PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 24 | 1 |

Tytuł artykułu

Nowoczesne metody zarządzania logistyką w gastronomii. Część I - Studium przypadku

Warianty tytułu

EN
Modern methods of logistics management in gastronomy. Part I - A case study

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Rozwijający się rynek usług gastronomicznych sprzyja precyzowaniu obszarów zainteresowania zarządzania logi-stycznego w sektorze. Zarządzanie logistyczne jako orienta-cja w prowadzeniu przedsiębiorstwa potrzebuje metod oraz narzędzi, którymi może się posłużyć. Tworząc ekonomicz¬ne i logistyczne przepływy, właścicielom lokali gastrono-micznych zależy na zachowaniu jak największej skuteczno-ści, efektywności przy jak najmniejszej kapitałochłonności. Opracowanie składa się z dwóch części. Pierwsza część obejmuje aspekty niekonwencjonalnego podejścia do zarządza-nia kreującego szansę rozwoju organizacji oraz przedstawia nowoczesne metody i koncepcje zarządzania logistycznego w gastronomii, zastosowane w branży gastronomicznej.
EN
The growing food service market is conducive to clarify the areas of interest in the field of logistics management. Lo-gistics Management as orientation in conducting businesses need methods and tools that can be used. Creating economic and logistic flows, the owners of dining options depends on maintaining the highest efficiency, effectiveness 'with the least capital intensity. The paper consists of two parts. The first part covers aspects of unconventional approaches to managing it creates a chance for the development of the organization and presents modern methods and concepts of logistics management in the catering industry, used in the catering industry.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

24

Numer

1

Opis fizyczny

s.155-161,rys.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Wydział Inżynierii Produkcji i Logistyki, Politechnika Opolska, Opole
autor
  • Wydział Ekonomii i Zarządzania, Politechnika Opolska, Opole
  • Politechnika Opolska, Opole

