PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
1978 | 04 | 3 |

Tytuł artykułu

Non-destructive viscometric studies of enzymic milk coagulation. II. The secondary phase of milk coagulation

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

PL
Nie niszczące badania wiskozymetryczne enzymatycznego procesu krzepnięcia mleka. II. Wtórna faza procesu krzepnięcia mleka

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
The ultrasonic viscometric method is applied to study the secondary phase of milk coagulation which has been initiated by immobilized rennin. The physico-chemical parameters for the secondary phase are evaluated.
PL
Do badania fazy wtórnej enzymatycznego procesu krzepnięcia mleka zastosowano wiskozymetr ultradźwiękowy. Do zainicjowania procesu krzepnięcia użyto preparatu unieruchomionej renniny. Wykazano, że występuje liniowa zależność czasu krzepnięcia wyznaczanego wiskozymetrycznie od zdrowotności stężenia unieruchomionego enzymu. Szybkość zmiany lepkości mleka w fazie wtórnej była wprost proporcjonalna do aktywności koagulacyjnej tego enzymu. Mleko, które przereagowało z enzymem poddawano rozcieńczeniu i zmianom temperatury badając wpływ tych czynników na czas strącania skrzepu i szybkość procesu żelowania. Wykazano udział nieuszkodzonych enzymatycznie micelli w procesie wytwarzania skrzepu. Określono rząd procesu żelowania mleka na n = 1 do 1,5 w stosunku do stężenia miceli poddanych działaniu enzymu oraz wartość entalpii aktywacji tego procesu równą 69 kJ(mol) 16,5 kcal(mol) w 25°C.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

04

Numer

3

Opis fizyczny

p.239-246,fig.,ref.

Twórcy

autor
  • Institute of Applied Radiation Chemistry, Technical University, Wroblewskiego 15, 93-590 Lodz, Poland
autor
  • Institute of Applied Radiation Chemistry, Technical University, Wroblewskiego 15, 93-590 Lodz, Poland
autor
  • Institute of Applied Radiation Chemistry, Technical University, Wroblewskiego 15, 93-590 Lodz, Poland

Bibliografia

  • 1. Budsławski J .: Zarys chemii mleka. PWNiL, Warszawa 1971, 131.
  • 2. Line W. F., Kwong A., Weetall H. M.: Biochem. Biophys. Acta 1971, 242, 194
  • 3. Ferrier L. K., Richardson T., Olson N. F., Hicks C. L.: J. Dairy Sci., 1972, 55, 726.
  • 4. Cheryan M., Van Wyk P. J., Olson N. F., Richardson T.: J. Dairy Sci., 1975, 58, 477.
  • 5. Bachman S., Klimczak B., Gasyna Z.: Acta Alimentaria Polonica 1978, 4, (1), 55.
  • 6. Kawachima K., Umeda K.: Biotechn. Biseng., 1974, 16, 609.
  • 7. Berridge N. J.: Analyst, Lond., 1952, 77, 57.
  • 8. Silman I. M., Katchalsky E.: Ann. Rev. Biochem., 1966, 35, 873.
  • 9. Cheryan M., Van Wyk P. J., Olson N. F., Richardson T.: Biotechn. Biseng., 1975, 17, 585.
  • 10. Parry R. M. Jr., Carrd R. J.: Biochim. Biophys. Acta 1969, 194, 138.
  • 11. Berridge N. J .: Nature 1942, 149, 194.
  • 12. Green M. L., Crutchfield G.: J. Dairy Res., 1971, 38, 151.
  • 13. Green M. L.: Neth Milk. Dairy J., 1973, 27, 278.
  • 14. Joly M.: A Physico-Chemical Approach to the Denaturation of Proteins, Acad. Press., New York, London 1965, 212.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3ee2cedc-7fa6-4e14-b25a-9d808db0530c
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.