PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2016 | 67 | 4 |

Tytuł artykułu

Determinants of the use of dietary supplements among secondary and high school students

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

EN

Abstrakty

EN
Background. All over the world, including Poland, the sale of dietary supplements is increasing. More and more often, people including children and youths, use dietary supplements on their own initiative and without any medical indications or knowledge in this field. Objectives. Analysis of the conditions of using the dietary supplements with vitamins and minerals among secondary school and high school students in Poland. Material and methods. The study included 396 students aged 13-18 years (249 girls and 147 boys). Authors’ questionnaire was used to evaluate the intake of dietary supplements. The use of cluster analysis allowed to distinguish groups of students with similar socio-demographic characteristics and the frequency of use of dietary supplements. Results. In the studied population of students three clusters were created that significantly differed in socio-demographic characteristics. In cluster 1 and 2, were mostly students who used dietary supplements (respectively, 56% of respondents and 100%). In cluster 1 there were mostly students coming from rural areas and small city, with a worse financial situation, mainly boys (56%), while cluster 2 was dominated by girls (81%) living in a big city, coming from families with a good financial situation and who were more likely to be underweight (28.8%). In cluster 3 there were mostly older students (62%), not taking dietary supplements. In comparison to cluster 2, they had lower frequency of breakfast consumption (55% vs. 69%), but higher frequency of the consumption of soft drinks, fast-food, coffee as well as salt use at the table. Conclusions. The results show that the use of dietary supplements in adolescence is a common phenomenon and slightly conditioned by eating behaviors. This unfavorable habit of common dietary supplements intake observed among students indicates the need for education on the benefits and risks of the supplements usage.
PL
Wprowadzenie. Na całym świecie, również w Polsce rośnie sprzedaż suplementów diety. Coraz częściej sięgają po nie osoby, w tym również dzieci i młodzież bez odpowiednich zaleceń (wskazań medycznych) oraz wiedzy w tym zakresie. Cel. Analiza uwarunkowań stosowania suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne przez uczniów gimnazjum oraz szkół ponadgimnazjalnych w Polsce. Materiał i metody. Badaniami objęto 396 uczniów w wieku 13–18 lat (249 dziewcząt i 147 chłopców). Do oceny spożycia suplementów diety zastosowano autorski kwestionariusz ankiety. Zastosowanie metody analizy skupień pozwoliło na wyodrębnienie grup uczniów o podobnych cechach sojco-demograficznych oraz częstotliwości stosowania suplementów diety. Wyniki. W badanej grupie uczniów wyodrębniono trzy skupienia różniące się między sobą istotnie w obszarze cech socjo-demograficznych. W skupieniu 1 i 2 dominowali uczniowie stosujący suplementy diety (1 - 56%; 2 - 100% badanych). W skupieniu 1 przeważali uczniowie pochodzący ze wsi i mniejszego miasta, o słabszej sytuacji finansowej, głównie chłopcy (56%), natomiast w skupieniu 2 przeważały dziewczęta (81%) mieszkające w dużym mieście, pochodzące z rodzin o dobrej sytuacji materialnej oraz, u których częściej występowała niedowaga (28,8%). W skupieniu 3 przeważali uczniowie starsi (62%), nie stosujący suplementów diety. Charakteryzowali się oni, w porównaniu do uczniów ze skupienia 2, niższą częstotliwością spożywania I śniadań (55% vs. 69%), natomiast wyższą konsumpcją napojów słodzonych, dań typu fast-food, kawy oraz częstszym dosalaniem potraw. Wnioski. Uzyskane wyniki wskazują, że stosowanie suplementów diety w okresie młodzieńczym jest zjawiskiem powszechnym i w niewielkim stopniu uwarunkowanym zachowaniami żywieniowymi. Zaobserwowany niekorzystny zwyczaj przyjmowania suplementów przez uczniów wskazuje na konieczność edukacji w zakresie korzyści i zagrożeń wynikających z bezpiecznego stosowania suplementów diety.

Wydawca

-

Rocznik

Tom

67

Numer

4

Opis fizyczny

p.383-390,ref.

