PL
Zakażenia drobiu bakteriami patogennymi, takimi jak Salmonella spp. i innymi bakteriami z rodziny Enterobacteriacae oraz niektórymi gatunkami z rodzaju Clostridium, stanowią poważny problem zdrowotny, ekonomiczny i epidemiologiczny. Stwarzają one bowiem duże ryzyko przeniesienia ich poprzez zwierzęta na surowce i produkty pochodzenia zwierzęcego i mogą powodować zoonozy. Zwiększoną podatność na infekcje bakteryjne i wirusowe powoduje wiele czynników: niezbilansowana dieta, stres spowodowany przede wszystkim dużym zagęszczeniem ptactwa na małych powierzchniach i zaniedbania w zakresie higieny. Jedną z metod prowadzących do poprawy stanu zdrowia i zwiększenia produkcyjności jest stosowanie dodatków paszowych. Dodatki paszowe dla drobiu oparte na bazie żywych mikroorganizmów, naturalnie zasiedlających przewód pokarmowy, stanowią bardzo ważną grupę dodatków, które wzmacniają ich system immunologiczny, przez co zmniejszają zachorowalność i ograniczają śmiertelność. Liczną grupę probiotyków dla drobiu stanowią preparaty komponowane na bazie bakterii fermentacji mlekowej.
EN
Probiotics for poultry are an important group of dietary supplements, which positive impact on host’s health was confirmed in clinical trials. Probiotic preparations are composed mainly based on lactic acid bacteria, containing a sufficient number of living cells. Beneficent influence of probiotics on poultry health relay up on elimination of pathogenic microorganisms from digestive tract (lactic acid → lower pH intestine content), influence on increase in beneficial microflora and stimulation of the immune system of the host. In addition to that, probiotics supply with many vitamins (e.g. B2, B12, folic acid) and stimulate digestion. Have a positive effect on food security, largely by eliminating pathogenic bacteria.