PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2010 | 550 |

Tytuł artykułu

Wykorzystanie metody analizy obrazu do porównania cech morfologicznych strąków i nasion łubinu

Warianty tytułu

EN
Comparison of lupin pods and seeds morphology by using image analysis method

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
Określenie cech morfologicznych strąków i nasion jest ważne ze względu na kryteria hodowlane, parametry mechaniczne oraz jakość rynkową. W pracy wykorzystano metody analizy obrazu do wyznaczenia powierzchni, obwodu i wydłużenia strąków i nasion łubinu. Badaniami objęto po dwie odmiany łubinu żółtego (Markiz, Parys) i wąskolistnego (Boruta, Sonet). Stwierdzono zróżnicowanie powierzchni oraz obwodu nasion i strąków zarówno pomiędzy łubinem żółtym a wąskolistnym, jak i w obrębie analizowanych odmian. Strąki i nasiona odmiany Parys charakteryzowały się większą powierzchnią i obwodem niż odmiany Markiz. Tak dużych różnic nie stwierdzono dla badanych odmian łubinu wąskolistnego. Powierzchnia była cechą, która bardziej różnicuje nasiona analizowanych odmian niż ich obwód i wydłużenie. W przypadku strąków natomiast - to wydłużenie w największym stopniu różnicowało analizowane odmiany.
EN
Pod and seed morphology is as important as it may affect mechanical parameters, commercial value and breeding standards. Image analysis methods were used to determine area, perimeter and elongation of lupin pods and seeds. Two cultivars of yellow (Markiz, Parys) and narrow-leaved (Boruta, Sonet) lupins were analyzed. Differences in area and perimeter of the seeds and pods between yellow and narrow-leaved lupin and lupin cultivars were determined. Parys cultivar pods and seeds showed greater area and perimeter than ‘Markiz’, less noticeable differences were measured between narrow-leaved lupin cultivars. Seed area allowed for easier detection of differences between seed cultivars than seed perimeter and elongation. However, lupin cultivars were more differentiated by the pod elongation than pod area and perimeter.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

550

Opis fizyczny

s.113-120,rys.,bibliogr.

Twórcy

Bibliografia

  • Jasińska Z., Kotecki A. 1993. Rośliny strączkowe. WN PWN, Warszawa: 206 ss.
  • Kuźniar P., Sosnowski S. 2002. Relation between the bean pod shape factor and the force required for pod opening. Int. Agrophys. 16: 129-132.
  • Kuźniar P., Sosnowski S. 2003. Wpływ wilgotności strąków fasoli i wielokrotnego nawilżania na siłę potrzebna do ich otwarcia. Acta Agrophys. 2(1): 119-126.
  • Kuźniar P., Sosnowski S. 2005. Pomiar powierzchni łupiny strąka z zastosowaniem techniki komputerowej. Wisnik Lwiwskogo Dierżawnogo Agrarnogo Uniwersytetu, Lwów, Agroinżynierni Doslidżenia 9: 477-482.
  • Lehtilä K., Ehrlén J. 2005. Seed size as an indicator of seed quality: a case study of Primula veris. Acta Oecologica 28: 207-212.
  • Lo´Pez J., Devesa J.A., Ortega-Olivencia A., Ruiz T. 2000. Production and morphology of fruit and seeds in Genisteae (Fabaceae) of south-west Spain. Bot. J. Linnean Soc. 132: 97-120.
  • Morgan C.L., Bruce D.M., Child R., Ladbrooke Z.L., Arthur A.E. 1998. Genetic variation for pod shatter resistance among lines of oilseed rape developed from synthetic B. napus. Field Crops Res. 58: 153-165.
  • Pagliali M., Pellegrini S., Vignizi N., Rousseva S., Grasselli O. 2000. The quantification of the effect of subsoil compaction on soil porosity and related physical properties under conventional to reduced management practices. Adv. Geoecol. 32: 305-313.
  • Prusiński J. 2007a. Postęp biologiczny w łubinie - rys historyczny i stan aktualny. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 522: 23-37.
  • Prusiński J. 2007b. Wpływ intensywności technologii uprawy na strukturalne elementy plonu strąków oraz cechy morfologiczne roślin i strąków fasoli szparagowej. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 522: 307-316.
  • Sirisomboon P., Pornchaloempong P., Romphophak T. 2007. Physical properties of green soybean: Criteria for sorting. J. Food Eng. 79: 18-22.
  • Sosnowski S. 2006. Przyczyny powstawania uszkodzeń mechanicznych nasion fasoli podczas zbioru. Acta Agrophys. 130: 64 ss.
  • Strobel W. 2003. Porównanie cech fizycznych strąków różnych gatunków łubinu. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 495: 73-80.
  • Strobel W., Pszczółkowski P. 2007. Wpływ wilgotności strąków i czynników pogodowych na pękanie strąków i osypywanie nasion łubinu wąskolistnego. Zesz. Probl. Post. Nauk Rol. 522: 317-323.
  • Szwed G., Strobel W., Tys J. 1997. Mechanizmy rządzące procesami pękania strąków łubinu. Mat. konf. „Łubin we współczesnym rolnictwieˮ. Olsztyn 25-27 VI 1997: 107-112.
  • Truong N.T., Gwag J., Park Y., Lee S. 2005. Genetic diversity of soybean pod shape based on elliptic. Fourier Descriptors. Korean J. Crop Sci. 50(1): 1-7.
  • Weeks S.A., Wolford J.C., Kleis E.W. 1975. A tensile testing method for determining the tendency of soybean pods to dehisce. Trans. ASAE 3: 471-474.

Uwagi

PL
Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-3700f1a3-1b1e-44c5-92f4-fdf73bc3e2f3
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.