Evaluation of consumption level of employee and farmer households in Poland using synthetic index of consumption level
Języki publikacji
PL
Abstrakty
PL
W pracy przedstawiono ważną i ciągle aktualną problematykę zmian poziomu spożycia żywności w polskich gospodarstwach domowych w wyniku transformacji ustrojowej. Na podstawie skonstruowanego syntetycznego miernika poziomu wyżywienia dokonano porównania gospodarstw domowych pracowników i rolników pod względem poziomu spożycia podstawowych artykułów żywnościowych na tle pozostałych grup społeczno- ekonomicznych.
EN
The paper is a continuation of the research which described changes of consumption level in Polish households in fact of transformation process. Comparison of employee and farmer households was conducted taking into account the consumption level of basic food products having as a background other socio-economic groups.
Budżety gospodarstw domowych w 2009. Infrmacje i opracowania statystyczne. 2010. GUS, Warszawa.
Chmielewska B., 2001. Nierówności społeczne w sferze wyżywienia. IERiGŻ, Warszawa.
Gawęcki J., Mossor-Pietraszewska T., 2008. Kompendium wiedzy o żywności żywieniu i zdrowiu. PWN, Warszawa.
Goryńska-Goldmann E., Sznajder M., 2005. Zróżnicowanie w sposobie odżywiania się bogatych i biednych kategorii społecznych w Polsce. Rocz. Nauk. SERiA 7, 3, 35-41.
Gulbicka B., Kwasek M., 2001. Wpływ dochodów na spożycie żywności w gospodarstwach domowych. IERiGŻ, Warszawa.
Kramer J., 1997. Konsumpcja w gospodarce rynkowej. PWE, Warszawa.
Kwasek M., 2000. Poziom życia rolników w świetle badań budżetów gospodarstw domowych. IERiGŻ, Warszawa.
Poczta W., Michota-Katulska E., 2007. Zmiany poziomu konsumpcji w gospodarstwach domowych rolników w warunkach gospodarki rynkowej. Wyd. AR, Poznań.
Szponar L., Sekuła W., Ryczlik E., Ołtarzewski M., Figurska K., 2003. Badania indywidualnego spożycia żywności i stan odżywienia w gospodarstwach domowych. IŻiŻ, Warszawa.