PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 67 | 3 |

Tytuł artykułu

Review of the studies on nutrition in Polish preschool children. Part 1. Preschool menus

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The last review of the literature on nutrition in Polish children covered the years 1980-1995. From that time living conditions in Poland have changed due to political and economic changes. Attitudes toward eating and healthy life-style have also changed. Therefore, it is necessary to summarise current knowledge about what Polish preschool children eat. The aim of this article was to present the areas of research on nutrition in Polish preschool children based on the review of the literature, and to present and summarise the results of the studies on the assessment of preschool menus. The review of the literature showed two main areas of research on nutrition in Polish preschool children: the assessment of meals planned and served to children at preschools, and the assessment of food behaviour and daily food and nutrient intake in preschool children. Studies on energy and nutrient content of preschool menus should be carried out regularly in order to improve nutrition of children during their stay at preschool and vegetarian menus should be studied to fill the gap in the literature. The methodology of assessing preschool meals should be the same in order to provide the possibility to compare both the results and the conclusions. Preschool menus should be adjusted to the needs of 3-year-old children and 4-6-year-old children separately. The nation-wide education programme for preschool staff should be worked out and implemented in order to teach the preschool staff about the current nutrition recommendations for children, as well as the nutritional needs of 3-year-old children and 4-6-year-old children.
PL
Ostatni przegląd literatury dotyczącej żywienia polskich dzieci obejmował lata 1980-1995. Od tego czasu warunki życia w Polsce uległy zmianie na skutek przemian politycznych i ekonomicznych. Postawy wobec jedzenia i zdrowego stylu życia także się zmieniły. Dlatego konieczne jest podsumowanie współczesnej wiedzy na temat tego co jedzą polskie dzieci w wieku przedszkolnym. Celem pracy było przedstawienie obszarów badań z zakresu żywienia polskich dzieci w wieku przedszkolnym na podstawie przeglądu literatury oraz przedstawienie i podsumowanie wyników badań dotyczących oceny jadłospisów przedszkolnych. Badania z zakresu żywienia polskich dzieci w wieku przedszkolnym skupiły się na dwóch problemach, a mianowicie: ocenie posiłków planowanych i serwowanych dzieciom w przedszkolach oraz jakościowej i ilościowej ocenie sposobu żywienia dzieci przedszkolnych. Należy regularnie prowadzić badania dotyczące zawartości energii i składników pokarmowych w przedszkolnych jadłospisach, aby skorygować ewentualne błędy żywieniowe. Szczególną uwagę powinno się zwrócić na jadłospisy w przedszkolach wegetariańskich, gdyż brakuje badań na ten temat. Metodologia oceny posiłków przedszkolnych powinna być ujednolicona, aby zapewnić porównywalność zarówno wyników, jak i wniosków. Jadłospisy przedszkolne powinny być dostosowane do potrzeb dzieci 3-letnich oraz 4-6-letnich. Należy opracować i wprowadzić narodowy program edukacyjny dla personelu przedszkolnego, aby personel znał współczesne zasady żywienia dzieci oraz znał potrzeby żywieniowe dzieci 3-letnich oraz 4-6-letnich.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

3

Opis fizyczny

p.223-235,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Department of Food and Nutrition, Eugeniusz Piasecki University School of Physical Education in Poznan, Krolowej Jadwigi 27/39 Street, 61-871 Poznan, Poland
autor
  • Department of Food and Nutrition, Eugeniusz Piasecki University School of Physical Education in Poznan, Krolowej Jadwigi 27/39 Street, 61-871 Poznan, Poland

