PL
Badania przeprowadzono w hali wegetacyjnej w wazonach na glebie mineralnej i organicznej. Rośliną doświadczalną była Zea mays L. var. indentata i Sinapis alba L. Jako źródło składników pokarmowych zastosowano wody pościekowe w dawkach S₁ i S₂, nawozy mineralne w dawkach S₁ i S₂ oraz dawkę optymalną składników pokarmowych dla tych gatunków w postaci nawozów mineralnych, jak również wód pościekowych uzupełnionych nawozami. Wstępne wyniki badań wskazują na duże możliwości pobrania związków azotu przez kukurydzę i gorczycę. Ilość pobranego azotu zależała od rodzaju gleby. Wyższą jego koncentrację odnotowano w roślinach, które rosły na glebie organicznej po zastosowaniu wód pościekowych i nawozów mineralnych, ale w dawkach niższych od optymalnych. Łączne stosowanie wód pościekowych i nawozów mineralnych powodowało zwiększenie ilości związków azotu w gorczycy, ale tylko na glebie mineralnej.
EN
The investigation was carried out in vegetation room in pots on mineral and organic soils. The experimental plants were maize (Zea mays L. var. indentata) and white mustard (Sinapis alba L.). As a source of nutrition components the sewage waters in S₁ and S₂, doses, mineral fertilizers in S₁ and S₂ doses as well as an optimum dose of nutrition components and sewage waters complemented by fertilizers were applied. The initial studies results suggest large possibility of nitrogen compounds uptake by maize and white mustard. The amount of uptaken nitrogen was depended on soil kind. Its higher concentration was noted in plants that grown on organic soil after application of sewage waters and mineral fertilizers but in lower doses than the optimum ones. Simultaneous application of sewage waters and mineral fertilizers caused the increase of nitrogen compounds amount in white mustard but only on mineral soil.