PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 24 | 2 |

Tytuł artykułu

Nowoczesne metody zarządzania logistyką w gastronomii. Część II. Studium przypadku

Warianty tytułu

EN
Modern methods of logistics management in gastronomy. Part II. A case study

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Rozwijający się rynek usług gastronomicznych sprzyja precyzowaniu obszarów zainteresowania zarządzania logistycznego w sektorze. Zarządzanie logistyczne jako orientacja w prowadzeniu przedsiębiorstwa potrzebuje metod oraz narzędzi, którymi może się posłużyć. Tworząc ekonomiczne i logistyczne przepływy, właścicielom lokali gastronomicznych zależy na zachowaniu jak największej skuteczności, efektywności przy jak najmniejszej kapitałochłonności. Opracowanie składa się z dwóch części. W drugiej części publikacji dotyczącej nowoczesnych metod zarządzania logistycznego w gastronomii dowiedziono, że wdrażanie współczesnych systemów zarządzania logistycznego przyczynia się do budowania silnej pozycji przedsiębiorstwa na rynku. Wymierną korzyścią dla przedsiębiorstwa funkcjonującego w branży gastronomicznej jest grono stałych klientów, określające pozycję przedsiębiorstwa na rynku.
EN
The growing food service market is conducive to clarify the areas of interest of logistics management in the sector. Logistics Management as orientation in conducting businesses need methods and tools that can be used. Creating economic and logistic flows, the owners of dining options depends on maintaining the highest efficiency, effectiveness with the least capital-intensive. The paper consists of two parts. In the second part of the publication on modern methods of logistics management in the hospitality demonstrated that the implementation of modern logistics management system contributes to building a strong position of the company on the market. Measurable advantage for companies operating in the catering industry is a group of regular customers, specifying the items enterprise.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

24

Numer

2

Opis fizyczny

s.157-162,tab.,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki, Politechnika Opolska, Opole
autor
  • Wydział Ekonomii i Zarządzania, Politechnika Opolska, Opole
  • Politechnika Opolska, Opole
  • Politechnika Wrocławska, Wrocław

Bibliografia

  • [1] CZEKAJ J. 2002. Metody zarządzania informacją w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej w Krakowie, Kraków, 144-146.
  • [2] ENCYKLOPEDIA ZARZĄDZANIA http://mfiles.pl/pl/index.php/Metoda_5S (dostęp na dzień 06.02.2014).
  • [3] FICOŃ K. 2008. Logistyka ekonomiczna, Procesy logistyczne. Wydawnictwo BEL Studio, Warszawa.
  • [4] HAMROL A. MANTURA W. 2005. Zarządzanie jakością. Teoria i Praktyka, Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa, 64-116.
  • [5] KALINOWSKI T. B. 2010. Innowacyjność przedsiębiorstw a systemy zarządzania jakością., Wydawnictwo Oficyna, Warszawa, 107.
  • [6] KARASZEWSKI R. 2003. Systemy zarządzania jakością największych korporacji świata i ich dyfuzja. Zjawisko, rozwój, znaczenie, Wydawnictwo Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, Toruń, 108.
  • [7] KORZENIOWSKI L. F. 2010. Menedżment. Podstawy zarządzania, Wydawnictwo EAS, Kraków, 123.
  • [8] KOSZLAJDA A. 2010. Zarządzanie Projektami IT. Przewodnik Po Metodykach., Wydawnictwo Helion, Gliwice, 239-246.
  • [9] KRAWCZYK S. 2001. Zarządzanie procesami logistycznymi. PWE, Warszawa.
  • [10] NIEWCZAS M. 2010. Audit systemu 5-S. Charakterystyka zasad 5-S oraz auditu 5-S, Problemy Jakości, nr 4.
  • [11] NOWAK M. 2007. Controlling działalności marketingowej., Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 58.
  • [12] OPOLSKI K. 2004. Zarządzanie jakością w usługach publicznych., Wydawnictwo CeDeWu, Warszawa, 180.
  • [13] SOŁTYSIK M. 2003. Zarządzanie Logistyczne, III wydanie zmienione i rozszerzone, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Katowice, 57.
  • [14] SZCZEPAŃSKA K. 1998. Kompleksowe Zarządzanie Jakością TQM., Wydawnictwo Alfa-Wero, Warszawa, 44.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-561233d7-f155-417b-921c-9ba56c7ebd4c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.