EN
Actinidia arguta and Actinidia purpurea and their hybrid cultivars are species which bear valuable fruits due to their content of valuable bioactive substances and good sensory qualities. This paper presents the yield results from the cultivars’ initial 10 years (2000–2009) as well as the morphology and chemical composition of the fruits of some Ukrainian hybrid cultivars of Actinidia arguta and Actinidia purpurea: ‘Figurnaja’, ‘Kijewskaja Gibrydnaja’, ‘Kijewskaja Krupnopłodnaja’, Actinidia purpurea: ‘Purpurowaja Sadowaja’ and Actinidia arguta: ‘Sientiabrskaja’. In 2007, the flowers of the tested cultivars were damaged by late spring frost. The lowest yield and the smallest weight, as well as the low stability of morphological features of fruits of the ‘Sientiabrskaja’ cultivar, indicate its low utility as a commercial crop in north-eastern Poland. However, chemical analyses found high levels of phenolic compounds and vitamin C in the fruit of the cultivar. An analysis of the yield and fruit quality of the other tested cultivars indicated their suitability for cultivation under the climatic conditions of the 6A USDA zone.
PL
Actinidia arguta i Actinidia purpurea oraz ich mieszańce należą do gatunków, których owoce są cenione ze względu na zawartość cennych substancji bioaktywnych oraz dobrą jakość sensoryczną. W pracy przedstawiono wyniki plonowania z pierwszych 10 lat (2000–2009) oraz morfologii i składu chemicznego owoców ukraińskich odmian mieszańcowych aktinidii ostrolistnej i purpurowej: ‘Figurnaja’, ‘Kijewskaja Gibrydnaja’, Kijewskaja Krupnopłodnaja’, purpurowej: ‘Purpurowaja Sadowaja’ i ostrolistnej: ‘Sietiabrskaja’. W 2007 r. kwiaty badanych odmian zostały uszkodzone przez późno wiosenne przymrozki. Najniższe plony oraz małą stabilność cech morfologicznych wykazano dla odmiany ‘Sientiabrskaja’, co wskazuje na małą przydatność tej odmiany na plantacje produkcyjne w północno-wschodniej Polsce. Owoce tej odmiany charakteryzowały się jednak najwyższą zawartością witaminy C i związków fenolowych. Analiza wyników plonowania oraz jakości owoców pozostałych badanych odmian aktinidii wskazuje na ich przydatność do uprawy w warunkach klimatycznych strefy 6 USDA.