EN
Background. The research aimed to assess the nutritional value of raw pork meat obtained from pigs on the feed containing different types of used fat. Material and methods. Meat was obtained from pigs fed in 4 experimental groups, from which groups A and B were given the mixture of rapeseed oil and linseed oil in the ratio of 1:2.5 or 2.3:1:0.2 (lard) as the source of fat. In group C, animals were given the mixture of rapeseed oil (1 part), fish oil (cod-liver oil; 2 parts) and lard (0.5 part), whereas group D obtained the mixture of linseed oil in the same ratio as in group B (2.5 parts), but combined with cod-liver oil (1 part). Meat collected for the research was evaluated and underwent chemical analyses in order to determine its nutritional value. The contents of moisture, protein, fat and ash were determined according to the AOAC methods. The carbohydrate content in various samples was determined by subtracting the sum of moisture, protein, ash and fat content from 100. Energy value (EV) was calculated using Atwater factors. The fatty acids content were analysed in homogenized samples using Folch method. Methyl esters of fatty acids were separated by gas chromatography on GC Trace Ultra THERMO company equipped with a RT 2560 RESTEC capillary column (100 m x 0.25 mm x 0.2 pm) with helium as a carrier gas. Result. The modification of the source of fat in pigs feed did not influence the content of protein and total minerals (ash), whereas it significantly influenced the content of fat and moisture. It has been stated that the use of different fat type in pigs feed, contributed to receiving the meat with modified profile of fatty acids. Higher fatty acids of the n-3 was observed in groups B and D (treated with the mixture of oils with a predominance of linseed oil). The fat from the meat of these groups contain less of n-6 and n-9 fatty acid, which improved the quality indicator of the fat expressed as the ratio of n-6 / n-3. Meat obtained from animals of the groups contained significantly less MUFA, and comparable content UFA and SFA. The meat from all experimental groups the ratio of polyunsaturated fatty acids (PUFA), saturated fatty acids (SFA) remained at a similar level and was 0.5:0.6. Conclusions. The modification of the source of fat in pigs feed did not influence the content of protein and total minerals (ash), whereas it significantly influenced the content of fat and moisture. A different source of fat in pigs feed did not influence the content of fat, saturated fatty acids (SFA) and UFA (unsaturated fatty acids) in fat, whereas it significantly influenced the participation of particular fatty acids belonging to mono- unsaturated (MUFA) and n-3 and n-6 groups.
PL
Wstęp. Celem pracy była ocena wartości odżywczej mięsa wieprzowego pozyskanego od tuczników żywionych paszą różniącą się rodzajem zastosowanego tłuszczu. Materiał i metody. Mięso pozyskiwano od świń żywionych w czterech grupach doświadczalnych. W grupach A i B źródłem tłuszczu była mieszanina olejów rzepakowego i lnianego w układzie 1:2,5 lub 2,3:1:0,2. W grupie C podawano zwierzętom mieszaninę oleju rzepakowego (1 część), rybiego (2 części) oraz smalcu (0,5 części). Grupa D otrzymywała mieszaninę oleju lnianego w ilości jak w grupie B (2,5 części), ale podawanego łącznie z olejem rybim (tran z dorsza; 1 część). Próbki pobranego mięsa poddawano analizom chemicznym w celu określenia podstawowej wartości odżywczej. Zawartość wody (suchej masy), białka, tłuszczu i składników mineralnych ogółem, wyrażonych jako popiół, oznaczano metodami według AOAC. Zawartość węglowodanów wyliczano z różnicy. Profil i zawartość kwasów tłuszczowych w mięsie oznaczano, stosując metodę Folcha (estry metylowe kwasów tłuszczowych). Rozdział prowadzono z wykorzystaniem chromatografii gazowej GC, THERMO wyposażonej w kolumnę kapilarną RT 2560 RESTEC (100 m x 0,25 mm x 0,2 pm) z użyciem helu jako gazu nośnego. Wyniki. Modyfikacja źródła tłuszczu w paszy tuczników nie wpłynęła na zawartość białka i składników mineralnych ogółem wyrażonych jako popiół, natomiast istotnie wpłynęła na zawartość tłuszczu i wody. Stwierdzono, że stosowanie różnych typów tłuszczu w paszy tuczników przyczyniło się do otrzymywania mięsa o zmodyfikowanym profilu kwasów tłuszczowych. Większą zawartość kwasów tłuszczowych typu n-3 obserwowano w grupach B i D (otrzymujących mieszaninę olejów z przewagą oleju lnianego). Tłuszcz mięsa z tych grup zawierał mniej kwasów tłuszczowych n-6 i n-9, co wpływało korzystnie na wskaźnik jakości tłuszczu wyrażony stosunkiem n-6/n-3. Mięso zwierząt z tych grup zawierało mniej kwasów MUFA, przy porównywalnych zawartościach kwasów UFA i SFA. Mięso zwierząt wszystkich grup doświadczalnych charakteryzowało się także zbliżonym wzajemnym udziałem ogólnej zawartości PUFA:SFA wynoszącym 0,5-0,6. Wnioski. Modyfikacja źródła tłuszczu w paszy tuczników nie wpłynęła na zawartość białka i składników mineralnych ogółem wyrażonych jako popiół, natomiast wpływała istotnie na zawartość tłuszczu i wody. Różne źródło tłuszczu w paszy tuczników nie miało wpływu na wartość energetyczną oraz zawartość w mięsie kwasów tłuszczowych nasyconych (SFA) oraz nienasyconych UFA, natomiast istotnie wpływało na udział poszczególnych kwasów tłuszczowych należących do grup jednonienasyeonych (MUFA) oraz n-3 i n-6.