PL
Skażenie ziarna zbóż i produktów zbożowych różnymi drobnoustrojami zależy od wielu czynników. Między innymi od rodzaju zboża, warunków środowiska, w którym roślina się rozwijała, zabiegów agrotechnicznych, zbioru, transportu, przechowywania, procesów technologicznych podczas przetwarzania. Zboża i produkty zbożowe są powszechnie zasiedlane przez drobnoustroje pochodzące z gleby - bakterie (Bacillus, Clostridium, Escherichia coli) i pleśnie (Fusarium, Aspergillus, Penicillium). Rozwój mikroflory na ziarnie i produktach zbożowych powoduje psucie i pogorszenie ich jakości, a niektóre z mikroorganizmów są patogenne (Escherichia coli szczep EHEC 0157:H7), niektóre pleśnie z rodzaju Fusarium, Aspergillus, Penicillium. Mikrobiologiczne zanieczyszczenie produktów zbożowych w dużym stopniu zależy od warunków higienicznych w zakładzie produkcyjnym, a do ich eliminowania konieczne są utrzymywanie w czystości urządzeń i pomieszczeń produkcyjnych, systematyczna kontrola ziarna i produktów z niego wytwarzanych oraz stosowanie odpowiednich zabiegów technologicznych przed przemiałem.
EN
Contamination of cereal grains and cereal products with microbes depends on many factors. It is determined by the conditions of environment in which the plant developed, the type of cereal, agrotechnical practices, harvesting, transport, storage, technological processes employed during processing. Microbes deriving from the soil - bacteria (Bacillus, Clostridium, Escherichia coli) and mould (Fusarium, Aspergillus, Penicillium) are prevalent in cereals and cereal products. The development of microflora on grain and cereal products causes perishability and quality deterioration and some of the microorganisms are pathogenic (Escherichia coli strain EHEC0157:H7, some mould of Fusarium, Aspergillus, Penicillium type). Microbial contamination of cereal products to a great extent depends on hygienic conditions in a production plant and in order to eliminate this factor systematic control of grain and its products is needed. It is also significant to employ appropriate technological processes before milling as well as maintain production equipment and rooms clean.