PL
Badania przeprowadzono na 36 tryczkach tuczonych do masy ciała 32-37 kg; po 50% plenno-mlecznej owcy kołudzkiej (OK) oraz mieszańców F1 Ile de France x OK. Jagnięta żywiono ad libitum mieszankami treściwymi z dodatkiem siana. W grupie kontrolnej (K) mieszanka oparta była na komponentach zbożowych i śrucie rzepakowej, a w grupach doświadczalnych stosowano makuch słonecznikowy i nasiona lnu w ilości odp.: 23,5 i 5% (grupa MSL), a w grupie MSL+E zastosowano dodatkowo suplementację witaminą E (0,2%). Zastosowanie makuchu słonecznikowego i nasion lnu w tuczu intensywnym do wysokich standardów wagowych wpłynęło na zmniejszenie zawartości tłuszczu w m. longissimus dorsi, a suplementacja mieszanki z komponentami oleistymi witaminą E zwiększała ten efekt dwukrotnie. Żywienie mieszanką z oleistymi bez lub z dodatkiem witaminy E nie wpływało w większym stopniu na cechy fizyko-chemiczne i ocenę organoleptyczną tkanki mięśniowej, przy tendencji do poprawy oceny barwy, zmniejszenia ubytków naturalnych i jednocześnie pogorszenia kruchości aparaturowej. Krzyżowanie owiec kołudzkich z trykami Ile de France spowodowało wzrost zawartości tłuszczu śródmięśniowego, przy ogólnie niewielkich zmianach cech fizyko-chemicznych oraz tendencji do poprawy ocen organoleptycznych mięsa.
EN
The study was carried out with 36 ram lambs (18 prolific-dairy Kołuda sheep (OK) and 18 F1 (Ile de France × OK) sheep) fattened to 32-37 kg body weight. Lambs were fed ad libitum concentrate mixtures with hay. The control group (K) diet was based on cereal components and rapeseed meal. Experimental groups received 23.5% sunflower cake and 5% linseed (group MSL) or the same ingredients supplemented with 0.2% vitamin E (group MSL+E). The use of sunflower cake and linseed for intensive fattening to high weight standards reduced the fat content of m. longissimus dorsi, and supplementation of the oilseed diet with vitamin E increased this effect by a factor of two. Feeding oilseed diets with or without vitamin E had no considerable effect on the physicochemical traits and organoleptic score of muscle tissue, with a tendency towards better colour score, lower natural losses and poorer instrumental tenderness. Crossing Kołuda sheep with Ile de France rams increased the intramuscular fat content, with small changes in physicochemical traits and a tendency towards better organoleptic scores for meat.