PL
Obecnie producenci żywności powszechnie stosują dodatek substancji słodzących do artykułów żywnościowych. Konsument może uważać takie produkty za zdrowsze i lepsze. W związku z tym, ważnym czynnikiem wpływającym na spożycie tych substancji jest wiedza poszczególnych grup ludności na ich temat. Celem pracy była ocena wiedzy o substancjach, słodzących w świetle aktualnych poglądów na temat tych substancji, jak również próba oszacowania ich spożycia przez studentów warszawskich uczelni wyższych. W badaniu wzięło udział 183 studentów: 52 mężczyzn i 131 kobiet. Analiza udzielonych odpowiedzi wykazała, że większość studentów posiadała podstawową wiedzę o substancjach słodzących, a część z nich regularnie spożywała produkty je zawierające. Wobec uzyskanych wyników wydaje się, że istnieje potrzeba poprawy wiedzy wśród młodych dorosłych o produktach słodzonych sztucznie.
EN
Nowadays low calorie or intensive sweeteners are getting more and more popular. This substances has been wildly used by food’s producers. The consumer may associate such products as a healthier and better. Therefore, knowledge about sweeteners has been an important factor which may influence on consumption of these substances. The aim of the study was to assess the knowledge on sweeteners as well as an attempt to estimate their consumption by Warsaw universities’ students. The study involved 183 students: 52 men and 131 women. Analysis of the answers has shown that the most students had had the basic knowledge on sweeteners. Moreover, part of the students had consumed products containing sweeteners regularly. It seems that there is a need to improve awareness of sweetened products among young adults.