PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 60 | 07-08 |

Tytuł artykułu

Możliwości wykorzystania ozonu w przechowalnictwie owoców

Autorzy

Warianty tytułu

EN
Possible use of ozone in the food storage of fruits

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Ozon jest substancją o silnym działaniu utleniającym. W związku z tą cenną właściwością może mieć szerokie zastosowanie w przedłużaniu wartości handlowej owoców, w tym zapewniając bezpieczeństwo mikrobiologiczne i wysoką wartość odżywczą przechowywanych produktów. Ponadto, w porównaniu z innymi środkami dezynfekcyjnymi, nie pozostawia żadnych szkodliwych produktów ubocznych. W artykule przedstawiono aktualny stan wiedzy na temat zalet włączenia techniki ozonowania do przechowywania owoców, uwzględniając silne działanie dezynfekcyjne, utrwalające wpływ na poszczególne wyróżniki jakościowe owoców.
EN
Ozone is an agent with a strong oxidative impact. In connection with this valuable attribute, it can be widely applied in extending a commercial value of fruits, including the assurance of microbiological security as well as a high chemical score of stored products. Moreover, ozone does not leave any harmful side products in comparison with other disinfectants. In the article the current level of knowledge on advantages of implementing the ozonization method in fruits storage was presented, including strong the disinfectant and preserving impact as well as an influence on particular fruit quality charactieristics.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

60

Numer

Opis fizyczny

s.22,24-25,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Wydział Biologiczno-Rolniczy, Uniwersytet Rzeszowski, Rzeszów

Bibliografia

  • [1] Alencar Ernandes Rodrigues, Leda R.A Faroni, Soares Nilda de Fatima Ferreira, Carvahlo Marta Cristina da Silva. 2012. „Efficacy of ozone as a fungicidal and detoxifying agent of aflatoxins in peanuts”. Journal Science of Food and Agriculture 15: 899–905.
  • [2] Ali Asgar, Ong Mei Kying, Charles Forney. 2014. „Effect of ozone pre-conditioning on quality and antioxidant capacity of papaya fruit during ambient storage”. Food Chemistry 17(142): 19–26.
  • [3] Balawejder Maciej, Barbara Chwaszcz, Radosław Józefczyk. 2015. „Ozonowanie jako metoda przedłużania trwałości przechowalniczej owoców maliny w warunkach niechłodniczych”. Technologiczne Kształtowanie Jakości Żywności. Lublin. Wyd. PTTŻ.
  • [4] Balawejder Maciej, Ewa Szpyrka, Piotr Antos, Radosław Józefczyk, Bartosz Piechowicz. 2014. „Method of Reduction of Pesticide Residue Levels in Raspberry and Blackurrant Based on Utilization of Ozone”. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych 25: 1–4.
  • [5] Barth Margaret, Cen Zhou, Julien Mercier, Frederick Payne. 2006. „Ozone Storage Effects on Anthocyanin Content and Fungal Growth in Blackberries”. Journal of Food Science 60(6): 1286–1288.
  • [6] Carletti Letizia, Botonti Rinaldo, Moscetti Roberto. 2013. „Use of ozone in sanitation and storage of fresh fruits and vegetables”. Journal Food, Agriculture and Environment 16: 585–589.
  • [7] Crowe Kristi, Al Bushway, Kathy Dentici. 2012. „Impact of postharvest treatments, chlorine and ozone, coupled with low-temperature frozen storage on the antimicrobial quality of lowbush blueberries”. Food Science and Technology 47(1): 213–215.
  • [8] Fałtyn Anna, Joanna Królasik, Elżbieta Polak. 2013. „Ozonation or UV radiation? Unconventional techniques of food preservation to ensure microbiological safety”. Chłodnictwo 5: 39–42.
  • [9] Grzegory Piotr, Dariusz Kowalczyk. 2014. „Wybrane aspekty chłodniczego przechowywania owoców i warzyw”. Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 6: 27–29.
  • [10] Khadre Mohammed, Ahmed Yousef, Jin-Gab Kim. 2001. „Microbiological Aspects of Ozone Application in Food. A Review”. Journal od Food Science 66(9): 1242–1252.
  • [11] Kroskowiak Krzysztof, Krzysztof Śmigielski, Piotr Dziugan. 2007. „Zastosowanie ozonu w przemyśle spożywczym”. Przemysł Spożywczy 11: 26–29.
  • [12] Skog Lisa, George Chu. 2011. „Effect of ozone on qualities of fruits and vegetables in cold storage”. Canadian Journal of Plant Science 81(4): 773–778.
  • [13] Yeoh Wei, Asgar Ali, Charles Forney. 2014. „Effects of ozone on major antioxidant and microbial populations of fresh-cut papaya”. Postharvest Biology and Technology 89: 56–58.
  • [14] Ziarno Małgorzata, Dorota Zaręba. 2015. „Wykorzystanie ozonu do niszczenia mikroorganizmów”. Przemysł Spożywczy 6: 15–18.
  • [15] Karaca Hakan, Spencer Walse, Joseph Smilanick. 2012. „Effect of continous 0.3 μL/L gaseus ozone exposure on fungicide residues on table grape berries”. Postharvest Biology and Technology 64: 154–159.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-554ab555-63f3-438a-bb07-e053aa09e18d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.