PL EN


Preferencje help
Widoczny [Schowaj] Abstrakt
Liczba wyników
2014 | 69 | 1 |

Tytuł artykułu

Patogeny człowieka w żywności pochodzenia roślinnego – wady i zalety zastosowania techniki real-time PCR do ich wykrywania

Warianty tytułu

EN
Human pathogens in plant food – applications of real-time PCR methods for their detection

Języki publikacji

PL

Abstrakty

PL
W ostatnich latach zaobserwowano znaczny wzrost liczby epidemii chorób pokarmowych związanych ze spożywaniem świeżych produktów, w skład których wchodzą surowce roślinne. Źródło zakażeń najczęściej wiązano z pomidorami, melonami, sałatą, pistacjami, przyprawami, kiełkami, malinami, roślinami strączkowymi i zbożem, a główne patogeny będące ich przyczyną to: Salmonellaspp.,patogenne Escherichia coli, Campylobacterspp., Shigellaspp., Yersinia enterocolitica i Yersinia pseudotuberculosis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium botulinum i Clostridium perfringens, a także norowirusy i HAV. Obecnie najbardziej obiecujące metody wykrywania i identyfikacji bakterii zanieczyszczających żywność opierają się na technice PCR. Metody wykorzystujące technikę real-time PCR (qPCR) pozwalają zdecydowanie szybciej niż metody klasyczne wykryć obecność określonego drobnoustroju w badanej próbce. Opracowanie niezawodnych i powtarzalnych metod wykrywania drobnoustrojów potencjalnie patogennych dla człowieka, opartych na technice qPCR, wymaga optymalizacji i standaryzacji oraz potwierdzenia kompetencji w badaniach biegłości. Zapotrzebowanie na szybkie i mniej pracochłonne metody wykrywania drobnoustrojów patogennych w żywności ciągle rośnie, co wpływa na rosnącą popularność metod opartych na qPCR.
EN
Recently there has seen a significant increase in the number of outbreaks associated with fresh plant products. Source of outbreaks most often has been associated with the following crops: tomatoes, melons, lettuce, pistachios, spices, sprouts, raspberries, pulses and grain, and the main pathogens which cause them are: Salmonella spp., pathogenic Escherichia coli, Campylobacter spp., Shigella spp. Yersinia enterocolitica and Yersinia pseudotuberculosis, Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium botulinumand Costridium perfringens, noroviruses and HAV. Currently, the most promising methods for detection and identification of food pathogenes are based on PCR. Methods based on the technique of real time PCR (qPCR) allow you to specify the presence of the organism in the sample, much faster than classical methods. The development of reliable and reproducible methods for the detection of potentially pathogenic microorganisms to humans based on qPCR technique requires optimization, standardization, and accurate assessment of proficiency testing. The demand for rapid, less labor-intensive and explicit methods for detecting specific microorganisms in foods is still growing which affects the growing popularity of qPCR-based methods.

Słowa kluczowe

Wydawca

-

Rocznik

Tom

69

Numer

1

Opis fizyczny

s.44-54,tab.,bibliogr.

Twórcy

  • Zakład Mikrobiologii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
autor
  • Zakład Mikrobiologii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa
autor
  • Zakład Mikrobiologii, Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno-Spożywczego im.prof.Wacława Dąbrowskiego, ul.Rakowiecka 36, 02-532 Warszawa

