PL
W ramach badań nad wydłużaniem trwałości soków drzewnych stosowano dotychczas chemiczne dodatki do żywności. W niniejszej pracy podjęto próbę przeprowadzenia mikrofiltracji soku brzozowego. Trzymiesięczny test przechowalniczy dwunastu próbek prowadzony był w temperaturze pokojowej, zaś badanym parametrem była tzw. gęstość optyczna. Sześć próbek nie było poddanych mikrofiltracji, zaś sześć kolejnych mikrofiltrowano za pomocą jałowych filtrów, w jałowych warunkach i do jałowych naczyń. Uzyskane wyniki wskazują, że mikrofiltrowany sok brzozowy pozostaje trwały przez okres co najmniej trzech miesięcy, bez oznak zmętnienia i przy utrzymującej się przez ten czas zerowej gęstości optycznej. Z kolei próbki niepoddane mikrofiltracji uległy zmętnieniu już po upływie jednego dnia od rozpoczęcia testu przechowalniczego, co jest charakterystyczne dla mikrobiologicznego rozkładu surowca. Zaprezentowane rozwiązanie może stać się podstawą wdrożenia w przemyśle spożywczym, dzięki któremu będzie można dostarczyć konsumentowi sok brzozowy o znacznie wydłużonej trwałości, jednak bez dodatku substancji chemicznych.
EN
As a part of the research on birch tree sap shelf life extending the attempt was made to use physical method, ie. microfiltration, in contrast to our previous studies in which chemical additives were used. The storage test was carried out at room temperature for three months and the optical density of the twelve samples was examined. Six of them were nonmicrofiltered but six were microfiltered under sterile conditions and into a sterile vessel. The results show that the microfiltered birch tree sap retained stable at least three months without any signs of turbidity and at zero value of optical density. In turn, unfiltered samples of birch tree sap became turbid just one day after the start of the study, which is characteristic for the microbial decomposition of the birch sap. The presented solution can be an interesting method for implementation in the food industry, which will provide the consumers birch tree sap with significantly longer shelf life without any chemical additives.