EN
Six batches of different rapeseed oils were analysed chromatographically. Column chromatography and proper solvents were used to separate the oils into three fractions: one triglyceride and two phospholipid. Analysis of the phospholipid fractions showed a distinct preponderance of hydratable phospholipids in one and non-hydratable in the other.
PL
Posłużono się chromatografią kolumnową w celu możliwie ilościowego usunięcia fosfolipidów z olejów. Badano oleje surowe, hydratowane w warunkach przemysłowych oraz, dodatkowo, w warunkach laboratoryjnych. Hydratację laboratoryjną prowadzono do osiągnięcia stałej zawartości fosforu w oleju. Wyżej wymienione oleje stanowiły jedną partię. Oleje z sześciu partii poddano rozdziałowi na kolumnach chromatograficznych uzyskując trzy frakcje: acetonową, metanolową i wymytą metanolem + HCl. Pierwsza frakcja zawierała głównie trójglicerydy, a dwie następne fosfatydy hydratujące się i niehydratujące się. Fosfatydy trudno hydratujące się występowały zarówno w drugiej jak i trzeciej frakcji. Stosunek zawartości fosfatydów we frakcji III/II wzrasta wraz ZP stopniem usunięcia fosfatydów hydratujących się z oleju.