PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 04 |

Tytuł artykułu

Zastosowanie wybranych przypraw w dietoterapii. Charakterystyka przypraw

Warianty tytułu

EN
The use of selected spices in diet therapy. Characteristics of spices

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Naturalne przyprawy roślinne dostępne na polskim rynku mają duże znaczenie w żywieniu człowieka. Przyprawy mają działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne, przeciwwirusowe oraz antyoksydacyjne, chroniące przed chorobami dotykającymi współczesnego człowieka. Jednak w niektórych przypadkach mogą stanowić zagrożenie, zwłaszcza gdy są nieumiejętnie stosowane. W artykule przedstawiono zalecenia co do stosowania przypraw w dietach leczniczych, a także przyprawy preferowane w poszczególnych jednostkach chorobowych. Omówiono również zagrożenia wynikające ze spożywania surowców przyprawowych, uwzględniając interakcje leków z przyprawami, alergie na przyprawy i nadwrażliwość na salicylany. Odnotowano także występowanie w przyprawach szkodliwych związków, takich jak pestycydy i metale ciężkie.
EN
Natural plant spices available on the Polish market play a significant role in human nutrition. Spices have antiviral, bactericidal, bacteriostatic and antioxidant properties, which protect against diseases affecting people. However, in some cases their use may pose a risk, usually when they are used improperly. Therefore the article presents recommendations on the use of spices in therapeutic diets and preferred spices in different disease. Also, the risks resulting from the consumption spices, taking into account the drug interactions, spice allergy and sensitivity to salicylates were discussed. The paper also presents the occurrence of harmful compounds in spices such as pesticides and heavy metals.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

04

Opis fizyczny

s.37-41,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Zakład Technologii i Oceny Jakości Żywności, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
autor
  • Zakład Technologii i Oceny Jakości Żywności, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice
  • Zakład Żywienia Człowieka, Wydział Zdrowia Publicznego w Bytomiu, Śląski Uniwersytet Medyczny w Katowicach, Katowice

