PL
Naturalne przyprawy roślinne dostępne na polskim rynku mają duże znaczenie w żywieniu człowieka. Przyprawy mają działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne, przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne, chroniące przed chorobami dotykającymi współczesnego człowieka. Jednak w niektórych przypadkach mogą stanowić zagrożenie, zwłaszcza gdy są nieumiejętnie stosowane. W artykule przedstawiono zalecenia co do stosowania przypraw w dietach leczniczych, a także przyprawy preferowane w poszczególnych jednostkach chorobowych. Omówiono również zagrożenia wynikające ze spożywania surowców przyprawowych, uwzględniając interakcje leków z przyprawami, alergie na przyprawy i nadwrażliwość na salicylany. Odnotowano także występowanie w przyprawach szkodliwych związków, takich jak pestycydy i metale ciężkie.
EN
Natural plant spices available on the Polish market play a significant role in human nutrition. Spices have antiviral, bactericidal, bacteriostatic and antioxidant properties, which protect against diseases affecting people. However, in some cases their use may pose a risk, usually when they are used improperly. Therefore the article presents recommendations on the use of spices in therapeutic diets and preferred spices in different disease. Also, the risks resulting from the consumption spices, taking into account the drug interactions, spice allergy and sensitivity to salicylates were discussed. The paper also presents the occurrence of harmful compounds in spices such as pesticides and heavy metals.