Bibliografia

  • 1. Berger C. N., Sodha S. V., Shaw R. K., Griffin P. M., Pink D., Hand P., Frankel G. (2010). Fresh fruit and vegetables as vehicles for the transmission of human pathogens. Environ. Microbiol., 12 (9), 2385-2397
  • 2. Buck J. W., Walcott R. R., Beuchat L. R. (2003). Recent trends in microbiological safety of fruits and vegetables. Plant Health Progress doi:10.1094/PHP-2003-0121-01-RV.
  • 3. Elizaquivel P., Sanchez G.(2012). Quantitative detection of viable foodborne E. coli O157:H7, Listeria monocytogenes and Salmonella in fresh-cut vegetables combining propidium monoazide and real-time PCR.Food Control,25 (2), 704-708
  • 4. (EC), C.R., 2005. Microbiological Criteria for Foodstuffs. Off. J. Eur. Union, Vol. 2073/2005
  • 5. (EC), C.R., 2007. Amending Regulation (EC) No 2073/2005 on Microbiological Criteria for Foodstuffs. Off. J. Eur. Union,Vol. 1441/2007
  • 6. (EC), C.R., 2010. Amending Regulation (EC) No 2073/2005 on Microbiological Criteria for Foodstuffs as Regards Enterobacteriaceaein Pasteurised Milk and other Pasteurised Liquid Dairy Products and Listeria monocytogenes in Food Grade Salt. Off. J. Eur. Union,Vol. 365/2010
  • 7. (EU), C.R., 2011. Amending Annex II to Regulation (EC) No 2160/2003 of the European Parliament and of the Council and Annex I to Commission Regulation (EC) No 2073/2005 as regards Salmonella in Fresh Poultry Meat.Off. J. Eur. Union,Vol. 1086/2011
  • 8. Garrido A., Chapela M. J., Román B., Fajardo P., Vieites J. M., Cabado A. G. (2013). In-house validation of a multiplex real-time PCR method for simultaneous detection of Salmonella spp., Escherichia coli O157 and Listeria monocytogenes. Intern. J. Food Microbiol.,164, 92-98
  • 9. Hoorfar J., Malorny B., Abdulmawjood A., Cook N., Wagner M., Fach P. (2004). Practical Considerations in Design of Internal Amplification Controls for Diagnostic PCR Assays. J. Clinical Microbiol.,42(5), 1863-1868
  • 10. Hoorfar J., Wolffs P., Radstro P. (2004). Diagnostic PCR: validation and sample preparation are two sides of the same coin. M. APMIS, 112, 808-814
  • 11. JuszczakL.(2011).Co kryje żywność. Zagrożenia mikrobiologiczne, środowiskowe i technologiczne w żywności pochodzenia roślinnego –cz. II. Agro Przem.,5
  • 12. Kordowska-Wiater M., Janas P., Sosnowska B., Waśko A., Nowak A., Kluza B. (2007). Występowanie bakterii patogennych oraz drobnoustrojów wskaźnikowych zanieczyszczenia fekalnego w mrożonych warzywach. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (51), 134-144
  • 13. Nowak A., Otłuszak-Walczak E. (2012). Listeria monocytogenes w żywności, metody wykrywania i oznaczania. Przem. Spoż., 66, 30-33
  • 14. PN-EN ISO 22119:2011 Mikrobiologia żywności i pasz -- Reakcja łańcuchowa polimerazy [PCR] do wykrywania drobnoustrojów chorobotwórczych w żywności -- Ogólne wymagania i definicje
  • 15. PN-EN ISO 22118:2011 Mikrobiologia żywności i pasz -- Reakcja łańcuchowa polimerazy [PCR] do wykrywania drobnoustrojów chorobotwórczych w żywności -- Charakterystyka molekularnych metod wykrywania
  • 16. PN-EN ISO 16140:2004P Mikrobiologia żywności i pasz. Protokół walidacji metod alternatywnych
  • 17. Raport europejski. (2013). Scientific opinion on the risk posed by pathogens in food of non-animal origin. Part 1 [outbreak data analysis and risk ranking of food/pathogen combinations]. EFSA J., 11 (1), 3025
  • 18. Szymczak B., Sawicki W., Bogusławska-Wąs E., Koronkiewicz A., Dąbrowski W. (2011). Występowanie L. monocytogenes w świeżych owocach i warzywach pochodzących z upraw ekologicznych województwa zachodniopomorskiego. Żywność. Nauka. Technologia. Jakość, 2 (75), 67-76
  • 19. Sip A. (2010). Bakterie Listeria monocytogenes, cz. I. Występowanie i źródła zanieczyszczeń żywności. Przem. Spoż., 64, 40-43
  • 20. http://www.rapidmicrobiology.com/test-methods/PCR-food-microbiology.php

Uwagi

Rekord w opracowaniu

Typ dokumentu

Bibliografia

Identyfikatory

Identyfikator YADDA

bwmeta1.element.agro-351228b9-8de3-410f-afcb-62c018944b32
JavaScript jest wyłączony w Twojej przeglądarce internetowej. Włącz go, a następnie odśwież stronę, aby móc w pełni z niej korzystać.