EN
The object of the study was to compare the effect of low- and high-pressure homogenization of milk on fat digestion in vitro. The extent of lipid digestion by lipase with and without addition of bile salts and phospholipid was monitored by determining the release of fatty acids. Additionally changes in the milk fat emulsion were monitored during the process of lipolysis. Higher amounts of fatty acids were released from samples of homogenized milk fat globules as compared to native fat globules in raw milk. Bile salts caused an increase in the quantity of released fatty acids in bothsamples of milk, while this increase was more pronounced in raw milk. However, considering the available surface area of milk fat globules, the amount of released fatty acids was higher in the caseof raw milk, which can reflect the adaptation of the structure of the interface to the lipase-colipase-bile salts digestive system. An important role in the digestion of triglycerides under the influence of lipase can play both the structure of the interface and the degree of dispersion of milk fat
PL
Przedmiotem badań było porównanie wpływu homogenizacji nisko- i wysokociśnieniowej na trawienie tłuszczu mlekowego metodą in vitro. W badanych próbkach mleka surowego i homogeni-zowanego oznaczano ilość uwalnianych kwasów tłuszczowych pod wpływem lipazy, dodatkowow obecności soli żółciowych i fosfolipidu. W trakcie procesu lipolizy monitorowano także zmianyw układzie emulsji tłuszczowej mleka. Stwierdzono większe ilości uwalnianych kwasów tłuszczowych w przypadku kuleczek tłuszczowych poddanych homogenizacji w porównaniu z natywnymi kuleczkami tłuszczowymi w mleku surowym. Sole żółciowe wpłynęły na wzrost ilości uwolnionych kwasów tłuszczowych w obu próbkach mleka, przy czym wzrost ten był wyraźniejszy w mleku surowym. Jednak biorąc pod uwagę dostępną powierzchnię międzyfazową, ilość uwolnionych kwasów tłuszczowych była wyższa w przypadku mleka surowego, co może świadczyć o wzajemnym dopasowaniu struktury otoczki do systemu trawiennego lipaza–kolipaza–sole żółciowe. Istotną rolę w trawieniu triacylogliceroli pod wpływem lipazy może odgrywać zarówno struktura powierzchni międzyfazowej,jak i stopień dyspersji tłuszczu mlekowego