Bibliografia

  • [1] Bielicka-Gieldon Aleksandra, Ewa Ryłko, Irena Bojanowska. 2011. „Ocena zawartości pierwiastków metalicznych w ziołach i przyprawach dostępnych na polskim rynku". Ochrona Środowiska i Zasobów naturalnych 48: 492-477.
  • [2] Bojarowicz Halina, Paulina Dźwigulska. 2012. „Suplementy diety. Część III. Interakcje suplementów diety z lekami" Hygeia Public Health 47 (4) : 442-447.
  • [3] Chłopek Emilia. 2014. Pożywienie a leki. Wpływ żywności na efekt działania leków. Warszawa: Warszawska Firma Wydawnicza.
  • [4] Ciborowska Helena, Anna Rudnicka. 2014. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • [5] Cunningham Eleese. 2010.„Are there foods that should be avoided if a patient is sensitive to salicylates? ", Journal of the American Dietetic Association 110 (6) : 97.
  • [6] Jarosz Mirosław, Jan Dzieniszewski. 2010. Uważaj, co jesz, gdy zażywasz leki. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • [7] Jarosz Mirosław. 2004. Alergie pokarmowe. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • [8] Jarosz Mirosław. 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. Warszawa: Instytut Żywności i Żywienia.
  • [9] Kęszycka Paulina, Danuta Gajewska. 2015. „Oszacowanie zawartości salicylanów w racjach pokarmowych osób dorosłych". Problemy Higieny i Epidemiologii 96 (3) : 642-644.
  • [10] Kudełka Wanda, Agata Kosowska. 2008.„Składniki przypraw i ziół przyprawowych determinujące ich funkcjonalne właściwości oraz ich rola w żywieniu człowieka i zapobieganiu chorobom". Zeszyty Naukowe, Uniwersytet Ekonomiczny w Krakowie 781 : 83-111.
  • [11] Kulczak Małgorzata, Marian Remiszewski, Eugeniusz Korbas, Maria Jeżewska, Danuta Czajkowska. 2006. „Ocena jakości kolendry mielonej poddanej procesowi dekontaminacji z zastosowaniem pary wodnej i jej trwałość przechowawcza". Żywność Nauka Technologia Jakość 1 (46) : 59-66.
  • [12] Makała Halina. 2010. „Przyprawy do żywności - charakterystyka i właściwości". Przemyśl Spożywczy 64 (11) : 32-35.
  • [13] Park Ui-Hyun, Hong-Suk Jeong, Eun-Young Jo, et. al. 2012. „Piperine, a component of black pepper, inhibits adipogenesis by antagonizing PPARy activity in 3T3-L1 cells" Journal of Agricultural and Food Chemistry 60 (15) : 3853-3860.
  • [14] Pieńsko Tomasz. 2013. „Kapsaicyna - właściwości, zastosowania i perspektywy". Biuletyn Wydziału Farmaceutycznego Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego 2:11-17.
  • [15] Skolimowska Urszula, Janusz Skolimowski, Anna Wędzisz. 2012. „Badanie właściwości przeciwutleniających metyloeugenolu." Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 45 (2) : 165-170.
  • [16] Słowianek Marta, Joanna Leszczyńska. 2011. "Alergeny przypraw" Żywność Nauka Technologia Jakość 76:15-28.
  • [17] Telesiński Arkadiusz, Monika Grzeszczuk, Dorota Jadczak, Gabriela Wysocka, Mirosław Onyszko. 2013. „Ocena zmian zawartości azotanów (V) w wybranych ziołach przyprawowych w zależności od sposobu ich utrwalenia i czasu przechowywania". Żywność Nauka Technologia Jakość 5 (90) : 169-176.
  • [18] Vafa Mohammadreza, Farhad Mohammadi, Farzad Shidfar, et al. 2012.„Effects of Cinnamon Consumption on Glycemic Status, Lipid Profile and Body Composition in Type 2 Diabetes Patients". International Journal of Preventive Medicines (8) : 531-6.
  • [19] Whiting Stephen, Emma Derbyshire, B. K. Tiwari. 2012. „Capsaicinoids and capsinoids. A potential role for weight management? A systematic review of the evidence". Appetite 59 (2) : 341-348.
  • [20] Wieczorek-Chełmińska Zofia. 2004. Żywienie w chorobach przewodu pokarmowego. Warszawa: Wydawnictwo Lekarskie PZWL.
  • [21] Wieczorek-Chełmińska Zofia. 2010. Żywienie w chorobach nerek. Warszawa: PZWL.
  • [22] Wood Adrian, Gwen Baxter, Frank Thies, Janet Kyle, Garry Duthie. 2011. „A systematic review of salicylates in foods: estimated daily intake of a Scottish population". Molecular Nutrition & Food Research 55 (S1) : S7-S14.
  • [23] Wójcik-Stopczyńska Barbara, Paulina Jakowienko, Dorota Jadczak. 2010. "Ocena mikrobiologiczna zanieczyszczenia świeżej bazylii i mięty" Żywność Nauka Technologia Jakość 17 (4) : 122-131.
  • [24] Wójcik- Stopczyńska Barbara, Barbara Jakubowska, Krzysztof Szot 2010. "Ocena mikrobiologicznej jakości mieszanek przyprawowych pochodzących z sieci handlowej". Roczniki Państwowego Zakładu Higieny 61 (1): 45-50.
  • [25] Zabłocka-Słowińska Katarzyna, Jawna Katarzyna, Grajeta Halina, Biernat Jadwiga. 2013.„Interakcje pomiędzy składnikami suplementów diety a wybranymi lekami stosowanymi w terapii chorób układu sercowo-naczyniowego". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 2:132-139.
  • [26] Żwirska Jaśmina, Kinga Żyła, Ewa Błaszczyk, Małgorzata Schlegiel-Zawadzka. 2015. „Źródła wiedzy i zastosowanie przypraw ziołowych przez osoby dorosłe zamieszkujące okręg małopolski i śląski". Bromatologia i Chemia Toksykologiczna 48 (3) : 594-589.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-47a63b6f-3968-4c2f-8775-160570fbfef7
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.