PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2017 | 71 | 01 |

Tytuł artykułu

Międzynarodowe zalecenia żywieniowe

Autorzy

Warianty tytułu

EN
International nutrition recommendations

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Zalecenia żywieniowe odzwierciedlają najnowsze wyniki badań naukowyctr w zakresie żywienia człowieka. Stanowią one podstawowy instrument polityki rolnej, żywnościowej i prozdrowotnej. Zalecenia żywieniowe dla mieszkańców Europy są formułowane przez organizacje międzynarodowe zajmujące się problematyką wyżywienia ludności: Światową Organizację Zdrowia (WHO) i Organizację Narodów Zjedaoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO). W Polsce zalecenia żywieniowe są opracowywane przez Instytut Żywności i Żywienia (IZZ). Są one upowszechniane w formie graficznej w celu łatwiejszego ich przyswajania przez konsumentów. Obecni zalecenia żywieniowe koncentrują się nie tylko na zdrowiu człowieka, ale także na środowisku. Z badań Centrum Żywności i Żywienia włoskiego koncei nu Barilla (BCFN) wynika, że żywność korzystnie wpływająca na zdrowie człowieka ma jednocześnie pozytywn; wpływ na środowisko przyrodnicze.
EN
Nutritional recommendations reflect the latest scientific findings in the field of human nutrition. They constitute the basic instrument of agricultural policy, food policy and health policy. Nutritional recommendations for people in Europe are formulated by the World Health Organization (WHO) and Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO). In Poland, the dietary recommendations are developed by the National Food and Nutrition Institute (NFNI). They are disseminated in the form of a graphic format for their easier assimilation by consumers Currently nutritional recommendation: focus more on human health, but also on the environment. Research Center for Food and Nutrition Barilla (BCFN) suggests that food, which favorably influences human health, has also a positive impact on the environment.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

71

Numer

01

Opis fizyczny

s.26-29,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej - Państwowy Instytut Badawczy, Warszawa

Bibliografia

  • [1] Bach-Faig Anna, Elliot M. Berry, Denis Lairon, Joan Reguant, AntonlaTrichopoulou, Sandra Dernini, F. Xavier Medina, Maurizio Battino, Rekia Belahsen, Gemma Miranda and Lluis Serra-Majem. 2011. „Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates". Public Health nutrition, 14 (12A): 2274-2284.
  • [2] Chabros Elżbieta, Jadwiga Charzewska, Sylwia Gugała, Joanna Jaczewska-Schuetz, Mirosław Jarosz, Agnieszka Kicman-Gawtowska, Ewa Rychlik, Magdalena Siuba, Elżbreta Szabrańska, Anna Taraszewska, Aleksandra Urbańska, Katarzyna Wolnicka. 2010. Zasady zdrowego żywienia. Warszawa: IŻŻ.
  • [3] Diet, Nutrition and the Prevention of Chronic Diseases. Report of a Joint WHO/FAO Expert Consultation. 2003. WHO Technical Report. Series 916. Geneva: WHO.
  • [4] Double Pyramid 2014. Diet and environmental impact. 2014. Milan: 6CFN.
  • [5] Gertig Henryk, Jan Gawęcki. 2007. Żywienie człowieka. Słownik terminologiczny. Warszawa: PWN.
  • [6] Global Strategy on Diet, Physical Activity and Health. 2004. Geneva: WHO.
  • [7] Golinowska Stanisława. 2015. Przedmiot ekonomii zdrowia. W Od ekonomii do ekonomiki zdrowia (Stanisława Golinowska - red. nauk.) Warszawa: PWN.
  • [8] Jeszka Jan, Anna Kołłajtls-Dotowy. 2003. Planowanie żywienia. W Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu (Jan Gawęcki, Lech Hryniewiecki - red. nauk.). Warszawa: PWN.
  • [9] Kołłajtis-Dołowy Anna, Małgorzata Schlegel-Zawadzka. 2009. Upowszechnianie wiedzy o żywieniu. W Żywienie człowieka a zdrowie publiczne (Jan Gawęcki, Wojciech Roszkowski - red. nauk.). Warszawa: PWN.
  • [10] Kowalczyk Stanisław. 2009. „Żywność bezpieczna dla ludzi i przyjazna dla środowiska" Wiedza i Jakość. (15): 12-13.
  • [11] Kowalska Iwona. 2004. Przemiany demograficzne na progu XXI wieku - wyzwaniem dla ochrony zdrowia. W Zdrowie i jego ochrona. Między teoriq a praktyką (Violetta Korporowicz - red. nauk.). Warszawa: SGH.
  • [12] Lichtenstein Alice H, Lavrence J. Appel, Michael Brands et al. 2006. „Diet and Lifestyle Recommendations Revision 2006. A Scientific Statement From the American Heart Association Nutrition Committee". Circulation 114:82-96.
  • [13] Nichols Melanie, Nick Townsend, Ramon Luengo-Fernandez, Jose Leal, Alastair Gray, Peter Scarborough, Rayner Mike. 2012. European Cardiovascular Disease Statistics 2012. Brussels: European Heart Network. Sophia Antipolls: European Society of Cardiology.
  • [14] Robertson Allien, Cristina Tirado, Tim Lobstein, Marco Jeremi, Cedle Knai, Jergen H. Jensen, Anna Ferro-Luzzi, Wiliam PT. James. 2004. Food and health in Europe: a new basis for action. WHO Regional Publications. European Series. No. 96. Copenhagen:WHO.
  • [15] Stuckler David. 2008. „Population Causes and Consequences of Leading Chronic Diseases: A Comparative Analysis of Prevailing Explanations". Milbank Quarterly 86 (2): 273-326.
  • [16] Sustainable Diets and Biodiversity. Directions and Solution for Policy, Research and Action. 2012. (Barbara Burlingame, Sandra Dernini - ed.). Rome: FAO.
  • [17] Trlchopoulou Antonia. 2004. „Tradltional Mediterranean dietand longevity in the elderly: a review" Public Health nutrition 7 (7): 943-947.
  • [18] Ziemiański Światosław 1998. Zalecenia żywieniowe dla ludności w Polsce.Warszawa: IŻŻ.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-4571e97d-dc93-41f4-81cb-5eddacea38ed
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.