EN
The main aim of the study was to evaluate the antioxidant activity and total polyphenol content in fifteen popular herbal products often used in treatment of various diseases. The studied material were, among others, chamomile flower head, oak bark, St. John’s-wort herb, hawthorn flower, dog rose and elder fruits, lingonberry leaf. Herbal extracts or infusions were prepared according to protocols provided by producer on the packaging. The highest antioxidant activity and polyphenols concentration were obtained for lingonberry leaves (725 mg Trolox/g d.w. and 109 mg catechin/g d.w., respectively). The oak bark, St. John’s-wort herb, and lime flower were also a very rich source of antioxidant compounds, independent of their typical therapeutic action. Several herbs, such as dog rose fruit, lose their antioxidant activity when prepared at home conditions.
PL
Celem badań było określenie aktywności antyoksydacyjnej oraz zawartości polifenoli ogółem w 15 popularnych ziołach często wykorzystywanych do leczenia różnych schorzeń. Materiał do badań stanowiły między innymi koszyczek rumianku, kora dębu, ziele dziurawca, kwiat głogu, owoce dzikiej róży i bzu czarnego, liść brusznicy. Napary lub ekstrakty ziołowe zostały przygotowane zgodnie z przepisem zamieszczonym przez producenta na opakowaniu danego zioła. Wysoką aktywność przeciwutleniającą oraz stężenie polifenoli ogółem otrzymano dla ekstraktów z liści borówki brusznicy (odpowiednio 725 mg Troloxu/ g s.m. i 109 mg katechiny/g s.m.). Niezależnie od właściwości terapeutycznych, liście borówki brusznicy, kora dębu, ziele dziurawca oraz kwiaty lipy stanowią także bogate źródło związków antyoksydacyjnych. Niektóre z ziół, jak na przykład owoce dzikiej róży, tracą właściwości antyoksydacyjne podczas przygotowywania preparatu leczniczego w warunkach domowych.