Katedra Biochemii Żywności, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie, Olsztyn
Bibliografia
BAZA DANYCH BIOPEP. Katedra Biochemii Żywności UW-M, Olsztyn. [http://www.uwm.edu.pl/ biochemia; dostęp: lipiec 2013].
BAZA DANYCH SCOPUS. [http://www.scopus.com; dostęp: wrzesień 2013]. BAZA DANYCH UNIPROT. [http://www.uniprot.org; dostęp: lipiec 2013]. CARRASCO-CASTILLA J., HERNÁNDEZ-ÁLVAREZ A.J., JIMÉNEZ-MARTÍNEZ C., GUTIÉRREZ-LÓPEZ G.F., DÁVILA-ORTIZ G., 2012. Use of proteomics and peptidomics methods in food bioactive peptide science and engineering. Food Eng. Rev. 4, 4: 224-243.
DAREWICZ M., BORAWSKA J., MINKIEWICZ P., IWANIAK A., 2011. Peptydy biologicznie aktywne jako składniki żywności funkcjonalnej. Przem. Spoż. 67, 11: 38-41.
DZIUBA J., NIKLEWICZ M., IWANIAK A., DAREWICZ M., MINKIEWICZ P., 2005. Structural properties of proteolytic-accessible bioactive fragments of selected animal proteins. Polimery 50: 424- 428.
ESCUDERO E., ARISTOY M.-C., NISHIMURA H., ARIHARA K., TOLDRÁ F., 2012. Antihypertensive effect and antioxidative activity of peptide fractions extracted from Spanish dry-cured ham. Meat Sci. 91: 306-311.
ESCUDERO E., MORA L., FRASER P.D., ARISTOY M.-C., ARIHARA K., TOLDRÁ F., 2013. Purification and identification of antihypertensive peptides in Spanish dry-cured ham. J. Proteom. 78: 499- 507.
IWANIAK A., 2011. Analiza zależności pomiędzy strukturą peptydów pochodzących z białek żywności a ich aktywnością inhibitorową wobec enzymu konwertującego angiotensynę. Ocena przydatności metod in silico w badaniach nad białkowymi prekursorami bioaktywnych peptydów. Rozpr. Monogr. UW-M Olszt. 162.
IWANIAK A., DZIUBA J., 2011. BIOPEP-PBIL tool for the analysis of the structure of biologically active motifs derived from food proteins. Food Technol. Biotechnol. 49, 1: 118-127.
IWANIAK A., MINKIEWICZ P., 2007. Proteins as the source of physiologically and functionally active peptides. Acta Sci. Pol. Technol. Aliment. 6, 3: 5-15. KORHONEN H., PIHLANTO A., 2006. Bioactive peptides: production and functionality. Int. Dairy J. 16: 945-960.
MAJUMDER K., WU J., 2010. A new approach for identification of novel antihypertensive peptides from egg proteins by QSAR and bioinformatics. Food Res. Int. 43: 1371-1378.
MARCZAK E.D., USUI H., FUJITA H., YANG Y., YOKOO M., LIPKOWSKI A. W., YOSHIKAWA M., 2003. New antihypertensive peptides isolated from rapeseed. Peptides 24, 6: 791-798.
MEISEL H., WALSH D.J., MURRAY B., FITZGERALD R.J., 2006. ACE inhibitory peptides. W: Nutraceutical Proteins and Peptides in Health and Disease. Red. Y. Mine, F. Shahidi. Taylor and Francis, Boca Raton: 269-315.
MILLWARD D.J., LAYMAN D.K., TOMÉ D., SCHAAFSMA G., 2008. Protein quality assessment: impact of expanding understanding of protein and amino acid needs for optimal health. Am. J. Clin. Nutr. 87 (suppl): 1576S-1581S.
MINKIEWICZ P., DZIUBA J., DAREWICZ M., IWANIAK A., MICHALSKA J., 2009. Online programs and databases of peptides and proteolytic enzymes – a brief update for 2007-2008. Food Technol. Biotechnol. 47, 4: 345-355.
MINKIEWICZ P., DZIUBA J., IWANIAK A., DZIUBA M., DAREWICZ M., 2008. BIOPEP database and other programs for processing bioactive peptide sequences. J. AOAC Int. 91: 965-980.
NOWAK M., TRZISZKA T., 2010. Zachowania konsumentów na rynku mięsa drobiowego. Żywn. Nauka Technol. Jakość 68, 1: 114-120.
PIHLANTO A., KORHONEN H., 2003. Bioactive peptides and proteins. Adv. Food Nutr. Res. 47: 175-276.
RYAN J.T., ROSS R.B., BOLTON D., FITZGERALD G.F., STANTON C., 2011. Bioactive peptides from muscle sources: meat and fish. Nutrients 3: 765-791.
SAIGA A., IWAI K., HAYAKAWA T., TAKAHATA Y., KITAMURA S., NISHIMURA T., MORIMATSU F., 2008. Angiotensin I-converting enzyme-inhibitory peptides obtained from chicken collagen hydrolysate. J. Agric. Food Chem. 56, 10: 9586-9591.
SILVA S.V., MALCATA X., 2005. Caseins as source of bioactive peptides. Int. Dairy J. 15: 1-15.
TIDONA F., CRISCIONE A., GUASTELLA A.M., ZUCCARO A., BORDONARO A., MARLETTA D., 2009. Bioactive peptides in dairy products. Ital. J. Anim. Sci. 8: 315-340.
TSIRK A., 2010. Quality by design: a peptide CMO approach. PharManuf. Int. Pept. Rev.: 28-31.
UDENIGWE C.C., HOWARD A., 2013. Meat proteome as the source of functional biopeptides. Food Res. Int. 54: 1021-1032.
ŻELAZKO M., CHRZANOWSKA J., POLANOWSKI A., 2007. Proteinazy trzustkowe – zróżnicowanie międzygatunkowe i wynikające z tego implikacje żywieniowe i biotechnologiczne. Biotechnologia 76, 1: 107-120.