PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 10 | 2 |

Tytuł artykułu

Wpływ klasy (SEUROP) i masy tusz wieprzowych na zawartość mięsa szacowaną przy użyciu równań regresji z 2003 i 2011 roku

Autorzy

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

EN
The influence of the SEUROP grade and weight of pig carcasses on lean meat content evaluated using regression equations from 2003 and 2011

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Badano różnice między wynikami szacowania mięsności tusz wieprzowych, obliczonej przy pomocy aktualnych równań regresji (z 2011 roku) i równań z 2003 roku. Określono także wpływ wartości rzeźnej tuczników na te różnice. Materiałem do badań było 180 988 tusz wieprzowych, pochodzących z 7 różnych zakładów ubojowych. Stwierdzono, że równania regresji opracowane w roku 2011 dla działających w przemyśle mięsnym ręcznych urządzeń klasyfikacyjnych szacują większą mięsność tusz wieprzowych (średnio o 1,51 p.p.), w porównaniu z równaniami z roku 2003. Na wielkość tych różnic statystycznie istotnie wpływa interakcja klasa tuszy x masa tuszy (p≤0,001). Wraz z obniżeniem mięsności i masy tuszy różnice szacowania się zwiększają. Przyczyną potrzeby zmian formuły równań regresji był wzrost wartości rzeźnej tuczników, jak również zmiana obowiązującej procedury testowania choirometrów, a przede wszystkim modyfikacja wzoru obliczeniowego zawartości mięsa w półtuszy podczas dysekcji.
EN
An analysis was made of the differences between the lean meat content of pig carcasses estimated using the current regression equations and those in use in 2003. The influence of the slaughter value of the fattening pigs on these differences was examined as well. The research was performed on 180,988 pig carcasses from 7 slaughterhouses. The regression equations designed in 2011 for manual carcass classification equipment were found to yield 1.51 p.p. higher lean meat results than the equations used in 2003. Interaction between carcass lean meat class and carcass weight had a statistically significant impact on the size of these differences at p≤0.001. The lower the lean meat class and the lower the carcass weight, the greater were the differences between the estimates. The final form of the regression equations was influenced by the increased slaughter value of fattening pigs, changes in the testing procedure, and above all by a change in the formula used for calculating meat content in a dissected carcass.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

10

Numer

2

Opis fizyczny

s.65-75,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Zakład Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej w Poznaniu, ul.Głogowska 239, 60-111 Poznań
autor
  • Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego, Zakład Badania Surowców i Produkcji Rzeźnianej w Poznaniu, ul.Głogowska 239, 60-111 Poznań

Bibliografia

  • 1. BLICHARSKI T., PTAK J., SNOPKIEWICZ M., 2012 – Genetic results 2012. Pigs. Polish Pig Breeders and Producers Association ”POLSUS”.
  • 2. BORZUTA K., RASMUSSEN M.K., BORYS A., LISIAK D., OLSEN E.V., STRZELECKI J., KIEN S., WINARSKI R., PIOTROWSKI E., GRZEŚKOWIAK E., POSPIECH E., 2004 – Elaboration of regression equations for estimation of pig carcass meatiness using Ultra Fom 300 and CGM. Roczniki Instytutu Przemysłu Mięsnego i Tłuszczowego XLI, 95-108.
  • 3. Commission Regulation (EC) No 1197/2006 of 7 August 2006 amending Regulation (EEC) No 2967/85 laying down detailed rules for the application of the Community scale for grading pig carcasses.
  • 4. Decyzja Komisji 2005/240/WE z dnia 11 marca 2005 r. zatwierdzająca metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.
  • 5. Decyzja Wykonawcza Komisji 2011/506/UE z dnia 16 sierpnia 2011 r. zmieniająca decyzję 2005/240/WE zatwierdzającą metody klasyfikacji tusz wieprzowych w Polsce.
  • 6. ENGEL B., LAMBOOIJ E., BUIST W.G., VEREIJKEN P., 2012 – Lean meat prediction with HGP, CGM, and CSB – Image – Meater, with prediction accuracy evaluated for different proportions of gilts, boars and castrated boars in the pig population. Meat Science 90, 338-344.
  • 7. LISIAK D. BORZUTA K., JANKOWSKI M., 2004 – Wyniki monitoringu mięsności tusz tuczników pogłowia masowego. Gospodarka Mięsna 8, 18-20.
  • 8. LISIAK D., BORZUTA K., JANISZEWSKI P., MAGDA F., GRZEŚKOWIAK E., STRZELECKI J., POWAŁOWSKI K., LISIAK B., 2012 – Verification of regression equations for estimating pork carcass meatiness using CGM, IM-03, Fat-o-Meat’er II and Ultra- Fom 300 devices. Annals of Animal Science 4, 585-596.
  • 9. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Departament Rynków Rolnych. Zintegrowany System Rolniczej Informacji Rynkowej. Rynek mięsa wieprzowego nr 21/2013 (http:www. minrol. gov.pl).
  • 10. NISSEN P.M., BUSK H., OKSAMA M., SEYNAEVE M., GISPERT M., WALSTRA P., HANSSON I., OLSEN E., 2006 – The estimated accuracy of the EU references dissection method for pig carcass classification. Meat Science 73, 22-28.
  • 11. StatSoft, Inc., 2005 – Statistica – data analysis software system, version 7.1. www. statsoft. com
  • 12. WAJDA S., BORZUTA K., WINARSKI R., BURCZYK E., 2008 – Effect of the new EU reference dissection method on pig carcass classification. Roczniki Naukowe Polskiego Towarzystwa Zootechnicznego 4 (2), 125-131.
  • 13. WALSTRA P., MERKUS G.S.M., 1996 Procedure for assessment of the lean meat percentage as a consequence of the new UE reference dissection method in pig carcass classification. Raport ID-DLO 96.014 Res. Inst. An. Sci. and Health, Zeist, Netherland.
  • 14. ZELENÃK L., KORMENDY L., VADA-KOVACS M., 2005 – The effect of animal types on a simple control method used in the calibration procedure for assessing lean content in pig carcasses. Journal of Food Engineering 69, 351-358.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-40121d83-6398-403e-82c7-aa4b048b0c4e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.