Bibliografia

  • 1. Barbarska O., Zegan M., Czerwonogrodzka-Senczyna A., Michota-Katulska E.: Jakościowa i ilościowa ocena jadłospisów przedszkoli publicznych i prywatnych. [Qualitative and quantitative evaluation of menus of public and private preschools.] Żyw Człow Metab 2012;39(3):176-190 (in Polish).
  • 2. Chalcarz W., Merkiel S.: Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 2. Żywienie w profilaktyce chorób dietozależnych [Nutritional knowledge of parents of preschool children from Nowy Sącz and the vicinity. 2. Nutritional prevention of diet-related diseases]. Żyw Człow Metab 2009;36(2):390-395 (in Polish).
  • 3. Chalcarz W., Merkiel S.: Nutritional knowledge of the preschool staff from Nowy Sącz and the vicinity. Part 3. Rich sources of vitamins and minerals. New Med (Wars) 2010;14(3):79-83.
  • 4. Chalcarz W., Merkiel S.: Nutritional knowledge of the preschool staff from Nowy Sącz and the vicinity. Part 4. The role of nutrients and principles of composing a diet. New Med (Wars) 2010;14(4):156-159.
  • 5. Chalcarz W., Merkiel S.: Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 5. Technologia przygotowania potraw [Nutritional knowledge of parents of preschool children from Nowy Sącz and the vicinity. 5. Preparing meals]. Rocz Panstw Zakl Hig 2010;61(4):385-388 (in Polish).
  • 6. Chalcarz W., Merkiel S., Wegner M.: Ocena jadłospisów przedszkolnych. Część II. Witaminy i składniki mineralne [Assessment of preschool menus. Part 1. Vitamins and minerals]. Med Środow 2009;12(1):81-84 (in Polish).
  • 7. Charzewska J. (ed.): Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach [Recommendations on the principles of nutrition of children at preschools for the staff responsible for planning and preparing meals]. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2011 (in Polish).
  • 8. Craig W.J., Mangels A.R., American Dietetic Association: Position of the American Dietetic Association: vegetarian diets. J Am Diet Assoc 2009;109(7):1266-1282.
  • 9. Dymkowska-Malesa M., Skibniewska K.A.: Udział posiłków przedszkolnych w pokryciu zapotrzebowania na podstawowe składniki odżywcze i energię [Meals served at nursery schools and their share in meeting the recommended daily demand for nutrients and energy]. Bromat Chem Toksykol 2011;44(3):374-379 (in Polish).
  • 10. Dymkowska-Malesa M., Szparaga A.: Ocena spożycia wybranych witamin i składników mineralnych w przedszkolnych racjach pokarmowych dzieci z terenu Koszalina [Evaluation of intake of selected vitamins and minerals in the diets of preschool children from Koszalin]. Nowa Pediatr 2013;17(3):106-110 (in Polish).
  • 11. Dymkowska-Malesa M., Walczak Z., Skibniewska K.A.: Ocena wartości energetycznej i wybranych składników odżywczych obiadów przygotowywanych w koszalińskich przedszkolach [Evaluation of the supply of energy and selected selected dietary products with midday meals in Koszalin kindergartens]. Bromat Chem Toksykol 2013;46(2):178-185 (in Polish).
  • 12. Filarski R., Majewski R.: Ocena zawartości tłuszczów w jadłospisach w przedszkolach na terenie Białegostoku [Assessment of fat content in menus at preschools in Białystok]. In: Krajewska-Kułak E., Szczepański M., Łukaszuk C., Lewko J. (eds.): Problemy terapeutycznopielęgnacyjne: od poczęcia do starości [Therapeutic and nursing issues: from conception to the old age]. Tom II. Akademia Medyczna w Białymstoku, Wydział Pielęgniarstwa i Ochrony Zdrowia, MKDruk, Białystok, 2007 (in Polish).
  • 13. Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine: Dietary Reference Intakes. Applications in dietary assessment. Washington DC, the National Academies Press, 2003.
  • 14. Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine: Dietary Reference Intakes for calcium and vitamin D. Washington DC, the National Academies Press, 2011.
  • 15. Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine: Dietary Reference Intakes for calcium, phosphorus, magnesium, vitamin D and fluoride. Washington DC, the National Academies Press, 1997.
