PL
Polska znajduje się w czołówce producentów mięsa drobiowego w Unii Europejskiej. Mięso drobiu, ze względu na skład chemiczny, stanowi bardzo ważny element diety człowieka. Charakteryzuje się walorami odżywczymi, niską wartością energetyczną oraz zawartością tłuszczu i co istotne, wymaga minimalnego nakładu czasu na przygotowanie pożywnego i zbilansowanego posiłku W pracy zaprezentowano wyniki uzyskane z przeprowadzonej wśród klientów wybranych sklepów mięsnych ankiety. Ankieta miała na celu sprawdzenie preferencji konsumentów odnośnie gatunku mięsa drobiowego, częstości spożywania, sposobu przyrządzania, czynników wpływających na zakup mięsa drobiowego i obaw związanych z zakupem i spożywaniem tego mięsa. Na podstawie uzyskanych danych z przeprowadzonej ankiety wynika, że mięso drobiowe spożywane jest powszechnie 2-4 razy w tygodniu, najczęściej mięso kurczaków i indyków, w postaci elementów, tj. filetów, całych nóg, rzadziej całych tuszek. Najpopularniejszą formą przygotowania mięsa do spożycia jest smażenie. Obawy dotyczące zakupu mięsa drobiowego związane są z dodatkiem niebezpiecznych substancji do pasz oraz chorobami drobiu.
EN
Poland is among the largest producers of poultry meat in the European Union. Meat of poultry, due to the chemical composition, is a very important part of the human diet. Has high nutritive value, low value energy and fat content and, importantly, requires a minimum amount of time to prepare a nutritious and balanced meal. The paper presents the results of conducted survey among clients of the selected butchers. The survey aimed to test consumer preferences for poultry species, the frequency of eating, preparation method, the factors affecting the purchase of poultry meat and concerns related to the purchase and consumption of meat. Based on the data obtained from the survey show that poultry meat is widely consumed 2-4 times a week, mostly chicken and turkey meat, in the form of elements, such as fdlets, legs, shanks and thighs, less carcasses. The most common form of preparation of meat for human consumption is frying. Concerns about the purchase of poultry meat are associated with the addition of hazardous substances to feed and poultry diseases.