PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2003 | 05 | 3 |

Tytuł artykułu

Popyt i konsumpcja żywności jako podstawa rozwoju handlu detalicznego na Dolnym Śląsku

Warianty tytułu

EN
Food demand and consumption as the basis of retail trade regarding the Lower Silesian region

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Podjęto próbę oceny poziomu spożycia żywności w ujęciu regionalnym (woj. dolnośląskiego), który może stać się podstawą prognozowania rynku żywnościowego. Utrzymująca się od 1994 roku wzrostowa tendencja sprzedaży żywności stanowi rynkową szansę rozwoju przemysłu spożywczego, jak i handlu artykułami spożywczymi.
EN
There has been undertaken a trial to estimate the level of consumption in relation to the Lower Silesian region. The data obtained can constitute the basis of predictions for food market. Since 1994 there has been recorded a continuous growing tendency regarding the sale of food, which can become a real chance for the development of food industry and trade.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

05

Numer

3

Opis fizyczny

s.171-175,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
  • Akademia Rolnicza Katedra Ekonomiki i Organizacji Rolnictwa ul. M. Skłodowskiej-Curie42 50-369 Wrocław
autor
  • Akademia Ekonomiczna we Wrocławiu Katedra Badań Marketingowych ul. Komandorska 118/120 53-345 Wrocław

Bibliografia

  • Gulbicka B. (2001): Wyżywienie - poziom i zróżnicowanie. [W:] Analiza produkcyjno-ekonomicznej sytuacji rolnictwa i gospodarki żywnościowej w 2000 roku. Red. nauk. A. Woś, IERiGŻ, Warszawa, s. 308-325.
  • Rocznik Statystyczny RP 2001, GUS, Warszawa, s. 211.
  • Rocznik Statystyczny Województwa Dolnośląskiego 2002, Urząd Statystyczny we Wrocławiu, Wroclaw, T. I, s. 312.
  • Szybiga K., Nietupski T. (2002): Bilans żywnościowy województwa dolnośląskiego. Roczniki Naukowe SERiA, T. IV, z. 1, s. 138-141.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-38f783b7-ba50-4b77-a9ae-430f68ad8dd4
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.