PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 12 | 1 |

Tytuł artykułu

Koncentracja ołowiu w tkance mięśniowej dzików (Sus scrofa) w wybranych województwach w Polsce

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The concentration of lead in muscle tissue of wild boars (Sus scrofa) in selected voivodships in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy była ocena stopnia bioakumulacji ołowiu w tkance mięśniowej dzików pozyskanych w Polsce, w sześciu wybranych województwach. Obecność zanieczyszczeń chemicznych jest jednym z kryteriów oceny bezpieczeństwa produktów przeznaczonych do konsumpcji. Materiał doświadczalny stanowiły próby pobrane w sezonie 2013/2014 od dzików będących w szczycie kondycyjnym. Zwierzęta odstrzelono w sześciu województwach: dolnośląskim, lubuskim, kujawsko-pomorskim, warmińsko-mazurskim, wielkopolskim oraz zachodniopomorskim. Przeprowadzona analiza pozwoliła stwierdzić, że dopuszczalne stężenie ołowiu zostało przekroczone tylko w pięciu przypadkach, co stanowi około 4,5% liczby prób. Przekroczenia miały miejsce w województwie wielkopolskim (1 próba), zachodniopomorskim (2 próby) oraz kujawsko-pomorskim (2 próby).
EN
The aim of the study was to assess the degree of bioaccumulation of lead in the muscle tissue of wild boars harvested in Poland in six selected voivodeships. The presence of chemical contaminants is one of the criteria for assessing the safety of food products for human consumption. The material consisted of samples taken from wild boars in peak condition during the 2013/2014 season. The animals were shot down in six voivodeships: Lower Silesian, Lubusz, Kuyavian-Pomeranian, Warmian-Masurian, Greater Poland and West Pomeranian. The analysis showed that the acceptable concentration of lead was exceeded in only five cases, which was about 4.5% of the samples. Excessive concentrations occurred in the Greater Poland (1 sample), West Pomeranian (2 samples) and Kuyavian-Pomeranian (2 samples) voivodeships.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

12

Numer

1

Opis fizyczny

s.39-45,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka, Wydział Przyrodniczy, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce
  • Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka, Wydział Przyrodniczy, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce
autor
  • Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka, Wydział Przyrodniczy, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce
  • Katedra Hodowli Bydła i Oceny Mleka, Wydział Przyrodniczy, Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, ul.B.Prusa 14, 08-110 Siedlce

Bibliografia

  • 1. DUMA P., PAWŁOS M., RUDY M., 2012 – Zawartość metali ciężkich w wybranych produktach spożywczych województwa podkarpackiego. Bromatologia i Chemia Toksykologiczna XLV, 1, 94-100.
  • 2. DZIERŻYŃSKA-CYBULKO B., FRUZIŃSKI B., 1997 – Dziczyzna jako źródło żywności. Wartość żywieniowa i przetwórcza. PWRiL, Warszawa.
  • 3. FORMAN R.T.T., SPERLING D., BISSONETTE J., CLEVENGER A.P., CUTSHALL C., DALE V., FAHRIG L., FRANCE R., GOLDMAN C., HEANUE K., JONES J., SWANSON F., TURRENTINE T., WINTER T., 2003 – Road ecology: Science and Solutions. Island Press, Washington, USA.
  • 4. OCIEPA-KUBICKA A., OCIEPA E., 2012 – Toksyczne oddziaływanie metali ciężkich na rośliny, zwierzęta i ludzi. Inżynieria i Ochrona Środowiska 15, 2:169-180.
  • 5. PN-EN 14084, 2004 – Artykuły żywnościowe. Oznaczenie pierwiastków śladowych. Oznaczenie ołowiu metodą atomowej spektrometrii absorpcyjnej po mineralizacji mikrofalowej.
  • 6. Rozporządzenie Komisji (WE) NR 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. UE, L 364/5 z dnia 20.12.2006 r.).
  • 7. Rozporządzenie Komisji (WE) NR 629/2008 z dnia 2 lipca 2008 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. UE, L 173/6 z dnia 30.07.2008 r.).
  • 8. Rozporządzenie Komisji (UE) NR 420/2011 z dnia 29 kwietnia 2011 r. zmieniające rozporządzenie (WE) NR 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych (Dz.U. UE, L 111 z dnia 30.04.2011 r.).
  • 9. SZKODA J., NAWROCKA A., KMIECIK M., ŻMUDZKI J., 2011 – Badania kontrolne pierwiastków toksycznych w żywności pochodzenia zwierzęcego. Ochrona Środowiska i Zasobów Naturalnych 48, 475-484.
  • 10. SZKODA J., ŻMUDZKI J., 2001 – Pierwiastki toksyczne w tkankach zwierząt łownych (Toxic elements in tissues of game animals). Medycyna Weterynaryjna 57, 12, 883-886.
  • 11. SZYMAŃSKI K., 2009 – Związki ołowiu i chromu w środowisku naturalnym i odpadach. Roczniki Środkowo-Pomorskiego Towarzystwa Naukowego Ochrony Środowiska 11, 173-182.
  • 12. TROPIŁO J., KISZCZAK L., 2008 – Badanie i ocena sanitarno-weterynaryjna zwierząt łownych i dziczyzny. Wyd. Wieś Jutra, Warszawa.
  • 13. WĘGLARZY K., 2007 – Metale ciężkie – źródła zanieczyszczeń i wpływ na środowisko. Wiadomości Zootechniczne 3, 31-38.
  • 14. ZAWADZKI M., PORĘBA R., GAĆ P., 2006 – Mechanizmy i skutki toksycznego oddziaływania ołowiu na układ krążenia. Medycyna Pracy 57, 6, 543-549.
  • 15. ZESTAWIENIA DANYCH SPRAWOZDAWCZOŚCI ŁOWIECKIEJ, 2013 – Polski Związek Łowiecki, Warszawa.
  • 16. ŻEBROWSKA-RASZ H., 1992 – Chemiczne skażenia zwierząt i żywności pochodzenia zwierzęcego. Kancelaria Sejmu Biuro Studiów i Ekspertyz. Wydział Analiz Ekonomicznych i społecznych. Informacja nr 47.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-51fa7143-b909-4470-ba7f-af4bad151c8f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.