EN
The objective of this study was to test yield and fruit quality of the red raspberry ‘Meeker’ and the blackberry ‘Čačanska Bestrna’ propagated using the standard method (ST) and in vitro, by tissue culture (TC). The monitored parameters included the total number of canes, cane number per one metre of the planted row, yield per cane (raspberry) or per bush (blackberry) and total yield. Monitoring fruit quality parameters included the weight and dimensions of fruit, the number, weight and dimensions of individual drupelets and weight of drupelet seeds. No significant differences were determined either for the total number of canes and/or the cane number per row metre in plants originating from both types of planting material in both genotypes. Significant differences were observed to the advantage of the raspberry ST plants, in the total yield, as well as the fruit weight in the blackberry ST plants. A significantly higher weight of drupelet seeds was observed in TC plants of both genotypes. Concerning the organoleptic assessment of fruits, no significant differences were recorded between fruits coming from ST and TC plants.
PL
Celem badania było sprawdzenie jakości plonu i owoców czerwonej maliny ‘Meeker’ i jeżyny ‘Čačanska Bestrna’ rozmnażanych przy użyciu standardowej metody (ST) oraz in vitro, za pomocą hodowli adherentnej (TC). Monitorowanymi parametrami była całkowita liczba sadzonek długopędowych, liczba sadzonek na metrze, plon z sadzonki (malina) i plon z krzewu (jeżyna) oraz plon całkowity. Monitorowanie parametrów jakości owoców obejmowało masę i wymiary owoców, liczbę, masę i wymiary poszczególnych pestek oraz masę nasion. Nie stwierdzono żadnych istotnych różnic w całkowitej liczbie sadzonek ani w liczbie sadzonek na metr rzędu u roślin pochodzących z obydwu typów materiału sadzeniowego u obu genotypów. Zaobserwowano istotne różnice na korzyść roślin malin ST jeśli chodzi o plon całkowity, a także masę owoców roślin jeżyny ST. Istotnie większą masę nasion stwierdzono dla roślin TC obu genotypów. W ocenie organoleptycznej nie stwierdzono żadnych istotnych różnic między owocami pochodzącymi z roślin ST i TC.