Wpływ różnych odmian bobiku zastosowanych w mieszance treściwej na przyrosty, parametry morfologiczne i biochemiczne krwi oraz obraz histologiczny jelita czczego
The influence of different varietes of faba bean applied in the concentrate mixture on growth, morphological and biochemical composition in blood and histological pisture of jejunum at rats
Katedra Żywienia Zwierząt i Paszoznawstwa, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wrocław
Bibliografia
Adedapo A.A., Abatan M.O., Olufunso O.O., 2004. Toxic effects of some plants in the genus Eu-phorbia on haematological and biochemical parameters of rats. Vet. Archiv., 74, 1: 53-62.
Al-Mamary M., Al-Habori M., Al-Aghbari A., Al-Obeidi A., 2001. In vivo effects of dietary sor-ghum tannins on rabbit digestive enzymes and mineral absorption. Nutrition Research, 21: 1393-1401.
AOAC, 1990. Official metods af Analisis of Analytical Chemists. Ed. K. Heldrich 17 111 edition, Arlington, Virginia, USA.
Chung K.T., Wong T.Y., Wei C.I., Huang Y.W., Lin Y. 1998. Tannins and human health. A review. Crit. Rev. Food Sci. Nut., 38: 421-464.
Dawson J., Buttery P., Jenkins D., Wood C., Gill M., 1999. Effect of dietary quebracho tannin on nutrient utilization and tissue metabolism in sheep and rats. Journal of the Science of Food and Agriculture, 79: 1423-1430.
Falkowski J., Jabłonowski K., 1993. Przydatność mieszanek z udziałem nasion bobiku, peluszki i łubinu wąskolistnego w żywieniu prosiąt. Acta Acad. Agricult. Tech. Olst. Zootechnica. 38: 89-95.
Kasprowicz M., Frankiewicz A., 2000. Nasiona bobiku i grochu w żywieniu trzody chlewnej. Rocz. Nauk. Zoot., Supl., z. 9: 73-78.
Lapart-Szczapa E., 1997. Nasiona roślin strączkowych w żywieniu człowieka. Wartość biologiczna i technologiczna. Zesz. Probl. Post. Nauk. Roln., 446: 61-81.
Leeuwen van P., Jansman A.J.M., Wiebenga J.M., Koninkx J.F.J.G., Mouwen J.M.V.M., 1995. Dietary effect of faba-bean (Vicia faba L.) tannins on morphology and function of the small--intestinal mucosa of weaned pigs. British Journal of Nutrition, 1, 73: 31-39.
O'Doherty J.V., McKeon M.P., 2001. A note on the nutritive value of extruded and Raw beans for growing and finishing pigs and function of the small-intestinal mucosa of weaned pigs. Ir. J. Agric. Food Res., 40, 1: 97-104.
Ortiz L.T. Alzueta C., Treviso J., Castano M., 1994. Effect of faba bean tannins on the growth and the histological structure of the intestinal track, and liver of chicks and rats. Brit. Poultry. Sci. 35: 743-754.
Osek M., 1996. Rzepak i bobik jako krajowe źródło białka w żywieniu świń. Rozpr. Nauk., 47, Wyd. Nauk. WSPR Siedlce.
Osek M., Milczarek A., 2005. Wyniki tuczu, wartość rzeźna oraz jakość mięsa świń rasy puławskiej żywionych mieszankami z udziałem nasion bobiku i rzepaku. Rocz. Nauk. Zoot., 32, 2: 103¬113.
Pastuszewska B., Ochtabińska A., Grala W., 1993. Nutritional value of field bean (Vicia faba L.) differing in antinutrive factors rat assay. J. Anim. Feed Sci., 2, 147-157.
Rotkiewicz T., Wiśniewska M., Bomba G., Depta A., Grudniewska B., Kozłowski M., Flis M., Jarczyk A., Eljasiak J., Groszkowska A., Milewska W., 1993. Analiza anatomopatologiczna i histologiczna narządów świń żywionych paszami zawierającymi nasiona bobiku (Vicis faba L.). Biuletyn Naukowy ART. w Olsztynie, 2, 12, 93: 183-189.
Stukelj M., Valencak Z., Krsnik M., Svete N., 2010. The effect of the combination of acids and tannin in diet on the performance and selected biochemical, haematological and antioxidant enzyme parameters in grower pigs. Acta Veterinaria Scandinavica, 52: 19.
Tebib K., Besancon P., Rouanet J., 1996. Effect of dietary grape seed tannins on rat cecal fermenta¬tion and colonic bacterial enzymes, 1996, Nutrition Research, 16, 1: 105-110.