PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 58 | 05 |

Tytuł artykułu

Roślinne substancje słodzące atrakcyjnym zamiennikiem sacharozy

Warianty tytułu

EN
Natural sweeteners as attractive substitutes of sucrose

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Podjęto próbę przedstawienia najbardziej interesujących surowców roślinnych i zawartych w nich substancji słodzących, które z powodzeniem mogą zastąpić sacharozę. W większości mają one większą silę słodzącą i mniejszą wartość energetyczną aniżeli cukier uzyskiwany z buraka cukrowego. Zapobiegają powstawaniu próchnicy oraz cechują się niskim indeksem glikemicznym. Wprowadzenie ich na rynek jako substytutów sacharozy jest niezwykle istotne, ponieważ stwarza możliwość zwiększenia asortymentu produktów spożywczych i substancji słodzących przeznaczonych dla osób cierpiących na choroby dietozależne oraz ułatwiających ich profilaktykę.
EN
In this work attempts to present the most interesting plant materials and their sweeteners, that can successfully replace sucrose. For the most part, they have a higher sweetening power and lower of energy value than beet sugar. Prevent of tooth decay, and have a low glycemic index. Putting them on the market as substitutes for sucrose is extremely important, because it creates the opportunity to increase the range of foods and sweeteners for people with diet related diseases and can help in their prevention.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

58

Numer

05

Opis fizyczny

s.30-32,fot.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Technologii Owoców i Zbóż, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
autor
  • Katedra Technologii Owoców i Zbóż, Wydział Nauk o Żywności, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław

Bibliografia

  • 1] Bahador A., Lesan S„ Kashi N.: 2013. Effect ofxylitol on cariogenic and beneficial oral streptococci: a randomized, double-blind crossover trial. Iranian Journal of Microbiology 4(2), 75-81.
  • 2] Bibas Bonet M. E., Meson 0., De Moreno De Leblanc A., Dogi C. A., Chaves S., Kortsarz A., Grau A., Perdigon G.: 2010. Prebiotic effect ofyacon (Smallanthus sonchifolius) on intestinal mucosa using a mouse model. Food and Agricultural Immunolgy 21 (S2), 175-189.
  • 3] Choque Delgado G. T„ Tamashiro W. M. S. C„ Marostico Junior C. R„ Pastore G.: 2013. Yacon (Smallanthus sonchifolius): A Functional Food. Plant Foods for Human Nutrition 68, 222-228.
  • 4] Choque Delgado G. T„ Tome R, Gabriel D. L, Tamashiro W. M. S. C., Pastore G.: 2012. Yacon (Smallanthus sonchifolius)-derived fructooligosaccharides improves the immune parameters in the mouse. Nutrition Research 32, 884-892.
  • 5] Christaki E., Bonos E., Giannenas I., Karatzia M. A., Florou-Paner P: 2013. Stevia rebaudiana as a novel source of food additives. Journal of Food and Nutrition Research 52(4), 195-202.
  • 6] Di Monaco R., Miele N. A., Picone D., Masi P, Cavella S.: 2013. Taste detection and recognition thresholds of the modified monellin sweerener: MNEI. Journal of Sensory Studies 28, 25-33.
  • 7] Geunus J. M. C.: 2003. Moleculest of Interest Stevioside. Phytochemistry 64,913-921.
  • 8] Giufree L., Romaniuk R., Ciario E.: 2013. Stevia, ka'a he'e, wild sweet herb from South America -An overview. Emirates Journal of Food & Agriculture 25(10), 746-750.
  • 9] Hossen M. A., Hinmei Y. S., lang S.J., Akubo M. T„ Sumuro T. T„ Urata Y M„ Ugiura M. S., Amei C. K.: 2005. Effect of Lo Han Kuo (Siraitia grosvenori Swingle) on Nasal Rubbing and Scratching Behavior in ICR Mice. Biological & Pharmaceutical Bulletin 28(2), 238-241.
  • 10] Ishak M. R„ Sapuan S. M„ Leman Z„ Rahman M. Z. A., Anwa U. M. K.: 2012. Characterization of sugar palm (Arenga pinnata) fibres. Journal of Thermal Analysis and Calorimetry 109, 981-989.
  • [11 ] Kamei C, Sugiura M.: 2005. New pharmacological functions ofhio Han Guo. Foods & Food Ingredients Journal of Japan 210(3), 244-254.
  • [12] Kinghorn A. D„ Soejarto D. D.: 2002. Discovery of terpenoid and phenolic sweeteners from plants. Pure and Applied Chemistry 74(7), 1169-1179.
  • [13] Kohmura M„ Mizukoshi T„ Nio N., Suzuki N., Ariyoshi Y: 2002. Structure-taste relationships of the sweet protein monellin. Pure and Applied Chemistry 74(7), 1235-1242.
  • [14] Koyama E., Kitazawa K., Ohori Y., Izawa 0., Kakegawa K., Fujino A., Ui M.: 2003. In vitro metabolism of the glycosidic sweeteners, stevia mixture and enzymatically modified stevia in human intestinal microflora. Food Chem Toxicol., 41, 359-374.
  • [15] Nwadinigwe A. 0.: 2000. Pharmacognostical Comparison of Dioscoreophyllum cum- minsii and Dioscoreophyllum volkensii. Pharmaceutical Biology 5, 330-339.
  • [16] Roberfroid M„ Gibson G. R., Hoyles L., McCartney A. L„ Rastall R„ Rowland I., Wolvers D„ Watzl B„ Szajewska H„ Stahl B„ Guarner F, Respondek F, Whelan K„ Coxam V., Davicco M. J., Leotoing L., Wittrant Y., Delzenne N. M., Cani R D., Neyrinck A. M., Meheust A.: 2010. Prebiotic effects: metabolic and health benefits. British Journal of Ntrition 104(S2), S1-S63.
  • [17] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1129/2011 z 11 listopada 2011 r. zmieniające załącznik II do Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 poprzez ustanowienie unijnego wykazu dodatków do żywności.
  • [18] Rozporządzenie Komisji (UE) nr 1131/2011 z 11 listopada 2011 r., zmieniające załącznik II da Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 w odniesieniu do glikozydów stewiolowych.
  • [19] Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych. Dz.U. z 2010 r. nr 232, poz. 1525.
  • [20] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności.
  • [21] Sahari J., Sapuan S. M„ Zainudin E. S„ Maleque M. A.: 2012. Sugar Palm Tree: A Versatile Plant and Novel Source for Biofibres, Biomatńces, and Biocomposites. Polymers from Renewable Resources Journal 3(2), 61-77.
  • [22] Sękalska B.: 2007. Zawartość sztucznych substancji słodzących - aspartamu, ace- sultamu-k i sacharynianu sodu w napojach dietetycznych. ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość 3(52), 127-138.
  • [23] Sun Young Yin, Hyoung Jin Kim, Hong-Jin Kim: 2014. Protective Effect of Dietary Xylitol on Influenza A Virus Infection. PLOS ONE 9(1), 1-7.
  • [24] Tamura M„ Hoshi C., Hori S.: 2013. Xylitol Affects the Intestinal Microbiota and Metabolism ofDaidzein in Adult Male Mice. International Journal of Molecular Sciences 14, 23993-24007.
  • [25] Vanek T., Nepovim A., Valicek R: 2001. Determination of Stevioside in Plant Material and Fruit Teat. J. Food Compos. Anal., 14, 383-388.
  • [26] Xiang-Yang Qi, Wei-Jun Chen, Li-Qin Zhang, Bi-Jun Xie: 2008. Mogrosides extract from Siraitia grosvenori scavenges free radicals in vitro and lowers oxidative stress, serum glucose, and lipid levels in alloxan-induced diabetic mice. Nutrition Research 28, 278-284.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-54f8cae1-39ab-4bac-b9ac-dc0b54f4a3c3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.