PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2002 | 481 | 2 |

Tytuł artykułu

Fitotoksyczność herbicydu Titus 25 DF dla ogórka w warunkach zasolenia

Treść / Zawartość

Warianty tytułu

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Celem pracy było określenie w jakim stopniu zasolenie podłoża modyfikuje reakcje ogórka odmiany Hela F₁ na działanie herbicydu sulfonylomocznikowego Titus 25 DF. Doświadczenia wegetacyjne prowadzono metodą kultur wodnych. Herbicyd i NaCl dodawano do pożywki. Po 7 dniach wzrostu roślin, określano długość korzeni, wysokość części nadziemnych, ich świeżą i suchą masę oraz zawartość białka całkowitego, wolnych aminokwasów i barwników fotosyntetycznych. Zasolenie podłoża nie miało istotnego wpływu na działanie herbicydu. Wzrost korzeni i części nadziemnych podobnie był hamowany w wyniku działania samego herbicydu jak i herbicydu + NaCl. Herbicyd (1 nmol・dm⁻³), NaCl oraz herbicyd (1 nmol・dm⁻³) + NaCl nie miały wpływu na zawartość wolnych aminokwasów w częściach nadziemnych i korzeniach. Natomiast sam herbicyd w stężeniu 100 nmol・dm⁻³ powodował zmniejszenie zawartości wolnych aminokwasów w częściach nadziemnych do 80% kontroli i wzrost w korzeniach do 160% kontroli. Pod wpływem działania czynników stresowych (NaCl, herbicyd, herbicyd + NaCl) w częściach nadziemnych nastąpił spadek zawartości białka całkowitego do 80% kontroli, natomiast w korzeniach nastąpił wzrost do ok. 115% kontroli. Również w tym przypadku nie wykazano wpływu zasolenia na działanie herbicydu. Zawartość barwników fotosyntetycznych była wyższa w obecności herbicydu i NaCl niż w obecności samego herbicydu.
EN
The aim of the present study was to determine the extent at which salinity modifies cucumber Heia F₁ reaction to sulfonylurea herbicide Titus 25 DF. The cucumber was grown in a Hoagland nutrient solution with NaCl (60 nmol・dm⁻³), herbicide concentrations of 1 and 100 nmol・dm⁻³, herbicide + NaCl. After 7 days of growth, shoot and root length, fresh and dry matters were determined. The remaining analysis covered the content of total protein, free amino acids and content of photosynthetic pigments. Salinity did not significantly influence the cucumber's reaction to herbicide Titus 25 DF. Root and shoot growth was similarly inhibited by herbicide alone and herbicide + NaCl. Moreover, free amino acid content in shoots and root was not influenced by herbicide (1 nmol・dm⁻³) and herbicide (1 nmol・dm⁻³) + NaCl. Herbicide (100 nmol・dm⁻³) caused significant change in amino acid concentration. Their content was lowered in cucumber shoots to 80% of control, and in roots was increased to 160% of the control. All stress factors (NaCl, herbicide, herbicide + NaCl) caused a marked decrease in total protein content in cucumber shoots the higher reduction wa:s observed in plants grown in medium with 100 nmol・dm⁻³ herbicide (70% of the control). Total protein content in cucumber roots increased under stress conditions but these changes were small. The concentration of photosynthetic pigment was higher in plants grown in nutrient solution with the addition of both herbicide and NaCl.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

481

Numer

2

Opis fizyczny

s.453-458,rys.,tab.,bibliogr.

Twórcy

autor
autor
autor

Bibliografia

  • AL-KHATIB K., MINK G., REISENAUER G., PARKER R., WESTBERG H., LAMB B. 1993. Development of a biologically-bassed system for detection and tracking of airborne herbicides. Weed Tech. 7: 404-410.
  • ARNON D.I. 1949. Copper enzymes in isolated chloroplasts. Polyphenoloxidases in Beta vulgaris. Plant Physiol. 34: 1-15.
  • BRUCE J.A., CAREY J.B., PENNER D., KELLS J. 1996. Effect of stage and environment on foliar absorption, translocation, metabolism, and activity of nicosulfuron in quack- grass (Elytrigia repens). Weed Science 44: 447-454.
  • BRADFORD M. 1976. A rapid and sensitive method for the quantification of microgram quantities of protein utilizing the principle of protein dye binding. Anal. Biochem. 72: 248-254.
  • EL-SAHT H.M., HASANEEN M.N.A., BASSYONI F.M. 1994. Effects of metribuzin on nitrogen, pigments, protease and nitrate reductase activity of normal and NaCl-slressed castor bean and maize plants. Biologia Plantarum 36: 146-154.
  • SACAŁA E., DEMCZUK A., GRZYŚ E. 1999. Fitoksyczność herbicydu Roundup w warunkach zasolenia. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 469: 473-480.
  • SCHROEDER J. 1998. Cucumber (Cucumis sativus) response to selected foliar-and soil- applied sulfonylurea herbicides. Weed Tech. 12: 595-601.
  • SMITH C. 1992. Sulfonylurea herbicides. PJB Publications Ltd. 18-20 Hill Rise, Richmond.
  • STARCK Z., CHOŁUJ D., NIEMYSKA B. 1995. Fizjologiczne reakcje roślin na niekorzystne czynniki środowiska. Wyd. SGGW, Warszawa.
  • WEBER M.B., SCHAT H., TEN BOOKUM-VAN DER MARREL W.M. 1991. The effect of copper on the content of nitrogen compounds in Silene vulgaris. Plant and Soil 133: 101-105.
  • ZHAO C.C., TEASDALE J.R., COFFMAN C.B. 1990. Factor affecting the activity of thifen- sulfuron. Weed Science 38: 553-557.

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-38a8a11c-903d-4dbf-abe3-88f98c85f855
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.