EN
High costs of manual pruning and lack of skilled workers incline fruit growers to mechanical pruning. Mechanical pruning gives good results in the case of trees that do not require selective pruning, like citrus trees. This pruning method is also acceptable if the fruit is produced for industrial purposes. Twelve-year-old ‘Pinova’ apple trees grafted on dwarf M.9 rootstocks, spaced at 4 × 1.5 m, trained to the spindle system were me-chanically pruned at the pink flower stage (first week of May) and at the fruit setting stage (first week of June). The pruning was done with a STIHL cutting bar as ‘topping’ (trim-ming the tops of trees) and ‘hedging’ – pruning of trees from two sides at an angle of 70°. Before the pruning, the trees had a height of 3.5 m and over 2.0 m spread at the bottom part of tree canopy. Control trees were pruned manually using standard methods. The height of the trees was reduced with mechanical and manual pruning to 2.5 m, and the spread to 2 m at the base of tree canopy. During the three years of the trial, mechanical pruning significantly altered the canopy structure. It developed into a continuous, compact wall without any openings along the row. In the same time, hand pruned trees had free openings in the upper part of tree canopies.Mechanically pruned trees had lowersolar irradiation levels than manually pruned trees. In the third year, the trees pruned mechanically gave higher yields than the trees pruned manually, but fruit size, mean fruit weight and the area of the red blush were significantly decreased. The trial indicated that mechanical pruning of apple trees must be supplemented by hand pruning. More attention is also needed to fruit thinning when trees are pruned mechanically.
PL
Wysoki koszt ręcznego cięcia drzew owocowych i konieczność zatrudnienia do tej pracy pracowników z odpowiednimi kwalifikacjami skłania sadowników do podejmowania prób mechanicznego cięcia drzew. Wieloletnie wyniki doświadczeń i praktyka wskazuje, że cięcie mechaniczne jest możliwe u niektórych gatunków zimozielonych, jak rośliny cytrusowe lub oliwki, które nie wymagają ciecia selektywnego wewnątrz koron. W opisanym doświadczeniu 12-letnie jabłonie odmiany ‘Pinova’, szczepione na podkładce M.9, posadzone w rozstawie 4 × 1,5 m, prowadzone w formie wrzecionowej, były cięte mechanicznie w pierwszym tygodniu maja i w pierwszym tygodniu czerwca listwą tnącą marki STIHL. W obu terminach cięto drzewa z góry (topping) i z boków (hedging), starając się nadać im kształt stożkowy. Drzewa kontrolne cięto w kwietniu według standardowej metody stosowanej w Polsce, która polega na rozrzedzaniu korony i wycinaniu pędów starych z pozostawianiem pędów młodych. W okresie 3 lat cięcie mechaniczne zmieniło stopniowo strukturę koron. Korona stała się zwarta jak żywopłot wypełniona szczelnie pędami. Te zmiany udokumentowano za pomocą zdjęćpoddanych obróbce komputerowej. Korony cięte mechanicznie były gorzej nasłonecznione w części środkowej i wierzchołkowej niż korony cięte ręcznie. Korony cięte mechanicznie zawiązywały więcej owoców niż korony cięte ręcznie i wymagały bardziej intensywnego przerzedzania zawiązków owocowych. Mimo przerzedzania miały skłonność do zbyt obfitego owocowania i wydawania drobnych owoców. Owoce miały mniej rozległy rumieniec. Jakość owoców odgrywa obecnie decydującą rolę w produkcji i dlatego cięcie ręczne jest koniecznym zabiegiem. Może być uzupełniane przez cięcie mechaniczne, głównie przez mechaniczne cięcie pędów wierzchołkowych.