PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 70 | 06 |

Tytuł artykułu

Produkty chronione z krajów trzecich, zarejestrowane w UE

Warianty tytułu

EN
The protected products, originating in the third countries and registered in the European Union

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W artykule podano strukturę produktów zarejestrowanych w UE przez państwa trzecie jako produkty chronione. Scharakteryzowano niektóre z nich: andorską wołowinę, ryż tajlandzki, norweskiego dorsza atlantyckiego, kawy: kolumbijską i tajlandzkie, indyjską herbatę oraz turecką baklawę. Obecnie w Unii jest zarejestrowanych dziewiętnaście produktów pochodzących z państw trzecich, opublikowano wnioski na dwa produkty, a na rejestrację kolejnych dziesięciu produktów złożono wnioski.
EN
Kinds of products that have been registered in the EU as protected, originating in the third countries, have been reviewed in the article. Some of them have been characterized: Andorran beef, Thai rice, Norwegian Atlantic cod, one Colombian and two Thai coffees, Indian tea and Turkish baklava. Currently, 19 products, originating in the third countries, are registered in the EU, 2 applications have been published and 10 applications have been applied to registered next products.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

70

Numer

06

Opis fizyczny

s.31-34,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Technologii Żywności i Gastronomii, Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiebiorczości w Łomży, Łomża
  • Instytut Technologii Żywności i Gastronomii, Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiebiorczości w Łomży, Łomża
  • Instytut Technologii Żywności i Gastronomii, Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiebiorczości w Łomży, Łomża

Bibliografia

  • [1] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej (2006/C 320/09). Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006. Wniosek o rejestrację zgodnie z art 5 i 17 ust. 2 „Café de Colombia” CE: CO/PGI/0467/8.6.2005.
  • [2] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej (2012/C 1/05). Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 „Phú Quôc” nr WE: VN-PDO-0005-0788-26.08.2009.
  • [3] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej (2012/C 356/05). Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 „Carn d'Andorra” nr WE: AD-PGI-0005-0875-12.04.2011.
  • [4] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej (2013/C 229/11). Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006. „Antep Baklavasi”/-„Gaziantep Baklavasi”nr WE: TR-PGI-0005-0781-10.07.2009.
  • [5] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej (2013/C 361/07). Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 w sprawie ochrony oznaczeń geograficznych i nazw pochodzenia produktów rolnych i środków spożywczych „Tørrfisk fra lofoten” nr WE: NO-PGI-0005-01054-09.11.2012.
  • [6] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej (2014/C 48/06). Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006. Kafae Doi Tung nr WE: nr WE:TH-PGI-0005-0814-27.05.2010.
  • [7] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej (2014/C 49/08). Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006. „Kafae Doi Chaang” nr WE: TH-PGI-0005-0815-27.05.2010.
  • [8] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L 276/5. Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 1050/2011 z dnia 20 października 2011r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [Darjeeling (ChOG)]. Załącznik II. Rozporządzenie Rady (WE) nr 510/2006 „Darjeeling” nr WE: IN-PGI-0005-0659-12.11.2007.
  • [9] Dziennik Urzędowy Unii Europejskiej L41/3 z dn. 12.2.2013. Rozporządzenie Wykonawcze Komisji (UE) nr 120/2013 z dnia 11 lutego 2013 r. rejestrujące w rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych nazwę [(Khao Hom Mali Thung Kula Rong-Hai) (ChOG)]. Załącznik II.
  • [10] El-Sayed A.M. (data base). The Pherobase: Database of Insea Pheromones and Semiochemicals. HortResearch, Lincoln, New Zealand: http://www.pherobase.com.
  • [11] Mottram, R. (database).The LRI and Odour Database. Flavour Research Group, School of Food Biosciences, University of Reading, UK: http://www.odour.org.uk.
  • [12] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
  • [13] Rozporządzenie wykonawcze Komisji (UE) nr 668/2014 z dnia 13 czerwca 2014 r. ustanawiające zasady stosowania rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4b89196c-0439-4aaf-b794-b4cdf94916b0
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.