PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 17 | 5 |

Tytuł artykułu

Czynniki decydujące o regionalnym zróżnicowaniu produkcji gryki w Polsce

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The factors effecting the regional differentiation of buckwheat production in Poland

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem badań było określenie czynników, które decydowały o regionalnej produkcji gryki w Polsce. Jako materiał źródłowy do analizy posłużyły dane statystyczne GUS z lat 2012-2014 zestawione według województw. Spośród wielu cech charakteryzujących produkcję gryki wybrano subiektywnie 19 zmiennych, które poddano analizie statystycznej. Metodą analizy skupień wyodrębniono 4 grupy województw, zróżnicowane pod względem produkcji gryki. O regionalnym zróżnicowaniu produkcji gryki decydują warunki przyrodnicze i organizacyjno-ekonomiczne. Uprawa gryki koncentruje się głównie w województwach lubelskim i dolnośląskim. Znaczący udział w krajowej produkcji gryki ma także północna część kraju.
EN
The aim of the study was to identify the factors that determined the regional production of buckwheat in Poland. The data of CSO for the years of 2012-2014, classified according to provinces, served as the source material for the study. Nineteen variables were subjectively selected for a statistical analysis from among many characteristic features of buckwheat production. Four groups of provinces, differing in terms of buckwheat production, were distinguished by cluster analysis. The regional diversity of buckwheat production is determined by environmental, organizational, and economical conditions. Buckwheat cultivation is mainly concentrated in the Lubelskie, and the Dolnośląskie provinces. The northern part of the country has a significant share in buckwheat production in Poland.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

17

Numer

5

Opis fizyczny

s.77-83,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Charakterystyka gospodarstw rolnych. 2013-2015: GUS. Warszawa.
  • Dietrich-Szostak D., Suchecki S. 2006: Zawartość flawanoidów i niektórych składników mineralnych w nasionach polskich odmian gryki, Fragm. Agron., 1(89), 45-56.
  • Filipiak K., Wilkos S. 1998. Wybrane metody analizy wielozmiennej i ich zastosowanie w badaniach przestrzennych, IUNG Puławy, R (349).
  • Krasowicz S., Kopiński J. 2006. Wpływ warunków przyrodniczych i organizacyjno ekonomicznych na regionalne zróżnicowanie rolnictwa w Polsce, [w:] Regionalne zróżnicowanie produkcji rolniczej w Polsce,Raporty PIB, Puławy, 3, 81-99.
  • Krasowicz S. 2007: Produkcja zbóż w Polsce jako kryterium wykorzystania potencjału rolniczej przestrzeni produkcyjnej, Zag. Ekon. Rol., 2, 106-117.
  • Noworolnik K. 1999: Współdziałanie między różnymi czynnikami agrotechnicznymi w aspekcie plonowania gryki, Biul. Nauk., 4, 65-70.
  • Podolska G., Noworolnik K. 2012: Uprawa gryki na cele spożywcze, Instrukcja Upowszechnieniowa, 186, ss. 20.
  • Rynek zbóż. Stan i perspektywy. 2012-2015: Analizy rynkowe, nr 42-48, IERiGŻ, Warszawa. Rocznik statystyczny. 2013-2014: GUS. Warszawa.
  • Suchecki S. 2006. Gromadzenie i badania materiałów kolekcyjnych gryki (Fagopyrum esculentum Moench.), Fragm. Agron. 23, 192-199.
  • Wolińska J., Woliński J. Wyrzykowska M. 2006. Zmienność i współzależność niektórych cech plonotwórczych gryki, Biuletyn IHAR, 240/241, 299-305.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-463e70b5-d680-4786-bfff-fb3179542df8
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.