PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 103 | 1 |

Tytuł artykułu

Egzogeniczne czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną gospodarstw rolniczych użytkujących aktywa pochodzące z ZWRSP

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
External factors affecting the competitive position of farms consuming assets from the agricultural property stock of the state treasury

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W opracowaniu określono najważniejsze egzogeniczne czynniki wpływające na pozycję konkurencyjną gospodarstw rolniczych wykorzystujących w działalności aktywa pochodzące z Zasobu Własności Rolnej Skarbu Państwa (ZWRSP). Wyniki badań dowodzą, że w badanej populacji do najważniejszych czynników zewnętrznych wpływających na pozycję konkurencyjną, które wskazali respondenci należą ceny środków do produkcji i ceny produktów rolniczych oraz jakość produktów rolniczych.
EN
The study identified the most important external factors affecting the competitive position of the farms that use assets from the Agricultural Property Stock of the State Treasury. The test results show that for the study population the prices of inputs and agricultural products as well as the quality of agricultural products are the most important external factors affecting the competitive position of the farms.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

103

Numer

1

Opis fizyczny

s.26-34,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw, Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 4, 10-719 Olsztyn
autor
  • Katedra Ekonomiki Przedsiębiorstw, Wydział Nauk Ekonomicznych, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, ul.Oczapowskiego 4, 10-719 Olsztyn

Bibliografia

  • Chechelski Piotr, Renata Grochowska, Marek Wigier, 2014: Wsparcie publiczne i konkurencyjność polskiej gospodarki żywnościowej, IERGiŻ-PIB, Warszawa, s. 107-111.
  • Chrobocińska Katarzyna, Małgorzata Juchniewicz, 2010: Konkurencyjność sektora MSP na Warmii i Mazurach, Fundacja „Wspieranie i Promocji Przedsiębiorczości na Warmii i Mazurach”, Olsztyn , s. 27-58.
  • Dobiegała-Korona Barbara, Stanisław Kasiewicz, 2000: Metody oceny konkurencyjności przedsiębiorstw, [w] Uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw w Polsce, Kazimierz Kuciński (red.), „Materiały i Prace IFGN”, t. LXXIX, Oficyna Wydawnicza SGH, Warszawa, s. 89.
  • Dzikowska Marlena, Marian Gorynia, 2012: Teoretyczne aspekty konkurencyjności przedsiębiorstwa – w kierunku koncepcji eklektycznej? „Gospodarka Narodowa”, 4(248), LXXX/XXI, s. 4.
  • Firlej Krzysztof, 2008: Rozwój przemysłu rolno-spożywczego w sektorze agrobiznesu i jego determinanty, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego w Krakowie, Kraków, s. 52-55.
  • Gorynia Marian (red.). 2002: Luka konkurencyjna na poziomie przedsiębiorstwa a przystąpienie Polski do Unii Europejskiej, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Poznań, s. 48.
  • Juchniewicz Małgorzata, Katarzyna Chrobocińska, Zbigniew Nasalski, 2014: Konkurencyjność podmiotów gospodarczych użytkujących Zasób Własności Rolnej Skarbu Państwa w województwie warmińsko-mazurskim, Stowarzyszenie Warmińsko-Mazurska Klinika Biznesu, Olsztyn, s. 16-32.
  • Kusz Dariusz, Stanisław Gędek, Maria Ruda, 2013: Endogeniczne uwarunkowania działalności inwestycyjnej gospodarstw rolniczych w Unii Europejskiej, „Roczniki Ekonomii Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich”, t. 100, z. 1, s. 52-53.
  • Stankiewicz Marek 2002: Konkurencyjność przedsiębiorstwa. Budowanie konkurencyjności przedsiębiorstwa w warunkach globalizacji, TNOiK „Dom Organizatora”, Toruń, s. 89.
  • Szymański Władysław 2008: Globalizacja a wyzwania konkurencyjne przedsiębiorstw gospodarki żywnościowej, [w] Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności, Iwona Szczepaniak (red.), IERGiŻ, Warszawa, s. 24.
  • Urban Roman 2014: Uwarunkowania rozwoju polskiej gospodarki żywnościowej, „Przemysł Spożywczy”, nr 1, s. 2-6.
  • Wiatrak Andrzej, 2008: Zewnętrzne uwarunkowania konkurencyjności przedsiębiorstw sektora agrobiznesu, [w] Wybrane aspekty konkurencyjności polskich producentów żywności, Iwona Szczepaniak (red.), IERGiŻ, Warszawa, s. 12-19.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4cee5394-6e0f-44b9-942d-130cbcbc44cb
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.