EN
The subject of this study was an assessment of the effectiveness of hygienization of pig slurry during the methane fermentation process. The basic criterion for evaluating the effectiveness of the process was the inactivation rate of Salmonella Senftenberg (W775, H2S negative) and the eggs of Ascaris suum. Bacteria suspensions were introduced into slurry inside microbiological carriers of the FILTER-SANDWICH type, while parasite eggs were in special perlon parasitological carriers. The obtained results indicate that during anaerobic digestion of slurry there occurred a rapid elimination of both Salmonella Senftenberg (W775, H2S negative) and Ascaris suum eggs. The shape of the regression line shows that the complete inactivation of Salmonella Senftenberg (W775, H2S negative) occurred between the 12th and 13th hour of the process. Ascaris suum eggs were completely eliminated after 4 hours. Study results suggest that even in the case of strong contamination of the feed material, the technology of anaerobic digestion guarantees obtaining a microbiologically safe product.
PL
Przedmiotem badań była ocena skuteczności higienizacji gnojowicy świńskiej w procesie fermentacji metanowej. Podstawowym kryterium efektywności procesu było tempo inaktywacji pałeczek Salmonella Senftenberg (W775, H2S ujemne) oraz jaj Ascaris suum. Zawiesinę bakterii wprowadzano do gnojowicy wewnątrz mikrobiologicznych nośników typu FILTER-SANDWICH, natomiast jaja pasożytów – w specjalnych perlonowych nośnikach parazytologicznych. Uzyskane rezultaty wskazują, że w trakcie fermentacji beztlenowej gnojowicy nastąpiła szybka eliminacja zarówno pałeczek Salmonella Senftenberg (W775, H2S ujemne), jak i jaj Ascaris suum. Z przebiegu prostej regresji wynika, że pełna inaktywacja pałeczek Salmonella Senftenberg (W775, H2S ujemne) miała miejsce między 12. a 13. godziną procesu. Jaja Ascaris suum były całkowicie eliminowane po 4 godz. Wyniki badań pozwalają przypuszczać, że nawet w przypadku silnego skażenia materiału wsadowego technologia fermentacji beztlenowej gwarantuje uzyskanie produktu bezpiecznego pod względem mikrobiologicznym.