PL
Artykuł traktuje o mikrobiologicznych problemach występujących w produkcji napojów bezalkoholowych. Omówiono i przedyskutowano wybrane aspekty ryzyka mikrobiologicznego związane z podstawowymi surowcami wchodzącymi w skład butelkowanych wód źródlanych, wód smakowych oraz napojów owocowo-warzywnych. Niskie pH, wynoszące ok. 3+5, oraz obecność konserwantów często nie zapewnia stabilności mikrobiologicznej produktów. Przedstawiono wyniki analizy mikrobiologicznej zakażonych produktów, wycofanych z obrotu handlowego. Należy rozważyć poszerzenie zakresu badań ze względu na możliwość występowania zróżnicowanej mikroflory, która nie jest wykrywana w rutynowych badaniach produktów.
EN
The hygienic problems of alcohol-free drinks are emphasized, especially on microbial contamination. In this paper, some risks in main sources for production of bottled waters, flavored waters and fruit-vegetable drinks are reviewed and discussed. Low pH level equal to 3+S and presence of the preservatives often don't provide of microbiological stability of drinks. The results of microbiological analysis of spoiled, out-of-use products are presented. It should be considered to enhance of the range of analysis on account of possibility of presence different microorganisms that are not detected in routine analysis of products.