PL
Celem pracy były oznaczenie i ocena zawartości kwasów tłuszczowych w margarynach funkcjonalnych dostępnych na polskim rynku. Materiał do badań stanowiło 13 margaryn z grupy produktów funkcjonalnych pięciu znanych marek i produktów w obrębie tych marek: A (A1, A2, A3), B (B1, B2, B3), C (C1, C2, C3, C4, C5), D i E. Do analizy składu kwasów tłuszczowych użyto chromatografu gazowego Hewlett Packard typu 5890 Series II. Otrzymaną procentową zawartość kwasów tłuszczowych poddano analizie z wykorzystaniem pakietu Statistica 9.0 metodą analizy skupień. Czynnikami różnicującymi obiekty w każdej z grup są głównie kwasy: oleinowy, linolowy i linolenowy. Najmniej jednorodne obiekty to C5 i A2, najbardziej jednorodne to A1 i A2. Najkorzystniejszym stosunkiem kwasów ω-6 do ω-3, zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi, wykazał się produkt marki E: 1,61, a najmniej korzystnym produkt marki B1: 6,55.
EN
Fatty acids content in functional margarines from Polish market was investigated. 13 samples which derived from different producers were examined: A (A1, A2, A3), B (B1, B2, B3), C (C1, C2, C3,C4,C5), D and E. The determination procedures were carried out using a GC method with Hewlett Packard type 5890 Series II. The obtained data were statistically analysed with use Statistica 9.0 method of analysis of concentrating. Oleinic, linoleic and linolenic acids were the compounds that caused the strongest differentiation in the objects in each of the group. The least homogeneous objects were C5 and A2, whereas the most homogeneous objects were A1 and A2. Accordings to the actual nutritional recommendations, the proportion of ω-6:ω-3 acids was the most profitable in E product (1.61), whilst the least profitable – in B1 product (6.55).