PL
W pracy wykazano, że działanie NaCl powoduje u pszenicy i kukurydzy obniżenie takich parametrów indukcji fluorescenci chlorofilu jak: maksymalna (potencjalna) wydajność kwantowa PS II (Fv/Fm), aktualna (fotochemiczna) wydajność kwantowa PS II (ΦPSII), wskaźnik witalności (Rfd) i współczynnik fotochemicznego wygaszania fluorescencji (qP), przy jednoczesnym wzroście wartości współczynnika niefotochemicznego wygaszania fluorescencji (qN). Obniżenie Fv/Fm, ΦPSII, Rfd, qP i podwyższenie qN były dużo wyraźniejsze u pszenicy należącej do roślin typu C₃, niż u kukurydzy należącej do typu C₄. Zaobserwowano, że w rezultacie zasolenia w liściach badanych roślin nastąpiła redukcja przewodności aparatów szparkowych i w konsekwencji ograniczenie transpiracji. Efekt ten był znacznie szybszy i głębszy w przypadku kukurydzy. Obecność jonów soli w podłożu spowodowała znaczne zahamowanie intensywności asymilacji CO₂ w liściach - dużo większe u pszenicy, niż u kukurydzy. Wyniki sugerują, że PS II kukurydzy (C₄) jest mniej wrażliwy na działanie stresu solnego, a sprawność fotosyntetycznego transportu elektronów w tych warunkach jest większa, niż u pszenicy (C₃). Wartości Rfd wykazały, że konwersja zaabsorbowanej energii i wykorzystanie produktów fazy świetlnej w reakcjach niezależnych bezpośrednio od światła są bardziej efektywne w przypadku kukurydzy. Pomiary przewodności szparkowej i transpiracji ujawniły, że kukurydza lepiej zapobiega utracie wody niż pszenica. Mimo silnego przymknięcia aparatów szparkowych wydajność asymilacji utrzymywała się u kukurydzy na wysokim poziomie.
EN
In wheat and maize leaves, NaCl in the nutrient solution decreased the potential quantum efficiency of PS II (Fv/Fm), actual quantum yield of PS II (ΦPSII), vitality index (Rfd) and photochemical quenching coefficient (qP) but increased the non-photochemical quenching coefficient (qN). The reduction of Fv/Fm, ΦPSII, Rfd, qP as well as the increase of qN was more marked in wheat than in maize treated with NaCl. High salinity in the rhizosphere lowered the leaf stomatal conductance (Gs) and, consequently, the transpiration rate (E). Those parameters were stronger reduced in maize than in wheat leaves. Also the rate of CO₂ assimilation was distinctly diminished by NaCl and its effect was much more pronounced in wheat. The above results suggest that in maize (C₄) the PS II is less sensitive to salt injuries and that the photosynthetic electron transport chain is more efficient than in wheat (C₃). The values of vitality index showed that energy conversion and its utilization in the carbon metabolism is much more efficient in maize. In addition, the changes in leaf stomata conductance and transpiration rate indicate that C₄ are relatively better adapted to prevent the loss of water than C₃. In spite of strong stomata closing, CO₂ assimilation rate in maize is less decreased than in wheat.