Twórcy

autor
  • Chair of Nutritional Assessment, Department of Human Nutrition, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska Street 159C, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Chair of Nutritional Assessment, Department of Human Nutrition, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska Street 159C, 02-776 Warsaw, Poland
  • Chair of Nutritional Assessment, Department of Human Nutrition, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska Street 159C, 02-776 Warsaw, Poland
autor
  • Chair of Nutritional Assessment, Department of Human Nutrition, Faculty of Human Nutrition and Consumer Sciences, Warsaw University of Life Sciences - SGGW, Nowoursynowska Street 159C, 02-776 Warsaw, Poland

Bibliografia

  • 1. Bailey R.L, Fulgoni V.L, Keast D.R, Lentino C.V, Dwyer J.T: Do Dietary Supplements Improve Micronutrient Sufficiency in Children and Adolescents? J Pediatr 2012; 161:837-842.
  • 2. Bailey R.L., Gahche J.J., Thomas P.R., Dwyer J.T.: Why US adults use dietary supplements. JAMA Intern Med 2013; 173:355-361.
  • 3. Batyk M.I.: Zwyczaje żywieniowe wśród młodzieży. [Eating habits among young people]. J Health Sci 2012; (2)5:7–13 (in Polish, English abstract).
  • 4. Brzozowska A., Roszkowski W., Pietruszka B., Kałuża J.: Witaminy i składniki mineralne jako suplementy diety. [Vitamins and minerals as dietary supplements]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2005; 4(45):8-14 (in Polish, English abstract).
  • 5. Bylinowska J., Januszko O., Rolf K., Sicińska E., Kałuża J., Pietruszka B.: Czynniki warunkujące stosowanie suplementów diety zawierających witaminy i/lub składniki mineralne w wybranej grupie dzieci w wieku 6-12 lat. [Factors influenced vitamin or minerals supplements use in a chosen group of children aged 6-12]. Rocz Panstw Zakl Hig 2012; 63(1):59-66 (in Polish, English abstract), PMID: 22642071, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22642071
  • 6. Bieżanowska-Kopeć R., Leszczyńska T., Kopeć A.: Suplementacja diety studentów wyższych uczelni województwa małopolskiego witaminami i/lub składnikami mineralnymi. [Diet Supplementation with Vitamins and/or Minerals Among the University Students in the Region of Małopolska]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość. 2010; 71(4):132-140 (in Polish, English abstract).
  • 7. Collison K.S., Zaidi M.Z, Subhani S.N., Al-Rubeaan K., Shoukri M., Al-Mohanna F.A.: Sugar-sweetened carbonated beverage consumption correlates with BMI, waist circumference, and poor dietary choices in school children. Public Health 2010; 10: 234-246 (in Polish, English abstract).
  • 8. Gil M., Ciszek P., Głodek E.: Ocena stosowania suplementów diety oraz stopnia wiedzy na temat suplementacji wśród licealistów z Dębicy. [Evaluation of dietary supplements usage and knowledge on supplementation among secondary school students from Debica]. Bromat Chem Toksykol 2013; 46(2):194-199 (in Polish, English abstract).
  • 9. Hamułka J., Wawrzyniak A., Starzak-Jankowska E.: Udział suplementów w spożyciu składników mineralnych przez dzieci w wieku szkolnym. [Contribution of supplements to the intake of minerals by school children]. Bromat Chem Toksykol 2010; 43(1):51-59 (in Polish, English abstract).
  • 10. Huybrechts I., Maes L., Vereecken C., Keyzer W., Bacquer D., Backer G., Henauw S.: High dietary supplement intakes among Flemish preschoolers. Appetite 2010; 54:340-345.
  • 11. Janus P., Reguła, J.: Popularność suplementów diety wśród młodzieży. [Popularity of diet supplements among the young people]. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego 2009; 2:94-98 (in Polish, English abstract).
  • 12. Jeżewska-Zychowicz M.: Stosowanie suplementów wśród młodzieży z uwzględnieniem kontroli ich stosowania. [Supplements using among adolescents and its control]. Żyw Człow Metab 2007; 1/2:481-485 (in Polish).
  • 13. Kłosiewicz-Latoszek L., Szostak W.B., Podolec P., Kopeć G., Pająk A., Kozek E., Naruszewicz M., Stańczyk J., Opala G., Windak A., Zdrojewski T., Drygas W., Klupa T., Undas A., Czarnecka D., Sieradzki J.: Polish Forum for Prevention Guidelines on Diet. Kardiol Pol 2008; 66(7):812-814.
  • 14. Kościołek A., Hartman M., Spiołek K., Kania J., Pawłowska-Góral K.: Ocena czynników wpływających na zakup i stosowanie preparatów witaminowomineralnych przez uczniów szkół policealnych. [Evaluation of factors affecting the purchase and use of preparations of vitamin - mineral by students secondary schools]. Bromat Chem Toksykol 2011; 44(3): 987-992 (in Polish, English abstract).
