PL
Obiecującą alternatywą dla konwencjonalnych źródeł białka są owady jadalne, które dzięki wysokiej wartości odżywczej mają duży potencjał jako komponent diety człowieka. Białko owadów uważne jest za produkt przyjazny środowisku, gdyż ich hodowla wymaga zdecydowanie mniej wody i paszy. Owady w postaci sproszkowanej mogą być wykorzystane w przetwórstwie żywności. Za kilka, ewentualnie kilkanaście lat można się spodziewać dodawania mączek z owadów do produktów spożywczych. Wzrasta także zainteresowanie owadami jako alternatywnym źródłem białka w przemyśle paszowym. Mogą one stanowić uzupełnienie takich komponentów pasz, jak: soja, kukurydza, zboża czy mączka rybna
EN
Edible insects, which have a significant potential as a component of human diet because of their high nutritional value, are a promising alternative for conventional sources of protein. Protein from insects is regarded as an environmently-friendly product because insect farming requires far less water and fodder. Insect powder may be used in food processing. It can be expected that in several years insect flour will be applied as food additive. There is also growing interest in insects as an alternative source of protein for fodder industry. They may be used in addition to such fodder components as: soybean, corn, grains or fish flour