PL
W pracy przedstawiono ocenę efektów produkcyjnych i ekonomicznych 145 rodzinnych gospodarstw rolniczych, specjalizujących się w chowie bydła mlecznego w zależności od udziału trwałych użytków zielonych w powierzchni użytków rolnych. Badania z wykorzystaniem kwestionariusza wywiadu przeprowadzono na terenie trzech rejonów o zróżnicowanych warunkach siedliskowo-organizacyjno-ekonomicznych w województwie lubelskim. Badania wykazały, że ze wzrostem udziału trwałych użytków zielonych w strukturze użytków rolnych zmniejszał się poziom takich zmiennych, jak: jakość gleb, udział zbóż w strukturze zasiewów, intensywność organizacji produkcji roślinnej oraz wydajność mleczna, poziom nadwyżki bezpośredniej w przeliczeniu na litr mleka. Natomiast dodatnio skorelowane były: udział kukurydzy i udział roślin pastewnych w strukturze zasiewów, powierzchnia trwałych użytków zielonych w odniesieniu do 1 DJP, produkcja mleka w przeliczeniu na 1 ha użytków rolnych oraz na 1 ha podstawowej powierzchni paszowej, a także ilość końcowej produkcji zwierzęcej brutto na 1 ha powierzchni paszowej oraz poziom nadwyżki bezpośredniej w przeliczeniu na 1 ha UR i na 1 ha powierzchni paszowej.
EN
The paper presents the evaluation of the production and economic results of dairy farms depending on the percentage of grasslands in their total agricultural acreage under crops. The method, which was used during the research were survey investigation and basic instrument was questionnaire. The study showed the percentage of grassland to be negatively correlated with such variables: soil quality, the share of cereals in cropping pattern, intensiveness of crop production organization, milk efficiency and gross margin per 1 liter of milk. The positively correlated factor was: the share of maize and fodder crops in cropping pattern, grasslands area per 1 livestock unit, milk production and gross margin per 1 ha of agricultural acreage and 1 ha of fodder area.