  • 16. Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine: Dietary Reference Intakes for thiamin, riboflavin, niacin, vitamin B6, folate, vitamin B12, panthotenic acid, biotin and choline. Washington DC, the National Academies Press, 1998.
  • 17. Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine: Dietary Reference Intakes for vitamin A, vitamin K, arsenic, boron, chromium, copper, iodine, iron, manganese, molybdenum, nickel, silicon, vanadium and zinc. Washington DC, the National Academies Press, 2001.
  • 18. Food and Nutrition Board of the Institute of Medicine: Dietary Reference Intakes for vitamin C, vitamin E, selenium and carotenoids. Washington DC, the National Academies Press, 2000.
  • 19. Frąckiewicz J., Ring-Andrzejczuk K., Gronowska-Senger A.: Zawartość energii i wybranych składników w racjach pokarmowych przedszkoli z rejonu warszawskiego [Energy and selected nutrients content in pre-school children diet of Warsowia district]. Rocz Panstw Zakl Hig 2011;62(2):181-185 (in Polish).
  • 20. Górnicka M., Frąckiewicz J., Trela I.: Zawartość wybranych witamin w racjach pokarmowych przedszkoli na terenie Warszawy i okolic [Selected vitamins content in pre-school children diet in Warsaw and regions]. Rocz Panstw Zakl Hig 2011;62(2):205-208 (in Polish).
  • 21. Gronowska-Senger A.: Ocena wyżywienia [Nutrition assessment]. In: Gawęcki J., Hryniewiecki L. eds. Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu [Human nutrition. Foundations of nutrition science]. Warszawa, Wydawnictwo Naukowe PWN, 2003 (in Polish).
  • 22. Gronowska-Senger A., Drywień M., Hamułka J.: Analiza stanu żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym w oparciu o istniejące piśmiennictwo z lat 1980-1995 [Analysis of nutrition of children at preschool age based on reports in literature in 1980-1995]. Rocz Panstw Zakl Hig 1998;49(3):377-383 (in Polish).
  • 23. Hornby A.S.: Oxford Advanced Learner’s Dictionary of Current English. Oxford, Oxford University Press, 2000.
  • 24. Jarosz M.: Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja [Dietary reference intakes for the Polish population – amendment]. Warszawa, Instytut Żywności i Żywienia, 2012 (in Polish).
  • 25. Jarosz M., Bułhak-Jachymczyk B. (eds.): Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych [Dietary reference intakes. The basis for the prevention of obesity and noncommunicable diseases]. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2008 (in Polish).
  • 26. Klemarczyk W., Strucińska M., Weker H., Więch M.: Ocena sposobu żywienia dzieci w przedszkolu wegetariańskim [Dietary assessment of children in vegetarian kindergarten]. Pediatr Współcz Gastroenterologia, Hepatologia i Żywienie Dziecka 2005;7(3):243-246 (in Polish).
  • 27. Kowieska A., Biel W., Chalaba A.: Jakościowa ocena żywienia dzieci w wieku przedszkolnym na podstawie jadłospisów [Quality assessment of nutrition in children under age preschool menus]. Żyw Człow Metab 2009;36(1):179-184 (in Polish).
  • 28. Kozioł-Kozakowska A., Schlegel-Zawadzka M.: Jakościowa ocena jadłospisów przedszkolnych w regionie Krakowa [Qualitative assessment of preschool menus in Kraków]. Żyw Człow Metab 2007;34(1/2):133-138 (in Polish).
  • 29. Krawczyński M.: Żywienie we wczesnym dzieciństwie i wieku przedszkolnym [Nutrition in early childhood and preschool age]. In: Krawczyński M. ed. Żywienie dzieci w zdrowiu i chorobie [Child nutrition in health and disease]. Kraków, Wydawnictwo Help-Med, 2008 (in Polish).
  • 30. Kucharska A., Sińska B., Dobrowolska E.: Ocena jakości żywienia i stanu odżywienia dzieci w wybranym przedszkolu miejskim i wiejskim [Evaluation of feeding quality and nutritional status of children in selected kindergartens in town and country]. In: Bartnikowska E., Brzozowska A., Gromadzka-Ostrowska J., Narojek L., Rosołowska-Huszcz D. eds. Fizjologiczne uwarunkowania postępowania dietetycznego. Część II. Międzynarodowa Konferencja Naukowa, listopad 2004 roku [Physiological determinants of dietary approach. Part 2. International Scientific Conference, November 2004]. Warszawa, Wydawnictwo SGGW, 2004 (in Polish).
  • 31. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności [Tables of food composition and nutritional value]. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2005.
