PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2015 | 33 |

Tytuł artykułu

Quality assessment of composts and lettuce from allotment gardens of West Pomeranian voivodeship

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Ocena jakości kompostów z ogrodów działkowych województwa zachodniopomorskiego oraz uprawianej na nich sałaty

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The purpose of studies was to determine chemical properties of composts and content of macro- and microelements of butterhead lettuce (Lactuca sativa L.), cultivar Królowa Majowych, from allotment gardens of West Pomeranian Voivodeship. Chemical analysis included pH, content of organic matter, organic carbon, total nitrogen and total sulphur as well as total amount of macro- and microelements. The assessment of lettuce quality was based on macro-and microelement content in leaf dry matter. A characteristic feature of allotment garden compost is a low content of organic matter and a lower level of macroelements, total nitrogen and carbon, in comparison with the composts from mixed municipal wastes. The majority of composts are mature and stable but C : N ratio turned out to be unfavourable. Heavy metal content in these composts was low, except for one sample with an elevated level of lead. The lettuce cultivated on these composts has poor resources of calcium and phosphorus but optimum content of potassium and magnesium. The lettuce leaves contained a high level of sodium and one sample -an elevated amount of lead.
PL
Celem badań była ocena właściwości chemicznych kompostów z ogrodów działkowych województwa zachodniopomorskiego oraz określenie składu chemicznego uprawianej na nich sałaty głowiastej masłowej (Lactuca sativa L.) odmiany Królowa Majowych. W kompoście określono pH, zawartość materii organicznej, węgla organicznego, azotu ogólnego i siarki ogólnej. Ponadto w kompoście oznaczono całkowitą zawartość makro i mikroskładników oraz zawartość form łatwo rozpuszczalnych. Oceny jakości sałaty dokonano na podstawie zawartości makro- i mikroskładników w suchej masie liści. Cechą charakterystyczną kompostów z ogrodów działkowych jest niska zawartość materii organicznej oraz niższa, w porównaniu z kompostami wytworzonymi ze zmieszanych odpadów komunalnych, zawartość makroelementów, azotu ogólnego i węgla organicznego. Większość kompostów jest dojrzała i stabilna, jednak stwierdzono w nich niekorzystny stosunek C : N. Poza jedną próbka posiadającą podwyższoną zawartość ołowiu, komposty charakteryzowały się niskim poziomem metali ciężkich. Sałata uprawiana na badanych kompostach jest uboga w wapń i fosfor, natomiast posiada optymalną zawartość potasu i magnezu. W liściach sałaty stwierdzono wysoką zawartość sodu, a jedna z próbek wykazała podwyższoną zawartość ołowiu.

Słowa kluczowe

Twórcy

autor
  • Department of Soil Science, Grassland and Environmental Chemistry, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Juliusza Slowackiego 17, 71-434 Szczecin, Poland
autor
  • Department of Horticulture, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
  • Department of Soil Science, Grassland and Environmental Chemistry, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
  • Department of Soil Science, Grassland and Environmental Chemistry, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland
autor
  • Department of Soil Science, Grassland and Environmental Chemistry, West Pomeranian University of Technology, Szczecin, Poland

Bibliografia

  • Czech A., Rusinek E. 2005. Zawartość metali ciężkich oraz azotanów i azotynów w wybranych warzywach z rejonu Lubelszczyzny. Rocz. Państ. Zakł. Hig. 56(3), 229–236.
  • Drozd J., Linczar M. 2004a. Zmiany właściwości fizycznych i fizyko-chemicznych podczas kompostowania odpadów komunalnych w różnych warunkach [w: Komposty z odpadów komunalnych, ich produkcja, wykorzystanie i wpływ na środowisko]. Red. J. Drozd i in. PTSH, 120–129.
  • Drozd J., Linczar M. 2004b. Transformacja materii organicznej podczas kompostowania odpadów komunalnych w odmiennych warunkach uwilgotnienia i przy różnym dodatku mocznika [w: Komposty z odpadów komunalnych, ich produkcja, wykorzystanie i wpływ na środowisko. Red. J. Drozd i in. PTSH, 130–140.
  • Gondek K., Filipek-Mazur B. 2005. Agrochemiczna ocena wartości nawozowej kompostów różnego pochodzenia. Acta Agrophys. 5(2), 271–282.
  • Jarosz Z., Dzida K. 2006. Wpływ zróżnicowanego nawożenia azotowo-potasowego na plonowanie i skład chemiczny sałaty. Acta Agrophys. 2006, 7(3), 591–597.
  • Jędrczak A. 2007. Biologiczne przetwarzanie odpadów. Wydaw. Nauk. PWN. Warszawa 2007, 1–456.
  • Madej M., Wasiak G., Mamełka D. 2004. Agrochemiczna ocena kompostów z odpadów zieleni miejskiej Warszawy. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 499, 221–228.
  • Niedźwiecki E., Protasowicki M., Sammel A., Młynarczyk M., Miller A. 2009. Skład chemiczny gleby i sałaty odmiany Królowa Majowych (Lactuca sativa L.) w ogrodach przydomowych Szczecina. Zesz. Probl. Postęp. Nauk Rol. 542(2), 789–796.
  • Rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 18 czerwca 2008 r., w sprawie wykonania niektórych przepisów ustawy o nawozach i nawożeniu (DzU 2008 nr 119 poz. 765 ze zm.).
  • Rozporządzenie komisji (WE) nr 1881/2006 z dnia 19 grudnia 2006 r. ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych. http://eur-lex.europa.eu,dostęp z dn. 15.01.2015.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-452d9489-6667-44b0-a98c-4d57015b795f
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.