PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2019 | 63 | 04 |

Tytuł artykułu

Rynek zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce w sezonach 2017/18 i 2018/19

Autorzy

Warianty tytułu

EN
The market of concentrated apple juice in Poland in the 2017/18 and 2018/19 seasons

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Przedstawiono zmiany w produkcji i handlu zagranicznym zagęszczonym sokiem jabłkowym w sezonach 2017/18 i 2018/19 na tle sytuacji w poprzednich sezonach. Niższa niż w sezonie 2017/18 była jedynie produkcja i eksport w sezonie 2007/08 i 2010/11. W sezonie 2018/19 produkcja i eksport są rekordowe na poziomie ponad 400 tys. t. Produkcja, eksport i ceny zagęszczonego soku jabłkowego charakteryzują się silną zmiennością powodowaną wahaniami w zbiorach jabłek. Czynnikiem korygującym poziom cen eksportowych jest wielkość podaży w innych krajach dostawcach tego produktu na rynek światowy - głównie w Chinach
EN
The article presents changes in production and in foreign trade of concentrated apple juice in the season 2017/18 and 2018/19 in the context of the situation in previous seasons. Lower than in season 2017/18 there was only production and export in 2007108 and 2010/11. In the 2018/19 season, production and export are record-breaking at the level of over 400.000 tone. Production, export and prices of concentrated apple juice are characterized by strong variability caused by fluctuations in apple harvest. The factor correcting the level of export prices is the supply volume in other countries, suppliers of this product to the global market - mainly in China

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

63

Numer

04

Opis fizyczny

s.4-6,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Niepublikowane dane Ministerstwa Finansów z poszczególnych lat (dane dotyczące obrotów handlu zagranicznego).
  • [2] Nosecka Bożena. 2014. „Światowy rynek zagęszczonego soku jabłkowego”, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 4,12-15.
  • [3] Nosecka Bożena. 2015. „Konkurencyjność zewnętrzna zagęszczonych soków owocowych w Polsce”, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 9,14-17.
  • [4] Nosecka Bożena. (Redaktor). 2012-2017. Rynek owoców i warzyw. Stan i Perspektywy. Analizy rynkowe lERiGŻ - PIB, MriRW i ARR nr 40-51.
  • [5] Nosecka Bożena. (Redakcja naukowa). 2017. Polski i światowy rynek wybranych owoców, warzyw i ich przetworów. Monografie Programu Wieloletniego nr 66, IERiGZ - PIB.
  • [6] Nosecka Bożena. 2018. „Rynek zagęszczonego soku jabłkowego w Polsce”, Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny, 4, 17-20.
  • [7] Roczniki Statystyczne GUS.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4c01391f-7b54-4c67-a164-a665d75464d5
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.