PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 16 | 6 |

Tytuł artykułu

Ceny usług w wybranych gospodarstwach agroturystycznych w województwie zachodniopomorskim

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The prices of services in chosen agritourism farms in Zachodniopomorskie province

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Województwo zachodniopomorskie, leżące w obrębie Pomorza Zachodniego ma liczne walory naturalne, specjalistyczne i antropogeniczne atrakcyjne dla turystów. Z tego względu jest to region dobrze zagospodarowany dla potrzeb ruchu turystycznego i realizowania w jego obrębie różnych form turystyki. Na obszarach wiejskich popularna jest także od wielu lat turystyka wiejska i agroturystyka. Właściciele gospodarstw oferują odwiedzającym je gościom różnorodne usługi, których ceny są bardzo zróżnicowane. Celem badań była analiza cen usług w wybranych gospodarstwach agroturystycznych funkcjonujących w obrębie województwa zachodniopomorskiego. Dokonano jej na podstawie celowego doboru próby, którą były opisy ofert 360 tego typu obiektów dostępnych dla potencjalnych turystów w Internecie. W badanych gospodarstwach właściciele podawali przede wszystkim ceny usług podstawowych – noclegowych, które mieściły się w przedziale od 15 zł do 130 zł (88,1% rolników) i sporadycznie żywieniowych (8,6% rolników). Stwierdzono także, że oferty były niekompletne zarówno pod względem cen, jak i opisu świadczonych usług.
EN
Zachodniopomorskie province, lying in Western Pomerania, has numerous natural values, specialist and anthropogenical attractive for tourists. It is well developed region for needs of touristic movement and realizing the different forms of tourism. On the rural areas is very popular rural tourism and agritourism from many years. The owners of farms offer the guests the varied services, which prices are very diverse. The aim of this paper was to analyse the prices of services in chosen agritourism farms located in Zachodniopomorskie province. It was executed on basis of purposeful selection of 360 offers, which were accessible in Internet for potential tourists. In hugged investigations farms owners passed first of all the price of basic services: night’s lodging, which they be comprised in compartment for 15 PLN to 130 PLN (88.1% farmers) and rarely nutritional (8.6 % farmers). Affirmed also, that the offers were incomplete under in relation to prices and the description of testified services.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

16

Numer

6

Opis fizyczny

s.427-431,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Biotechnologii i Hodowli Zwierząt, Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, ul.Doktora Tomasza Judyma 20, 71-466 Szczecin
autor
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Szczecin
autor
  • Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie, Szczecin

Bibliografia

  • Dębniweska M., Tkaczuk M. 1997: Agroturystyka – koszty, ceny, efekty, Wydawnictwo Poltex, Warszawa, 36-38, 60-61.
  • Drzewiecki M. 1995: Agroturystyka, Wydawnictwo „Świadectwo”, Bydgoszcz, 27.
  • Jalinik M. 2005: Typologia gospodarstw agroturystycznych jako determinanta rozwoju usług, Wydawnictwo Politechniki Białostockiej, Białystok.
  • Jęczmyk A., Sammel A. 2012: Ceny usług agroturystycznych w województwie wielkopolskim, Rocz. Nauk. SERiA, t. XIV, z. 3, 136-139.
  • Knecht D. 2009: Agroturystyka w agrobiznesie, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa, 87-91.
  • Kutkowska B. 2003: Podstawy rozwoju agroturystyki, Wydawnictwo AR we Wrocławiu, Wrocław, 75.
  • Lijewski T., Mikułowski B., Wyrzykowski J. 2008: Geografia turystyki Polski, PWE, Warszawa, 281-285.
  • Sikora J. 2012: Agroturystyka. Przedsiębiorczość na obszarach wiejskich, Wydawnictwo C.H. Beck, Warszawa, 18-21, 64.
  • http://meteor-turystyka.pl/noclegi,agroturystyka,zachodniopomorskie,59.html, dostęp 01.10.2014.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-47d59ae3-addb-4fc3-91f0-b59986e9345a
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.