  • 32. Majewski R., Filarski R.: Zawartość wybranych związków o działaniu antyoksydacyjnym w jadłospisach dekadowych białostockich przedszkoli [Assessment of selected antioxidant compounds in menus at preschools in Białystok]. In: Krajewska-Kułak E., Szczepański M., Łukaszuk C., Lewko J. eds. Problemy terapeutycznopielęgnacyjne: od poczęcia do starości [Therapeutic and nursing issues: from conception to the old age]. Tom I. Akademia Medyczna w Białymstoku, Wydział Pielęgniarstwa i Ochrony Zdrowia, MKDruk, Białystok, 2007 (in Polish).
  • 33. Merkiel S., Chalcarz W.: Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 1. Wiedza ogólna o żywieniu dzieci [Nutritional knowledge of parents of preschool children from Nowy Sącz and the vicinity. 1. General principles of nutrition during childhood]. Żyw Człow Metab 2009;36(2):385-389 (in Polish).
  • 34. Merkiel S., Chalcarz W.: Nutritional knowledge of the preschool staff from Nowy Sącz and the vicinity. Part 1. General principles of nutrition during childhood. New Med (Wars) 2010;14(2):44-48.
  • 35. Merkiel S., Chalcarz W.: Nutritional knowledge of the preschool staff from Nowy Sącz and the vicinity. Part 2. Nutritional prevention of diet-related diseases. New Med (Wars) 2010;14(2):49-52.
  • 36. Merkiel S., Chalcarz W.: Nutritional knowledge of the preschool staff from Nowy Sącz and the vicinity. Part 5. Preparing meals. New Med (Wars) 2010;14(4):160-162.
  • 37. Merkiel S., Chalcarz W.: Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. Część 3. Bogate źródła składników mineralnych i witamin [Nutritional knowledge of parents of preschool children from Nowy Sącz and the vicinity. 3. Rich sources of minerals and vitamins]. Nowa Pediatr 2010;14(1):15-20 (in Polish).
  • 38. Merkiel S., Chalcarz W.: Wiedza żywieniowa rodziców dzieci przedszkolnych z Nowego Sącza i okolic. 4. Rola składników pokarmowych i bilansowanie diety [Nutritional knowledge of parents of preschool children from Nowy Sącz and the vicinity. 4. The role of nutrients and principles of composing a diet]. Rocz Panstw Zakl Hig 2010;61(4):379-383 (in Polish).
  • 39. Merkiel S., Chalcarz W., Wegner M.: Ocena jadłospisów przedszkolnych. Część I. Energia i makroskładniki [Assessment of preschool menus. Part 1. Energy and macronutrients]. Med Środow 2009;12(1):75-80 (in Polish).
  • 40. Michota-Katulska E., Zegan M.: Analiza porównawcza żywienia dzieci w przedszkolach w systemie tradycyjnym i cateringowym [Comparative analysis of children of nutrition in kindergartens in the traditional system and catering]. Med Rodz 2014;17(4):166-169 (in Polish).
  • 41. Orkusz A., Olech A.: Ocena wartości odżywczej posiłków przedszkolnych [Evaluation of the nutritional value of nursery school meals]. Nauki Inżynierskie i Technologie, Engineering Sciences and Technologies 2014;2(13):77-87 (in Polish).
  • 42. Orkusz A., Włodarczyk A.: Ocena żywienia dzieci w przedszkolu na podstawie dekadowych jadłospisów [Assessment of preschool children’s decades menus]. Nauki Inżynierskie i Technologie, Engineering Sciences and Technologies 2014;1(12):72-81 (in Polish).
  • 43. Scientific Committee on Food, Scientific Panel of Dietetic Products, Nutrition and Allergies: Tolerable upper intake levels for vitamins and minerals. Brussels, European Food Safety Authority (EFSA), 2006.
  • 44. United States Department of Agriculture. ChooseMyPlate.gov. Available http://www.choosemyplate.gov/ (Accessed 01.03.2016).
  • 45. Weker H.: Ocena stanu odżywienia i sposobu żywienia dzieci w wieku 3-7 lat – wyniki badań ankietowych. Med Wieku Rozw 2000;Supl 1:41-52 (in Polish).
  • 46. WHO: Diet, nutrition and the prevention of chronic diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. Geneva, World Health Organization 2003.
  • 47. Ziemlański Ś. (ed.): Normy żywienia człowieka. Fizjologiczne podstawy [Dietary reference intakes. Physiological basis]. Warszawa, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, 2001 (in Polish).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-49606351-6e5d-4c24-aa52-297e68fb78af
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.