PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 69 | 08 |

Tytuł artykułu

Odpowiedzialność za szkodę

Warianty tytułu

EN
Liability for damage. Dangerous food product

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule przedstawiono problematykę odpowiedzialności cywilnoprawnej za szkody wyrządzone przez niebezpieczny produkt żywnościowy. Szczególną uwagę zwrócono na przesłankę ryzyka rozwoju oraz okoliczności zwalniające z odpowiedzialnością za szkodę wyrządzoną przez produkt, uznawany w chwili jego wytworzenia czy wprowadzenia do obrotu za odpowiadający obowiązującym standardom i niewadliwy.
EN
The article presents the problem of civil liability for damages caused by unsafe food product. Particular attention has been paid to the risk of developing the condition and the circumstances exempting from liability for damage caused by the product, considered at the time of its manufacture or marketing for the corresponding applicable standards and non-defective one.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

08

Opis fizyczny

s.82-85,bibliogr.

Twórcy

  • Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego w Warszawie, Zakład Ekonomiki, Prawa i Zarządzania, Szkoła Zdrowia Publicznego, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Brzóska, Z. (2015), Ekotoksykologia i monitorowanie zanieczyszczeń, Katedra Chemii Analitycznej, Politechnika Warszawska, http://eko.ch.pw.edu.pl/kons/Ekotok_pelny.pdf., dostęp 13 lipca 2015r.
  • [2] Dubis, W. (2013), Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny [w:] Gniewek, E. [red], Machnikowski, P. [red] Kodeks cywilny - komentarz, 841-852.
  • [3] Dyrektywa nr 85/374 EWG z 25 lipca 1985 r. w sprawie ujednolicenia prawnych i administracyjnych przepisów państw członkowskich o odpowiedzialności za wadliwe produkty (Dz. Urz. WE L 210 z 7 sierpnia 1985 r„ s. 29).
  • [4] Gnela, B. (2000), Odpowiedzialność za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (tzw. odpowiedzialność za produkt), Kraków, 118-120.
  • [5] Jagielska, M. (1999), Odpowiedzialność za produkt. Dostosowanie prawa wewnętrznego Unii Europejskiej do wymogów dyrektywy 85/374, Kraków, 161.
  • [6] Jagielska, M. (1998), Ryzyko rozwoju jako przesłanka zwalniająca od odpowiedzialności za produkt wadliwy. Państwo i Prawo, 69.
  • [7] Jagielska, M. (2004), Podstawy odpowiedzialności za produkt, Warszawa, 76-77.
  • [8] Kalemba, T. (2002), Odpowiedzialność za produkt w prawie RFN. Toruń, 19.
  • [9] Łętowska, E. (1999), Prawo umów konsumenckich. Warszawa, 81-82.
  • [10] Orzeczenie z 27 maja 1997 r. Commission of the European Communities v. United Kingom of Great Brytan and Northern Girland (С - 300/95).
  • [11] Ustawa z 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia (DzU nr 171, poz. 1225 z późn. zm.).
  • [12] Ustawa z 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny (DzU z 2012 r. poz. 1225 z późn. zm.).
  • [13] Ustawa z 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny (DzU z 1964 r. nr 16, poz. 93 z późn. zm.).
  • [14] Ustawa z 12 września 2002 r. o normalizacji (DzU nr 169, poz. 1386 z późn. zm.).
  • [15] Ustawa z 2 lipca 2004 r. o swobodzie działalności gospodarczej (DzU nr 173, poz. 1807 z późn, zm.).
  • [16] Wrześniewska-Wal, I. (2002), Szkody wyrządzone przez leki. Gazeta Prawna, nr 85.
  • [17] Wyrok Sądu Apelacyjnego wWarszawiez 28 maja 2010 r., sygn. akt I ACa 1278/09, LEX nr 1130431

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-54c9ca74-d230-4f52-8a40-e40eeb615089
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.