PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 44 | 1 |

Tytuł artykułu

Świadomość konsumencka dotycząca substancji słodzących oraz ich spożycie wśród studentów warszawskich uczelni wyższych

Warianty tytułu

EN
Consumer awareness of Warsaw universities' students on sweeteners and intake of sweeteners by this group of people

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Obecnie producenci żywności powszechnie stosują dodatek substancji słodzących do artykułów żywnościowych. Konsument może uważać takie produkty za zdrowsze i lepsze. W związku z tym, ważnym czynnikiem wpływającym na spożycie tych substancji jest wiedza poszczególnych grup ludności na ich temat. Celem pracy była ocena wiedzy o substancjach, słodzących w świetle aktualnych poglądów na temat tych substancji, jak również próba oszacowania ich spożycia przez studentów warszawskich uczelni wyższych. W badaniu wzięło udział 183 studentów: 52 mężczyzn i 131 kobiet. Analiza udzielonych odpowiedzi wykazała, że większość studentów posiadała podstawową wiedzę o substancjach słodzących, a część z nich regularnie spożywała produkty je zawierające. Wobec uzyskanych wyników wydaje się, że istnieje potrzeba poprawy wiedzy wśród młodych dorosłych o produktach słodzonych sztucznie.
EN
Nowadays low calorie or intensive sweeteners are getting more and more popular. This substances has been wildly used by food’s producers. The consumer may associate such products as a healthier and better. Therefore, knowledge about sweeteners has been an important factor which may influence on consumption of these substances. The aim of the study was to assess the knowledge on sweeteners as well as an attempt to estimate their consumption by Warsaw universities’ students. The study involved 183 students: 52 men and 131 women. Analysis of the answers has shown that the most students had had the basic knowledge on sweeteners. Moreover, part of the students had consumed products containing sweeteners regularly. It seems that there is a need to improve awareness of sweetened products among young adults.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

44

Numer

1

Opis fizyczny

s.18-28,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego, I Wydział Lekarski, Warszawski Uniwersytet Medyczny, ul.Oczki 3, 02-007 Warszawa
autor
  • Zakład Ekonometrii Stosowanej, Instytut Ekonometrii, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Warszawa
autor
  • Zakład Medycyny Społecznej i Zdrowia Publicznego, Warszawski Uniwersytet Medyczny, Warszawa

Bibliografia

  • 1. Myszkowska-Ryciak J., Harton A., Gajewska D., i in.: Środki słodzące w profilaktyce i leczeniu otyłości. Kosmos 2010, 59, 365 - 374.
  • 2. Boughter J. D., Bachmanov A. A.: Behavioral genetics and taste. BMC Neurosci., 2007, 8 (Suppl. 3), 1 -18.
  • 3. Mattes R. D., Popkin B. M.: Non-nutrative sweetener consumpption in humans: Effects on appetite and food intake and their putative mechanisms. Am. J. Clin. Nutr., 2009, 89, 1 - 14.
  • 4. Phelan S., Lang W., Jordan D., et al.: Use of artificial sweeteners and fat-modified foods in weight loss maintainers and always normal weight individuals. Int. J. Obes., 2009, 33, 1183 - 1190.
  • 5. Stephen D. A., Corby M. K., Hongmei H., et al.: Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite 2010, 55, 37 - 43.
  • 6. Abhilash M., Sauganth Paul M. V., Varghese M. V., et al.: Long-term consumption of aspartame and brain antioxidant defense status. Drug. Chem. Toxicol., 2013, 36, 2, 135 - 140.
  • 7. Abd Elfath A. A., Ghaly I. S., Hanafy S. M.: Cytotoxic effect of aspartame (diet sweet) on the histological and genetic structures of female albino rats and their offspring. Pak. J. Biol. Sci., 2012, 15, 19, 904 - 918.
  • 8. Halldorsson T. I., Strom M., Petersen S. B., et al.: Intake of artificially sweetened soft drinks and risk of preterm delivery: a prospective cohort study in 59, 334 Danish pregnant women. Am. J. Clin. Nutr., 2010, 92, 626 - 633.
  • 9. Statement of EFSA on the scientific evaluation of two studies related to the safety of artificial sweeteners [online], [dostęp 28 lutego 2011]. Dostępny w Internecie: http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2089.htm.
  • 10. Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, Dz. U. 2010 nr 232 poz. 1525.
  • 11. Okolska G., Stoś K., Gielecińska L, i in..: Badanie nad spożyciem słodzików i ich wykorzystaniem w żywności niskoenergetycznej. Część I: Ocena poziomu wiadomości o środkach słodzących zastępujących sacharozę w pożywieniu wybranych grup ludności w Polsce. Żyw. Człow. Metab., 1996, 23, 317 - 335.
  • 12. Okolska G., Stoś K., Gielecińska I., i in.: Badanie nad spożyciem słodzików i ich wykorzystaniem w żywności niskoenergetycznej. Część II: Badania spożycia intensywnych substancji słodzących wśród wybranych grup ludności w Polsce. Żyw. Człow. Metab., 1996, 23, 335 - 352.
  • 13. Bar A., Biermann C.: Intake of intense sweeteners in Germany. Zeitschrift für Ernährungswiss 1992, 31, 25 - 39.
  • 14. Butchko H. H., Kotsonis F. N.: Acceptable daily intake vs. actual intake: the aspartame example. J. Am. Coll. Nutr., 1991, 10, 258 - 266.
  • 15. Heybach J. P., Ross C.: Aspartame consumption in a representative sample of Canadians. J. Am. Diet. Assoc., 1989, 50, 166 - 170.
  • 16. Hinson A. L., Nicol W. M.: Monitoring sweetener consumption in Great Britain. Food Addit. Contam., 1992, 9, 669 - 681.
  • 17. Toldeo M. C. F., Ioshi S. H.: Potential intake of intense sweeteners in Brazil. Food Addit. Contam., 1995, 12, 799 - 808.
  • 18. Garnier-Sagne I., Leblanc J. C., Verger P.: Calculation of the intake of three intense sweeteners in young insulin-dependent diabetics. Food Chem. Toxicol., 2001, 39, 745 - 749.
  • 19. Świąder K., Waszkiewicz-Robak B., Świderski F.: Substancje intensywnie słodzące w żywności. Przem. Spoż. 2011, 65, 32 - 40.
  • 20. Jeżewska-Zychowicz M., Płuciennik B.: Ocena prasowych reklam żywności. Technologia Alimentaria 2002, 1, 123 - 132.
  • 21. Schlegel-Zawadzka M., Jałowiec A.: Wiedza młodych konsumentów o bezpieczeństwie żywności i żywieniu. Mil. Pharm. Med., 2009, 2, 208 - 215.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4c234fef-07b2-4e15-8d65-23422ada1375
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.