  • 15. Kozyrska J., Januszko O., Urbańska A., Pietruszka B.: Charakterystyka stosowania suplementów i produktów wzbogaconych w witaminy i składniki mineralne u dzieci w wieku 7-12 lat. [Profile of dietary intake of vitamin and mineral supplements and fortified food products among children aged 7-12 years]. Probl Hig Epidemiol 2010; 91(4):549-555 (in Polish, English abstract).
  • 16. Kułaga Z., Różdżyńska A., Palczewska I., Grajda A., Gurzkowska B., Napieralska E., Litwin M. oraz Grupa Badaczy OLAF: Siatki centylowe wysokości, masy ciała i wskaźniki masy ciała dzieci i młodzieży w Polsce – wyniki badania OLAF. [Percentile charts of height, body mass and body mass index in children and adolescents in Poland – results of the OLAF study]. Standardy Medyczne Pediatria 2010; 7: 690-700 (in Polish, English abstract).
  • 17. Przybylska D., Kurowska M., Przybylski P.: Otyłość i nadwaga w populacji rozwojowej. [Obesity and overweight in the adolescent population]. Hygeia Public Health 2012, 47(1): 28-35 (in Polish, English abstract).
  • 18. Seidler T., Sobczak A.: Suplementy diety w żywieniu uczniów szkoły mistrzostwa sportowego. [Diet supplements in nutrition of sport mastery school students]. Rocz Panstw Zakl Hig 2012; 63(2):193-198 (in Polish, English abstract), PMID: 22928367, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22928367
  • 19. Shaikh U., Byrd R.S., Auinger P.: Vitamin and mineral supplement use by children and adolescents in the 1999-2004 National Health and Nutrition Examination Survey: relationship with nutrition, food security, physical activity, and health care access. Arch Pediatr Adolesc Med 2009; 163(2):150-157.
  • 20. Siglowa A., Bertrandt B., Conder M., Bertrandt K., Lisiecka A., Kubiak P., Urbańska A.: Suplementacja diety wśród studentów. [Diet supplementation among students]. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość 2009; 4(65):236-249 (in Polish, English abstract).
  • 21. Sitko D., Wojtaś M., Gronowska-Senger A.: Sposób żywienia młodzieży gimnazjalnej i licealnej. [Food patterns of youth from gymnasium and liceum]. Rocz Panstw Zakl Hig 2012; 63(3):319-327 (in Polish, English abstract), PMID: 23173337, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/23173337
  • 22. Soni M.G., Thurmond T.S., Miller E.R., Spriggs T., Bendich A., Omaye S.T.: Safety of Vitamins and Minerals: Controversies and Perspective. Toxicol Sci 2010; 118(2): 348-55.
  • 23. Szponar L., Stoś K., Ołtarzewski M.: Suplementy diety – możliwości ich wykorzystania w prewencji wybranych niedoborów żywieniowych. [Food supplements - the possibilities of their use for some diseases prevention in Poland]. Żyw Człow Metab 2004; 31(1):441-446 (in Polish).
  • 24. Tyrakowska B., Świrska M., Ankiel-Homa M.: Suplementy diety w decyzjach nabywczych konsumentów. [Dietary supplements in customer purchasing decision]. Żyw Człow Metab 2009; 36(1):78-83 (in Polish, English abstract).
  • 25. Wanat G., Grochowska-Niedworok E., Kardas M., Całyniuk B.: Nieprawidłowe nawyki żywieniowe i związane z nimi zagrożenie dla zdrowia wśród młodzieży gimnazjalnej. [Irregular eating habits and correlated health threats among junior high school pupils]. Hygeia Public Health 2011; 46(3):381-384 (in Polish, English abstract).
  • 26. Wawrzyniak A., Hamułka J., Michalczuk A.: Udział suplementów w spożyciu witamin przez dzieci w wieku szkolnym. [Contribution of supplements in supply of vitamins in school children]. Żyw Człow Metab 2009; 36(1):19-24 (in Polish).
  • 27. Wojtyła-Buciora P., Marcinkowski T.J.: Sposób żywienia, zadowolenie z własnego wyglądu i wyobrażenie o idealnej sylwetce młodzieży licealnej. [A diet, satisfaction with physical appearance and a notion of perfect figure according to high‑school students]. Probl Hig Epidemiol 2010; 91(2):227-232 (in Polish, English abstract).
  • 28. Wybieralska K.: Determinanty stosowania witaminowomineralnych suplementów diety oraz napojów funkcjonalnych przez wybrane grupy konsumentów. [Determinants of the use of vitamin and mineral supplements and functional beverages by selected groups of consumers]. Probl Hig Epidemiol 2014; 95(1):70-74 (in Polish, English abstract).

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3ad430c2-eb13-42dc-9ca7-1fb7dd3de509
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.