PL
Główne problemy dotyczące dezynfekcji w spożywczych zakładach produkcyjnych związane są przede wszystkim z opornością drobnoustrojów na substancje biobójcze i powstawaniem biofilmów. Przyczyną problemów mikrobiologicznych w zakładzie mogą być źle przeprowadzone procesy mycia i dezynfekcji, nieprawidłowo zaprojektowane powierzchnie urządzeń i maszyn, ze szczelinami, pęknięciami, zarysowaniami, za bardzo chropowate, na których bardzo łatwo gromadzą się mikroorganizmy. W artykule scharakteryzowano rodzaje i mechanizmy oporności, jakie mogą występować wśród drobnoustrojów, a także przedstawiono czynniki sprzyjające powstawaniu biofilmów o dużej oporności na biocydy. Zaprezentowano również najczęściej popełniane błędy w procesie dezynfekcji.
EN
The main problems of disinfection in the food manufacturing facilities are primarily associated with resistance of microorganisms to biocides and biofilms' formation. The cause of microbiological problems in the plant may include poorly performed cleaning and disinfection processes, improperly designed surface containing cracks, clefts, scratches or too much roughness, which very easily settle microorganisms. This paper describes the types and mechanisms of resistance that can occur among microorganisms, as well as the factors favoring the formation of biofilms with a high resistance to biocides. Also, the most common mistakes in the process of disinfection were demonstrated.