PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2011 | 566 |

Tytuł artykułu

Informacje żywieniowe na opakowaniach produktów spożywczych i ich wpływ na decyzje zakupowe konsumentów

Warianty tytułu

EN
Nutritional information on food packaging and its influence on the customers' shopping decisions

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Oceniono postrzeganie i zrozumienie informacji żywieniowej na opakowaniach produktów spożywczych przez konsumentów. Badania przeprowadzono metodą ankietową wśród studentów (n=100) Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że ankietowani często czytają informacje żywieniowe umieszczane na opakowaniach produktów spożywczych, uważając je za zrozumiałe i czytelne. Zaobserwowano, że wiedza badanych konsumentów z zakresu znakowania żywności było stosunkowo wysoka, o czym świadczył wysoki procent poprawnych odpowiedzi z zakresu znajomości i rozumienia terminów związanych z informacjami żywieniowymi. Respondenci uznali również, że informacje o wartości odżywczej powinny występować obligatoryjnie na opakowaniach. Ponadto wyrazili oni zainteresowanie dodatkowymi informacjami z zakresu znakowania wartością odżywczą produktów spożywczych.
EN
The aim of the research was to assess the customers’ perception and understating of nutrition information placed on labels. The research was carried out by the mean on a questionnaire among the students (n==100) of the University of Warmia and Mazury in Olsztyn. As the result of the conducted research it has been stated that the respondents very often read the nutrition information which are placed on packages and they consider them as understandable and clear. It has been observed that the respondents’ knowledge on marking food was relatively good, which was proved by the high percentage of correct answers to questions concerning the understanding of terms related to nutrition information. The respondents admitted that the information concerning the nutrition should be placed on packages obligatorily. Moreover, they showed interest in additional information connected with marking food with the nutrition information.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

566

Opis fizyczny

s.347-357,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn
  • Katedra Mleczarstwa i Zarządzania Jakością, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski, Olsztyn

Bibliografia

  • Caswell J.A., Mojduszka E.M. 1996. Using informational labeling to influence the market for quality in food products. Amer. J. of Agricultural Economics 78(5): 1248-1253.
  • Cowburn G., Stockley L. 2005. Consumer understanding and use of nutrition labelling: A systematic review. Public Health Nutrition 8: 21-28.
  • Drichoutis A.C., Lazaridis P., Nayga R.M. 2005. Nutrition knowledge and consumer use of nutritional food labels. European Review of Agricultural Economics 32(1): 93-118.
  • Drichoutis A.C., Lazaridis P., Nayga R.M. 2006. Consumers’ use of nutritional labels: A review of research studies and issues. Academy of Marketing Science Review 9.
  • Feunekes G. I. J., Gortemaker I. A., Willems A. A., Lion R., Kommer M. 2008. Front- of-pack nutrition labelling: Testing effectiveness of different nutrition labelling formats front-of-pack in four European countries. Appetite 50(1): 57-70.
  • Jarosz A., Kozłowska-Wojciechowska M., Uramowska-Żyto B. 2003. Oczekiwania konsumentów wobec informacji żywieniowej umieszczanej na opakowaniach produktów spożywczych. Rocznik Państwowego Zakładu Higieny 54(2): 231-239.
  • Levy A.S., Fein S.B. 1998. Consumers’ ability to perform tasks using nutrition labels. J. of Nutrition Education 30(4): 210-21.
  • Mieczkowska M., Panfil-Kuncewicz H., Staniewska K. 2009. Nutritional value labeling of food products packagings. Mat. konf. nauk. „Żywność regionalna i tradycyjna - aspekty surowcowe, technologiczne i ekonomiczne”. Olsztyn, 25-26 XI 2009: 173-177.
  • Nayga R.M. Jr. 1996. Determinants of consumers' use of nutritional information of food packages. J. of Agricult, and Applied Economics 28(2): 303-312.
  • Nayga R.M. Jr. 2000. Nutrition knowledge, gender, and food label use. The J. of Consumer Affairs 341: 97-112.
  • Szreder M. 2004. Metody i techniki sondażowych badań opinii. Polskie Wydawn. Ekonomiczne, Warszawa.
  • Vijwanathan M., Hastak M. 2002. The role of summary information in facilitating consumers' comprehension of nutrition information. J. of Public Policy & Marketing 21: 305-318.

Uwagi

PL

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4b719a75-1d28-4dce-9934-bd25ac2f4b7d
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.