Bibliografia

  • [1] ABT S. 1998. Zarządzanie logistyczne w przedsiębiorstwie, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa, 19-21.
  • [2] BERNAIS J., INGRAM J., KRAŚNICKA T. 2010. ABC współczesnych koncepcji i metod zarządzania, wydanie drugie zmienione, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej,Katowice, 11-207.
  • [3] BORKOWSKI S. 2008. Zarządzanie produkcją. Systemy produkcyjne, Oficyna Wydawnicza „Humanitas", Sosnowiec, 128-135.
  • [4] CIURLA M., HOPEJ M. 1996. Nowe koncepcje w zarządzaniu, Przegląd Organizacji nr 6, Warszawa, 16.
  • [5] DRUCKER P. F. 2009. Zarządzanie XXI wieku - wyzwania, Wydawnictwo MT Biznes, Warszawa, 128.
  • [6] ENCYKLOPEDIA ZARZĄDZANIA http://mfiles. pl/pl/index.php/Lean_management (dostęp na dzień 04.02.2014).
  • [7] GOŁEMBSKA E. (red.) 2006. Współczesne kierunki rozwoju logistyki, Polskie Wydawnictwo Ekonomicz¬ne, Warszawa, 11-27.
  • [8] GRZYBOWSKA A. 2012. Przedsiębiorczość jako determinanta konkurencyjności. Zeszyty Naukowe Uni-wersytetu Szczecińskiego Nr 724 Ekonomiczne Pro-blemy Usług Nr 97, 359-369.
  • [9] JOKIS A., JAROSZYŃSKI J. 2008. Outsourcing logistyczny, Logistyka nr 6, Poznań.
  • [10] KNAP-STEFANIUK A. 2010. Innowacje a konkurencyjność przedsiębiorstw. Zarządzanie zmianami. Biuletyn POU Wyższa Szkoła Zarządzania, nr 5(39), Warszawa, http://www.wszpou.edu.pl/biuletyn/druk. php?p=&strona=biul _innowac&nr=39 (dostęp na dzień 02.02.2014).
  • [11] KRAWCZYK S. 2001. Zarządzanie procesami logistycznymi, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, War-szawa, 68.
  • [12] KRUPSKI R., NIEMCZYK J., STAŃCZYK- HUGIET E. 2009. Koncepcje strategii organizacji, Wydawnictwo PWE, Warszawa.
  • [13] KUKLIŃSKI, A. (red.) 2001. Gospodarka oparta na wiedzy. Wyzwanie dla Polski XXI wieku, Wydawnic¬two KBN, Warszawa, 167-168.
  • [14] KULIŃSKA E., RUT J. 2013. Kategoria efektywności jako kluczowa determinanta usprawnienia proce¬sów. Red. Kulińska Ewa: Logistyka w zarysie - wy¬brane problemy badawcze. Opole Oficyna Wydawni¬cza Politechniki Opolskiej, 117-125 [Studia i Monogra¬fie, Politechnika Opolska, z. 371],
  • [15] KULIŃSKA E., RUT J. 2013. Kreatywna logistyka jako koncepcja niekonwencjonalnego podejścia do zarządzania procesami logistycznymi. Red. Kuliń¬ska Ewa: Logistyka w zarysie - wybrane problemy badawcze. Opole Oficyna Wydawnicza Politechniki Opolskiej, 112-115 [Studia i Monografie, Politechnika Opolska, z. 371],
  • [16] KULIŃSKA E. 2009. The meaning of processes orien-tation in creation and realization of the added value Foundations of Management, Vol. I, No. 2, p. 81-94, ISSN 2080-7279.
  • [17] LENDEL V., VARMUS M. 2011. Creation and Implementation of the Innovation Strategy in the Enterprise, „Economics andManagement" No. 16, p. 819.
  • [18] LIMAŃSKIA. 2011. Rola innowacyjności w budowaniu przewagi konkurencyjnej przedsiębiorstwa w go-spodarce opartej na wiedzy. Nierówności społeczne a wzrost gospodarczy. Społeczeństwo informacyjne- regionalne aspekty rozwoju, z. 23, Wydawnictwo Uni- wersytetuRzeszowskiego, Rzeszów, 135-147.
  • [19] MAZURKIEWICZ A. 2011. Paradygmaty zarządzania we współczesnym przedsiębiorstwie (wybra¬ne aspekty). Zeszyty naukowe Uniwersytetu Rzeszow-skiego, (red.) Woźniak M.G. Nierówności społeczne a wzrost gospodarczy, z. 19, Wydawnictwo Uniwersy- tetuRzeszowskiego, Rzeszów, 408-418.
  • [20] MICHLOWICZ E. 2012. Zarys logistyki przedsiębiorstwa, Wydawnictwo AGH, Kraków, 120.
  • [21] MIKULSKI H., MIKULSKAA. 2006. Benchmarking jako nowoczesna metoda zarządzania przedsiębior-stwem, [w:] Monitor Rachunkowości i Finansów, nr 6/2006, http://www.mrf.pl/index.php?mod=m_artyku- ly&cid=87&id=l&p=l (dostęp na dzień 10.02.2014).
  • [22] MIKUŁA B., PIETRUSZKA-ORTYL A., POTOCKI A. 2002. Zarządzanie przedsiębiorstwem XXI wieku wybrane koncepcje i metody, Wydawnictwo Difin, Warszawa, 9-36.
  • [23] PODRĘCZNIK OSLO 2008. Zasady gromadzenia i interpretacji dotyczących innowacji, wydanie trzecie, Wspólna publikacja OECD i Eurostatu, 2005, Wydaw-nictwo MNiSW, Departament Strategii i Rozwoju Na-uki, Warszawa, 48-49.
  • [24] POKUSA T. 2001. Logistyczna obsługa i lojalność klienta jako orientacje rynkowe, Wydawnictwo WSZiA, Opole, 7.
  • [25] SKRZYPCZYK L. 2014. Analiza i ocena skuteczności nowoczesnego systemu zarządzania logistycznego w gastronomii na wybranym przykładzie. Praca dyplo-mowa inżynierska, Opole.
  • [26] STANIEWSKI M.W. 2008. Zasądzanie zasobami ludzkimi a zarządzanie wiedzą w przedsiębiorstwie, Wydawnictwo Vizja Press & IT, Warszawa.
  • [27] SZYMCZAK F. 2014. Zarządzanie firmą w gospodarce opartej na wiedzy, http://newpr.pl/wp-content/ uploads/Zarz%C4%85dzanie-firm%C4%85-w- gospodarce-opartej-na-wiedzy.pdf (dostęp na dzień 06.02.2014).
  • [28] TABASZEWSKA E. 2007. Nowoczesne koncepcje zarządzania - wyniki badań, Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej, Wrocław, 17-145.
  • [29] TAIICHI O. 2008. System Produkcyjny Toyoty. Więcej niż produkcja na dużą skalę, Wydawnictwo Prod- Press.com, Wrocław, 22.
  • [30] WOJCIECHOWSKI T. 2011. Marketingowo - logistyczne zarządzanie przedsiębiorstwem, Wydawnictwo Difin, Warszawa, 26-207.
  • [31] ZIMNIEWICZ K. 2009. Współczesne koncepcje i metody zarządzania, wydanie III zmienione, Wydaw-nictwo PWE, Warszawa, 11-124.

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-44fbf0e5-c52c-4c1c-b1c4-ed780f45fda6
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.