PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników

Czasopismo

2011 | 79 | 09 |

Tytuł artykułu

Wykorzystanie rasy duroc w produkcji towarowej tuczników

Warianty tytułu

EN
Utilization of the Duroc breed in commercial production of fatteners

Języki publikacji

PL

Abstrakty

EN
"Program of breeding and production of pigs in Poland", as elaborated and approved in 1996 by the Ministry of Agriculture and Rural Development, assumes that a considerable part of productive animals, employed in commercial pig production will consist of hybrids, coming from the planned crossbreeding with the participation of foreign breeds. On the grounds of the conducted studies, we may state that the utilization of the Duroc breed as paternal component in single three-way crossing is fully justified due to very good results in respect of musculature, high weight of the most valuable cuts of carcass, approvable fatness of carcass, expressed by backfat thickness as well as by widely understood meat quality (nutritive value, physico-chemical traits and technological suitability of meat). The Duroc pigs may be also employed in single four-way crossing as crossbreds on paternal side with Pietrain breed (Duroc x Pietrain). Utilization of Duroc boars as paternal component in commercial crossbreeding eliminates negative properties of fresh meat (dryness, stringiness after thermal treatment) in favour of improving its juiciness, taste and tenderness via increase of the participation of intramuscular fat in muscular tissue. On the present level of knowledge, it is possible to state that the Duroc pigs, utilized in single three-way crossing - as paternal component - for production of the high-meat fatteners, constitute the pattern of fatteners, giving high-quality meat (HQ) from the point of view of the producer, consumer as well as of processor.

Wydawca

-

Czasopismo

Rocznik

Tom

79

Numer

09

Opis fizyczny

s.26-29,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, Siedlce
autor
  • Uniwersytet Przyrodniczo-Humanistyczny w Siedlcach, Siedlce

Bibliografia

  • 1. Eckert R., 2005 - Roczniki Naukowe Zootechniki, t. 32, z. 1,19-25.
  • 2. Kapelański W., 2004 - Hoduj z głową nr 3.
  • 3. Koćwin-Podsiadła M., 1994 - Wrażliwość świń na stres. W: Hodowla I użytkowanie świń (red. B. Grudniewska). ART Olsztyn, wyd .II.
  • 4. Koćwin-Podsiadła M., 1998 - Genetyczne i żywieniowe czynniki modyfikujące jakość wieprzowiny. Seminarium z cyklu „ Związki Nauki z Praktyką", POLAGRA ’98, T. 6, 173-216.
  • 5. Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E., Antosik K., 2003 - Żywność, Nauka, Technologia, Jakość. Suppl, nr 4 (37), 214-219.
  • 6. Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E., Kurył J., Pospiech E., Grześ B., Zybert A., Sieczkowska H., Antosik K., Łyczyński A., 2004 - Wpływ form polimorficznych wybranych genów na mięsność oraz właściwości fizykochemiczne i funkcjonalne tkanki mięśniowej. W: Postępy genetyki molekularnej bydła i trzody chlewnej (red. M. Świtoński). Wyd. AR Poznań.
  • 7. Krzęcio E., Antosik K., Zybert A., Sieczkowska H., Koćwin-Podsiadła M., Kurył J., Łyczyński A., 2004 - Animal Science Papers and Reports vol. 22, No. 4, 459-467.
  • 8. Różycki M., 1996 - Program Hodowli i Produkcji Trzody Chlewnej do 2010 roku. MRiGZ, Warszawa.
  • 9. Różycki M., Tyra M., 2010 - Stan Hodowli i Wyniki Oceny Świń w roku 2009. Wyniki użytkowości tucznej i rzeźnej świń w stacjach kontroli.
  • 10. Sellier R, Monin G., 1994 - Journal of Muscle Foods 5, 187-219.
  • 11. Sieczkowska H., 2005 - Ocena przydatności świń ras duńskich w krajowej produkcji towarowej tuczników dla potrzeb przemysłu mięsnego. Praca doktorska, AP Siedlce (maszynopis).
  • 12. Sieczkowska H., Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E., Antosik K., Zybert A., 2008-Roczniki Naukowe PTZ, t. 4, nr 3, 279-287.
  • 13. Sieczkowska H., Koćwin-Podsiadła M., Krzęcio E., Antosik K., Zybert A., 2009 - Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, vol. 59, 4, 329-333.
  • 14. Wood J.D., Wiseman J., Cole D.J.A., 1994 - Control and manipulation of meat quality. In: Principles of Pig Sciences. Nottingham University Press.
  • 15. Wood J.D., Brown S. N., Nute G. R., Whittington F. M., Perry A. M., Jonson R, Enser M., 1996 - Animal Sciences 44, 1/2, 105-112.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3b6c94ae-5b6d-4b19-a869-aab8ef1a631e
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.