EN
The aim of the first experiment was to study the effect of medium composition (MS and N6) on intracellular H₂O₂ content in maize genotype (two singlecross maize hybrids: K103 × K85 and KOC 9431). After 4 and 6 weeks of culture statistically significant genotypie differences in the increase of fresh mater were observed. For K103 × K85 genotype, the fresh matter was higher than KOC 9431. The MS medium was better for callus induction for both genotypes. The increase of K103 × K85 and fresh matter was accompanying the increase of H₂O₂ content. After 6 weeks of culture the K103 × K85 genotype accumulated the higher amount of H₂O₂ in 1 g fresh matter than KOC 9431. The higher inorganic nitrogen level (MS) stimulated hydrogen peroxide production in K103 × K85 callus and inhibited in KOC 9431 callus. In the second experiment we analysed the influence of light spectral on intracellular H₂O₂ level and the total content of phenols. K103 × K85 genotype was chosen as a more sensitive genotype to study light stress conditions. Blue- light-grown callus exhibited lower H₂O₂ level (86% control), than dark- (91%), red- (95%) and white-light-grown one (100%). The lower content of phenols was obtained in callus cultured under blue- (75% control) and red-light conditions (63% control).
PL
W pierwszym eksperymencie analizowano wpływ pożywki (MS i N6) na zawartość H₂O₂ w komórce dwóch genotypów kukurydzy: K103 × K85 i KOC 9431. Po 4 i 6 tygodniach zaobserwowano różnice w przyroście świeżej masy kalusów: dla genotypu K103 × K85 znacząco wyższą w porównaniu z genotypem KOC 9431. Skład pożywki MS był korzystniejszy dla obu genotypów niż skład pożywki N6. Wraz ze wzrostem masy akumulowany był nadtlenek wodoru. Oznaczany po 6 tygodniach 1g świeżej masy poziom H₂O₂ był znacznie wyższy dla K103 × K85. W drugim eksperymencie przeprowadzono badania wpływu rodzaju światła na poziom nadtlenku wodoru i fenoli. Do badań wybrano wrażliwszy genotyp K103 × K85. Rosnący w niebieskim świetle kalus gromadził niższy poziom H₂O₂ (86% kontroli) niż rosnący w ciemności (91%), w świetle czerwonym (95%) i białym (100%). Niższy poziom fenoli obserwowano podczas kultury w warunkach światła niebieskiego (75% kontroli) i czerwonego (63% kontroli).