PL
Rozwój inżynierii genetycznej doprowadził do wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej, tzn. żywności zawierającej organizmy genetycznie zmodyfikowane (GMO) lub wyprodukowanej z ich udziałem. Zastosowanie GMO w diecie i rolnictwie budzi obawy i kontrowersje. Dlatego wiele krajów, w tym kraje UE, wprowadziło obowiązek znakowania żywności GM. W związku z tym opracowano wiele metod detekcji i oznaczenia ilościowego GMO w materiale roślinnym oraz w produktach żywnościowych. W artykule opisano metody wykrywania i oznaczania GMO w żywności na poziomie DNA. Wskazano zalety i wady technik takich jak PCR, biosensory, mikromacierze oraz przykłady produktów żywnościowych badanych za ich pomocą.
EN
Development of genetic engineering has led to the launch of GM foods, that means, food containing genetically modified organisms or food produced with their participation. The GMO introduction into diet and agriculture is arousing fears and controversies. Therefore, many countries, including the European Union, reguire mandatory labeling of GMO derived food. Conseguently, a lot of methods for detection and quantification of GMO in the plant material and food products was developed. This paper focuses on methods for detection and quantification of GMO in food on the DNA level. The review describes techniques such as PCR, biosensors and microarrays with their advantages and drawbacks and specific examples of food products examined with their help.